Skoči do osrednje vsebine

Na konferenci Združenja upravnih delavcev o pomembnosti dela s strankami ter nenehnem izobraževanju

Ta konec tedna v Moravskih Toplicah poteka Konferenca Združenja upravnih delavcev (ZUDS). Na konferenci je zbrane, v imenu ministra za javno upravo Rudija Medveda, nagovoril tudi Igor Žavbi, predstavnik kabineta ministra.
nagovor udeležencev Igor Žavbi
1 / 2

Uvodoma je Žavbi pohvalil delovanje združenja, ki ima že zelo dolgo tradicijo, saj obstaja že 20 let ter izpostavil pomembno vlogo članov združenja: »Združenje upravnih delavcev Slovenije je v slovenskem prostoru, poznano. Vaše dobro ime je uveljavljeno, ne le na nacionalni, ampak tudi na mednarodni ravni. Največ članov oz. članic združenja prihaja iz upravnih enot, številni ste strokovnjaki na področju opravljanja nalog upravno notranjih zadev ter na področju prometa oziroma infrastrukture, kjer je stik s strankami najpogostejši. Ste stik med strankami in državo, kar je zelo pomembno.«

Dela in naloge s področja upravno notranjih zadev in s področja prometa opravlja  838 uradnikov, kar predstavlja kar 47 % vseh zaposlenih uradnikov za nedoločen čas. V lanskem letu so na področju upravnih notranjih zadev reševali 486.322 upravnih zadev (od katerih jih je bilo rešenih 462.141). Poleg reševanja upravnih zadev je bilo opravljenih še 1.508.205 drugih upravnih nalog in vodenih 8.832 prekrškovnih postopkov. Na področju prometa pa so upravne enote imele v letu 2018 v reševanju 319.488 upravnih zadev (od katerih jih je bilo rešenih 318.502). Poleg reševanja upravnih zadev so upravne enote opravile še 320.009 drugih upravnih nalog.

Žavbi se je v nagovoru dotaknil tudi področja predpisov in nenehnih sprememb zakonodaje, kar prav tako vpliva na tempo dela upravnih enot ter dodal, da združenje pomembno prispeva, k izobraževanju njihovih članov. »Področje upravno notranjih zadev in prometa, regulira izjemno veliko število normativnih aktov in ker se le-ti tudi pogosto spreminjajo in dopolnjujejo, je za izvajanje njihovih določb nesporno potrebno nenehno učenje in dopolnjevanje znanja in to potrebo, udejanjate tudi v okviru tega združenja. Prepričan sem, da je bilo v preteklih letih delovanje združenja, predvsem v delu, ki se nanaša na usposabljanje, izmenjavo izkušenj in dobrih praks, dobra popotnica za visoko strokovno, profesionalno in kakovostno opravljanje vašega dela, izpolnjevanje vašega poslanstva ter verjamem, da bo tako tudi v prihodnje.«

Udeleženci konference ZUDS se bodo družili ta petek in soboto, 27. in 28. septembra 2019, na delavnicah bodo imeli priložnost izmenjati znanje, izkušnje ter dobre prakse, govor pa bo tekel tudi o poenotenju njihovega dela.