Skoči do osrednje vsebine

Obisk državne sekretarke Olge Belec pri Slovencih v Severni Makedoniji in udeležba na proslavi ob 25. obletnici Slovenskega združenja France Prešeren Skopje, 15. november 2019

Državna sekretarka Olga Belec se je 15. novembra 2019 na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju srečala s predstavniki Slovenskega združenja France Prešeren Skopje, Slovenskega centra Skopje in Slovenskega združenja Triglav Bitola. V pogovorih je bilo predstavljeno preteklo delovanje slovenskih društev, predvsem pa njihove aktivnosti, ki jih načrtujejo v prihodnje, s poudarkom na medsebojnem povezovanju in sodelovanju.

V večernih urah se je udeležila proslave ob 25. obletnici delovanja Slovenskega združenja France Prešeren Skopje. Prireditve so se udeležili tudi veleposlanik Republike Slovenije v Severni Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec, vodja NATO pisarne za povezave Skopje, polkovnik Zoran Jankovič in predstavniki ostalih dveh slovenskih društev. Ob tej priložnosti je DS Belec Slovenskemu združenju France Prešeren ter dolgoletni predsednici društva Anastaziji Ribarski, ustanoviteljici in predsednici pevskega zbora Mariji Dokuzovi ter dolgoletnemu blagajniku in ustanovnemu članu društva Cirilu Pavliju podelila priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za trud ter požrtvovalnost pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine in za pomembne dosežke ter za krepitev sodelovanja med Severno Makedonijo in Slovenijo. Sledil je kulturni program, v katerem so se predstavili tudi učenci dopolnilnega pouka slovenskega pouka pod vodstvom učiteljice Sonje Dolžan ter komorni pevski zbor France Prešeren pod dirigentsko palico maestra Tomislava Šopova.

DS Olga Belec je s svojim obiskom v Skopju izrazila priznanje slovenskim ustanovam v Severni Makedoniji za prizadevanja pri ohranjanju slovenske identitete in povezovanju z matično domovino, obenem pa se je podrobno seznanila z njihovim delovanjem, saj je to bil njen prvi obisk pri slovenski skupnosti v tej državi.