Skoči do osrednje vsebine

Ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami

25. novembra obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Nasilje nad ženskami pomeni eno najhujših kršitev človekovih pravic, ki ne pozna meja in je povezano z neenakomerno porazdelitvijo moči med ženskami in moškimi v družbi, s seksizmom in spolnimi stereotipi. Raziskave so pokazale, da določene vloge in vzorci obnašanja žensk in moških prispevajo k temu, da postane nasilje nad ženskami sprejemljivo.

Slovenija je z ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima pokazala svojo trdno zavezo, da naredi velik korak naprej pri preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini. V letošnjem letu je Slovenija pripravila tudi svoje prvo poročilo o izvajanju Istanbulske konvencije in ga predložila neodvisni strokovni skupini GREVIO Sveta Evropa, v katerem je prikazan napredek, ki ga je naredila na tem področju.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti posebno pozornost v okviru letošnjih mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami posveča spletnemu nasilju in nadlegovanju nad ženskami in dekleti. Številne raziskave kažejo, da je spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet čedalje bolj razširjen pojav. Zato je izobraževanje in ozaveščanje o spletnem nasilju, še posebej med mladimi, ključnega pomena. Tako je s  projektom Odklikni – Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti v preteklih dveh letih ozaveščalo o nevarnostih, ki so jim izpostavljeni na spletu, ter izobraževalo o obnašanju na spletu ter ravnanju v primeru spletnega nasilja.

V sredo, 27. novembra 2019, bo tako v okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami in ob zaključku projekta Odklikni na Brdu pri Kranju potekala mednarodna konferenca #Odklikni spletno nasilje nad ženskami in dekleti. Na njej bodo predstavljeni rezultati projekta Odklikni, ter dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja, razpravljalo pa se bo tudi o možnih rešitvah za oblikovanje varnega interneta za vse. Gostji dogodka bosta med drugim tudi svetovno znani aktivistki za človekove pravice Thordis Elva Thorvaldsdottir in Emma Holten.