Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za javno upravo na izjavo Združenja novinarjev in publicistov glede podeljevanja radijskih frekvenc

Odziv Ministrstva za javno upravo na izjavo Združenja novinarjev in publicistov, ki opozarja na
nesprejemljive birokratske zaplete pri podeljevanju radijskih frekvenc ter vlado in ministra Rudija Medveda
poziva k ukrepanju.

Ministrstvo se zaveda pomena nemotene uporabe radijskega spektra za oddajanje radijskih programov ter s tem za uresničevanje pravice državljanov do obveščenosti in nenazadnje za demokratičnost medijskega prostora. Mednarodno usklajena uporaba radijskega spektra je na obmejnih območjih med državami pogoj za nemoten sprejem radijskih signalov. Žal sosednja Italijanska republika radijskih spekter uporablja mednarodno neusklajeno, pri čemer italijanska nacionalna zakonodaja ne upošteva pravil in sporazumov iz okvira Mednarodne telekomunikacijske unije. 

Ministrstvo je pri iskanju rešitev, ki bi privedle do nemotene uporabe radijskega spektra aktivno na bilateralni in multilateralni ravni. Med drugim smo letos junija v Ljubljani gostili tretji multilateralni sestanek pod pokroviteljstvom ITU, namenjen iskanju rešitve. Pri pravni zaščiti slovenskih interesov smo že vključeni v trinajst (13) pravdnih postopkov pred italijanskimi in slovenskimi sodišči, po naših usmeritvenih navodilih državno odvetništvo pripravlja vložitev več novih tožb pred slovenskimi sodišči. Po strateških usmeritvah ministrstva, skladno z možnostmi po ZEKom-1, AKOS slovenskim radijskim postajam omogoča uporabo tehničnih ukrepov za izboljšanje slišnosti na obmejnih območjih. 

Načrtujemo tudi še intenzivnejše ukrepanje na politični ravni, saj je naprimer tako bil načrtovan obisk ministra Rudija Medveda v Rimu. Do slednjega žal še ni prišlo zaradi oblikovanja nove italijanske vlade. 

Glede zamud pri podeljevanju frekvenc nas sicer veseli, da so se po razrešitvi nekaterih ovir izpeljave postopkov razpisa frekvenc z novelo ZEKom-1C stvari premaknile. V konkretno izpostavljenih primerih gre za postopke, ki jih vodi AKOS, zato bi pojasnila lahko podal AKOS.

V primeru preurejanja radijskih frekvenc Radia Ognjišče, zaradi tožbe iz Italije, kakor tudi v drugih podobnih primerih na podlagi odzivov postaj in številnih javno izpostavljenih vprašanj ugotavljamo, da obstaja veliko odprtih in nerazrešenih vprašanj ter nezadovoljstva med uporabniki, radijskimi postajami in nacionalnim regulatorjem na tem področju t.j. agencijo AKOS. 

Na Ministrstvu za javno upravo zato pričakujemo, da bo AKOS v okviru strokovnega poznavanja področja in vodenja, uporabil vsa zakonita sredstva ter možnosti, da bo slovenskim radijskim postajam na območju RS omogočil ustrezno in nemoteno oddajanje, kar bo omogočilo državljanom na obmejnih območjih tudi spremljanje slovenskega radijskega programa. Gre za pomembno in občutljivo nacionalno vprašanje.