Skoči do osrednje vsebine

Na Policijski postaji Murska Sobota odprli demenci prijazno točko

V prostorih Policijske postaje Murska Sobota smo danes, 19. novembra 2019, odprli že drugo demenci prijazno točko v okviru našega ministrstva in policije.

Zbrane je uvodoma nagovorila predsednica združenja Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec, ki je povedala, da je demenca velik zdravstveni, socialni in finančni problem sodobne družbe. Kot člani Alzheimer Evropa in svetovna Alzheimer organizacija upoštevajo njihova priporočila, zato so začeli z ozaveščanjem slovenske javnosti z odpiranjem demenci prijaznih točk. »V Sloveniji imamo izrazit socialni čut in želimo ljudem pomagati,« je povedala predsednica združenja. V nadaljevanju je izpostavila pomen demenci prijaznih točk, kjer svojcem in bolnikom lahko ponudimo pomoč in ustrezne informacije. Zaradi narave bolezni pa je po besedah predsednice zelo pomembno, da njene znake prepoznajo tudi policisti. V zaključku je poudarila, kako pomembno je poznavanje vseh dejstev o tej bolezni, da lahko s skupnimi močmi rešujemo težave bolnikov in jih vključujemo v družbo.

»Današnji dogodek si vsekakor zasluži pohvalo in pozornost, saj prinaša nove priložnosti in dimenzijo v policijskem delu oziroma  policijskem poslanstvu,« je dejal direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić. S projektom Varna in zdrava varnostna delovna mesta, ki ga izvajajo na Policijski upravi Murska Sobota, so izvedli kar nekaj aktivnosti in s tem prispevali k večji ozaveščenosti zaposlenih o tej bolezni. Demenca je bolezen sodobne družbe, o kateri se moramo pogovarjati, saj prihaja potihoma v naš vsakdan. Vedno znova ugotavljamo globino te bolezni in posledice, ki zaradi te bolezni prizadenejo bolnike in njihove svojce. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da je tudi Policija vstopila v mrežo demenci prijaznih točk. Tako z današnjim odprtjem demenci prijazne točke na Policijski postaji Murska Sobota v Sloveniji deluje že 200 demenci prijaznih točk.

Ob odprtju že druge demenci prijazne točke v okviru ministrstva in policije je veliko zadovoljstvo izrazila tudi državna sekretarka mag. Melita Šinkovec. Ti dogodki predstavljajo izvajanje Strategije dolgožive družbe kot odgovor na demografske izzive, ki jo izvaja tudi naše ministrstvo. Želimo ozaveščati javnost o problematiki diskriminacije starejših in utrjevati sodelovanje med institucijami pri spoprijemanju s problematiko zlorab, nasilja in drugih prepovedanih dejanj, storjenih proti starejšim, je pojasnila Šinkovčeva.

Izpostavila je pomembnost izobraževanja naših zaposlenih, da bodo znali prepoznati znake demence in tako lažje komunicirati s takimi osebami, ki jih pri svojem delu lahko srečujejo.

»V sklopu demenci prijaznega okolja bomo v ministrstvu in Policiji nadaljevali z odpiranjem demenci prijaznih točk tako na regionalni kot lokalni ravni. Ob zaključku projekta bo odprtih 66 demenci prijaznih točk. Verjamem, da bomo tudi s tem pripomogli k še večji varnosti vseh prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije, nenazadnje je naše osnovno poslanstvo prav skrb za njihovo varnost,« je zaključila državna sekretarka.