Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva za kulturo na prispevek 24UR v zvezi s svobodo medijev v Sloveniji

Ker novinarka Špela Bezjak v prispevku oddaje 24UR z dne 5. julija 2021 z naslovom "Napadi tudi na zasebne medije: svoboda slovenskih medijev je ogrožena" ni korektno povzela odgovora ministrstva za kulturo na novinarsko vprašanje v zvezi s svobodo slovenskih medijev, ga skupaj z novinarskim vprašanjem objavljamo na strani ministrstva.

Novinarkino vprašanje

Na današnji novinarski konferenci predstavnikov partnerskih organizacij MFRR v zvezi s svobodo slovenskih medijev so udeleženci med drugim razpravljali o večplastnih napadih aktualne oblasti na medije in dodali, da se ti dogajajo na več nivojih, tako zakonodajnih kot tudi administrativnih. Kot primer oblike pritiska so izpostavili rezultate medijskega razpisa ministrstva za kulturo, na podlagi katerega so brez sredstev prvič ostali številni mediji, ki so ta sredstva v preteklosti prejeli, denimo Koroški radio, Radio Študent, Dnevnik, Delo ... Kako komentirate omenjene očitke predstavnikov nekaterih novinarskih organizacij? Kakšen je komentar ministra za kulturo, da STA že 186 dni za opravljanje javne službe ni prejela plačila? Kako ocenjujete aktivnosti slovenske politike na družbenih omrežjih, je neposrednih napadov na novinarje in medije veliko ali sploh ne oziroma so ti obratni? Kakšno svobodni so po vaši oceni slovenski mediji?

Odgovor Ministrstva za kulturo

Medijski razpis Ministrstva za kulturo ni subvencija. Zasebni mediji prejemajo subvencije v obliki davčnih olajšav z drugimi mehanizmi. Medijski razpis je natečaj, pri katerem zasebni mediji oddajo svoje projekte, katere nato oceni strokovna komisija za medije. Projekti z najvišjimi ocenami pridobijo sredstva. Nekateri projekti niso dobili sredstev, ker niso zbrali potrebnih točk za financiranje. Radio Študent je prijavil dva medijska projekta. Eden od projektov ni prejel dovolj visokih ocen, potrebnih za financiranje iz razpisa, drugi pa jih je. Radio Študent je leta 2020 prav tako prejel sredstva iz posebnega sklada nevladnih organizacij v višini 200.000,00 EUR, vsi mediji, ki jih omenjate, pa so bili deležni tako interventnih sredstev namenjenih lajšanju posledic koronavirusne bolezni, kot tudi davčnih olajšav. 

V zvezi s financiranjem STA izpostavljamo, da je Ministrstvo za kulturo, z namenom, da bi se financiranje STA čimprej nadaljevalo, pripravilo Uredbo, ki natančneje določa kaj zajema javna služba STA. V preteklosti je namreč prišlo do podvojevanja financiranja javne službe in tržne dejavnosti agencije. 

Ocenjujemo, da napadov na novinarje v Sloveniji v času trenutne Vlade ni bilo, razen incidenta na protestih, kjer je protivladni protestnik napadel snemalca. Zapisov na tviterju in drugih socialnih omrežjih, kjer politiki kažejo neodobravanje nad neresničnim poročanjem, pa nikakor ni mogoče razumeti kot napad na svobodo in neodvisnost dela novinarjev, ampak kot normalen del demokratičnega procesa, katerega pomemben del je tudi svoboda izražanja. Poudarjamo, da je svoboda izražanja pravica, ki pripada vsem – tudi Vladi in njenim predstavnikom. Evropsko sodišče za človekove pravice je že večkrat poudarilo, da se svoboda izražanja ne nanaša le na informacije, ki jih sprejemamo z naklonjenostjo, ampak tudi na tiste, ki šokirajo in vznemirjajo. Edini tvit, ki bi ga resnično izpostavili kot zastraševanje novinarjev, je tvit poslanca Stranke Alenke Bratušek (SAB) Marka Bandellija, ki je kot član Šarčeve koalicije zapisal: »Z veseljem pozdravljam odločitev Rusije s kaznovanjem novinarjev, ki  žalijo politike in javne osebe.«