Skoči do osrednje vsebine

Odprli smo prvo demenci prijazno točko

V Ministrstvu za notranje zadeve smo danes, 15. novembra 2019, na Štefanovi 2 v Ljubljani svečano odprli prvo demenci prijazno točko. S tem smo se pridružili mreži demenci prijaznih točk, odprtih v državnih organih in institucijah.

Zbrane je uvodoma nagovorila predsednica združenja Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec, ki je povedala, da je to že 195. demenci prijazna točka. »Demenca je največji zdravstveni, socialni in finančni problem sodobne družbe,« je povedala predsednica združenja. Poudarila je, da je treba družbo ozaveščati o tej bolezni in o njej govoriti na glas. Kot člani Alzheimer Evropa in svetovna Alzheimer organizacija upoštevajo njihova priporočila, zato so začeli z ozaveščanjem slovenske javnosti z odpiranjem demenci prijaznih točk. »Odmev slovenske družbe za reševanje tega problema je zelo velik,« je dejala.  V nadaljevanju je izpostavila pomen demenci prijaznih točk, kjer svojcem in bolnikom lahko ponudimo pomoč in ustrezne informacije. Zaradi narave bolezni pa je po besedah predsednice zelo pomembno, da njene znake prepoznajo tudi policisti. V zaključku je poudarila, kako pomembno je poznavanje vseh dejstev o tej bolezni, da lahko s skupnimi močmi rešujemo težave bolnikov in jih vključujemo v družbo.

V nadaljevanju je zbrane nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je uvodoma izrazil veliko zadovoljstvo ob odprtju prve demenci prijazne točke v našem ministrstvu. Ministrstvo za notranje zadeve aktivno sodeluje v vladnem projektu Strategije dolgožive družbe in je nosilec dveh vsebinskih področij - Preprečevanje starostne diskriminacije in Osebna varnost starejših. »Demenca je bolezen, ki je vse pogosteje prisotna v naši družbi in lahko prizadene kogarkoli izmed nas. Zato je pomembno, da se je zavedamo vsi in se o njej pogovarjamo na glas,« je dejal minister.

Z današnjim odprtjem prve demenci prijazne točke se kažejo prvi koraki pri udejanjanju Strategije dolgožive družbe. Namenjena je osebam z demenco, njihovim svojcem, zaposlenim in ostalim v skupnosti, kjer se točka nahaja. »Pomembno je, da znamo takim ljudem pomagati, jih pomiriti, obvestiti njihove svojce in jih predati v varno zavetje. Zato je pomembno izobraževanje naših zaposlenih,« je dejal minister.  V Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji posvečamo veliko pozornosti ustreznemu izobraževanju in usposabljanju zaposlenih. Usposabljanje zaposlenih se je v ta namen že začelo.

Minister je še povedal, da bomo v sklopu demenci prijaznega okolja v ministrstvu in Policiji nadaljevali z odpiranjem demenci prijaznih točk tudi na regionalni in lokalni ravni. Tako bomo že prihodnji teden odprli prvo točko v okviru Policijske uprave Murska Sobota.