Skoči do osrednje vsebine

Novosti pri izvajanju javnega potniškega prometa z namenom omejevanja števila okužb

Zaradi omejevanja rasti števila okužb s COVID-19 so s ponedeljkom, 10. 1. 2022, pri izvajanju javnega prevoza potnikov v Sloveniji veljajo dodatne omejitve glede največje zasedenosti vozil.

Nov odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 določa, da morajo potniki za prevoz v notranjem cestnem prometu, ki se opravlja kot javni linijski prevoz, posebni linijski prevoz, stalni izvenlinijski prevoz, občasni prevoz, avtotaksi prevoz in kot posebna oblika prevoza ter prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu, izvajalcu predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

V javnih prevoznih sredstvih stojišča niso dovoljena z izjemo mestnih avtobusov in vlakov, kjer so stojišča dovoljena z razdaljo najmanj 1 meter in so ustrezno označena. Pri prevozih, ki se izvajajo s kombiji, je lahko v vozilu prisotnih največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež ob vozniku prost.
Še vedno je za vse potnike obvezna upraba zaščitne maske in spoštovanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.