Skoči do osrednje vsebine

O Mednarodnem raziskovalnem centru za umetno inteligenco tudi na 40. zasedanju Generalne konference UNESCO

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V Parizu se te dni odvija 40. zasedanje Generalne konference UNESCO. Med 13. in 15. novembrom je bil na zasedanju tudi minister dr. Jernej Pikalo.

Prvi dan se je udeležil zasedanja ministrov za visoko šolstvo. Sodeloval je v panelu, v katerem so se ministri pozornost namenili mobilnosti v visokem šolstvu. Ta je, poleg kakovosti in odprtosti visokošolskega prostora, izjemno pomembna, je v Parizu poudaril minister dr. Pikalo.

V programih mobilnosti iz Slovenije vsako leto sodeluje okoli tisoč učiteljev in članov strokovnega osebja ter več kot dva tisoč študentk in študentov. Nacionalne prednostne naloge in usmeritve s področja mobilnosti in internacionalizacije so usklajene z evropskim strateškim okvirom sodelovanja na področji izobraževanja. Podprte pa so z vsebinskimi in strokovnimi projekti drugih dvostranskih, regionalnih ter večstranskih povezav. Posebno vlogo pri tem ima sodelovanje s ključnimi multilateralnimi organizacijami, med katerimi je tudi UNESCO.

Dan kasneje je bil minister govornik na plenarnem zasedanju generalne konference. V nastopu je poudaril pomen odprtih izobraževalnih virov, ter izpostavil vodilno vlogo Slovenije in Unesca na tem področju.

Podprl je prizadevanja Unesca na področju umetne inteligence, še posebej v njenih etičnih dimenzijah. Opozoril pa je tudi na velik potencial, ki ga ima ta za spodbujanje odprte in vključujoče družbe znanja.

Umetna inteligenca bo verjetno spremenila prihodnost izobraževanja, znanosti, kulture, pa tudi načinov komuniciranja, je v Parizu dejal dr. Jernej Pikalo. V tej luči, je dejal, Vlada Republike Slovenije predlaga ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI), ki ima široko mednarodno podporo. Dokončna odločitev o ustanovitvi IRCAI bo sprejeta na zasedanju Generalne konference UNESCO v prihodnjih dneh.

Minister dr. Pikalo se je ob robu zasedanja srečal z ministrom za izobraževanje Združenih Arabskih Emiratov in z ruskim ministrom za znanost in visoko šolstvo.

Ministra za izobraževanje Združenih Arabskih Emiratov Hussaina Ibrahima Al Hammadia je povabil, da Slovenijo obišče v začetku prihodnjega leta, ko bo ustanovitev IRCAI. Združeni Arabski Emirati so edina država, ki ima ministrstvo za umetno inteligenco, zato je obojestranski interes za sodelovanje pri IRCAI, sta se strinjala ministra.

Z ruskim ministrom Mikhailom Kotyukovom pa sta pohvalila dobro sodelovanje med državama na področju izobraževanja in znanosti ter se pogovarjala o možnostih za prihodnje sodelovanje univerz. Ruski minister je izrazil velik interes za sodelovanje s Slovenijo in ministra dr. Pikala povabil, da se prihodnjo pomlad udeleži ruskega sejma izobraževanja, leta 2022 pa mednarodnega matematičnega kongresa.

Zadnji dan obiska v Parizu, v petek, 15. novembra, se je minister dr. Pikalo srečal še z generalno direktorico Unesca Audrey Azouly. Tudi njo je minister povabil v Ljubljano, februarja ali marca prihodnje leto, ko bo podpis pogodbe o vzpostavitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO. Ta naj postane središče politik na področju umetne inteligence za mednarodne organizacije, kot so UNESCO, OECD, Svet Evrope in druge, sta se strinjala sogovornika.