Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje in predsednik Sindikata delavcev v pravosodju podpisala stavkovni sporazum

Pravosodna ministrica Andreja Katič in predsednik Sindikata delavcev v pravosodju Tomaž Virnik sta danes v prostorih Ministrstva za pravosodje podpisala stavkovni sporazum.
Ministrica za pravosodje in predsednik Sindikata delavcev v pravosodju se rokujeta pred zastavami

Ministrica za pravosodje in predsednik Sindikata delavcev v pravosodju

Sindikat delavcev v pravosodju je v začetku novembra 2018 začel s stavko. V okviru razreševanja stavkovnih zahtev vseh sindikatov v javnem sektorju, je bil tudi z SDP 28.11.2018 parafiran stavkovni sporazum, ki pa ga Stavkovni odbor SDP ni odobril, zato do podpisa stavkovnega sporazuma ni prišlo. Pogajanja so se nadaljevala, posebna vladna pogajalska skupina za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev in Stavkovni odbor SDP pa sta v oktobru 2019 dosegla soglasje glede besedila stavkovnega sporazuma.

Stavkovni sporazum zavezuje vladno stran, da bo v sodelovanju z Vrhovnim sodiščem RS in sindikatom v roku 1 leta od podpisa stavkovnega sporazuma pripravila analizo strukture obstoječih delovnih mest predvsem plačne podskupine C2, ki so potrebna za delovanje sodstva. V roku 6 mesecev po izdelani analizi, bo vladna stran pripravila še Belo knjigo o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu, v kateri bo posebno pozornost namenila položaju strokovnih sodelavcev v sodstvu. SDP se s podpisom stavkovnega sporazuma zavezuje, da bo v okviru prenove sistema strokovno-tehničnih delovnih mest plačne skupine J podprl vladne predloge za vključitev vseh delovnih mest plačne skupine J v eno kolektivno pogodbo.

Na podlagi stavkovnega sporazuma bo imenovana delovna skupina, ki bo pripravila gradiva, dogovorjena v stavkovnem sporazumu.