Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: Zagon superračunalnika je velikega pomena za vzhodno kohezijsko regijo in Maribor

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes na Univerzi v Mariboru nagovoril zbrane na slavnostnem zagonu superračunalnika. Projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC High Performance Computing RIVR Raziskovalna infrastruktura – vzhodna regija« je namenjen vzpostavitvi superračunalniškega središča z glavnim ciljem krepiti visokozmogljive računske zmogljivosti za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega področja.
Predsednik vlade Marjan Šarec je danes na Univerzi v Mariboru nagovoril zbrane na slavnostnem zagonu superračunalnika.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes na Univerzi v Mariboru nagovoril zbrane na slavnostnem zagonu superračunalnika. | Avtor: Daniel Novakovič, STA

1 / 2

Predsednik vlade je poudaril, da je današnji dogodek velikega pomena za celotno vzhodno kohezijsko regijo, prav tako za Maribor, ki z velikimi koraki vstopa v novo dobo. »Danes smo priča simboličnemu zagonu projekta Maister, sledil bo še zagon računalnika Vega, kar pomeni, da se razvoj nadaljuje z velikimi koraki in Vlada Republike Slovenije ter vsi, ki kakorkoli prispevamo k temu, si bomo prizadevali še naprej za to, da Maribor postane vodilni na področju raziskav in razvoja, kar ti računalniki tudi omogočajo.«

Zbranim je čestital ob tej veliki pridobitvi in še spomnil, da ima Slovenija ogromno potenciala na področju razvoja, raziskav in umetne inteligence ter dodal »in če bomo znali to izkoristiti, bomo dovolj delavni, prizadevni in bomo držali skupaj, smo lahko vodilni na teh področjih«.

 
Ob robu

Izvedba projekta bo pomembno prispevala k izpolnjevanju ciljev Deklaracije za sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva (EuroHPC Joint Undertaking), s katero se je Slovenija kot država podpisnica zavezala k vzpostavljanju integrirane in dostopne visoko zmogljive računalniške infrastrukture.

S superračunalniškim centrom v Mariboru se Slovenija pridružuje vodilni ekipi, ki gradi in soustvarja razvojni preboj celotne Evropske unije. Zagon superračunalnika je tako tudi priložnost za Maribor, Štajersko, vzhodno kohezijsko regijo in Slovenijo, da pokažemo Evropi, da razmišljamo evropsko, in celotnemu svetu, kako napredni smo in kakšne razvojne potenciale še imamo.