Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec v Ljutomeru na posvetu o prihodnosti EU

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes dopoldne v Ljutomeru udeležila posveta z državljani »Kakšno Evropsko unijo si želimo državljani?«. Tema posvetovanja je bila skupna kmetijska politika EU z vidika priložnosti in izzivov, ki jih predstavlja za lokalna okolja in mlade. Poudarek je bil predvsem na tem, kakšno prihodnost zagotavlja ali bi morala zagotavljati kmetijska politika mladim, da se po izobraževanju vrnejo, prevzamejo družinsko kmetijo in jo razvijajo z dodatnimi dejavnostmi na področju turizma, obrti ali podjetništva.

Ministrica dr. Pivec na posvetu v Ljutomeru

Ministrica dr. Pivec je na posvetu poudarila, da si ne predstavlja razvoja družbe – seveda tudi ne na področju kmetijstva - brez evropskega sodelovanja in povezovanja. Strinjala se je s prisotnimi, da je pot do evropskih sredstev res vedno bolj zapletena, namesto da bi bila vedno manj. Zato se sama na evropski ravni močno zavzema za večji poudarek pri spremljanju rezultatov in manj izpolnjevanju obrazcev.

Ministrica je nadalje poudarila tudi, da so ključni cilji Slovenije stabilnost prihodka kmetov. Glede na to, da imamo večinski del malih družinskih kmetij in tudi večje pridelovalce, potrebujemo uravnotežene ukrepe. Vedno večji izzivi predstavljajo tudi  podnebne spremembe ter tehnološka prenova sektorja kmetijstva, kar je nenazadnje povezano z mladimi in njihovo inovativnostjo.

 

*    *    *

Vladna posvetovanja z državljani o prihodnosti Evropske unije so organizirana zato, da vlada sliši mnenja, skrbi, upanja in pričakovanja ljudi glede prihodnosti EU. S posvetovanji, ki so pripravljena v sodelovanju z občinami, je vlada pričela leta 2018, v okviru vseevropskega projekta posvetovanj. Ta je bil namenjen zbiranju predlogov evropskih državljanov pred pripravo nove strateške agende EU za naslednje petletno obdobje. V Sloveniji tudi letos nadaljujemo s posvetovanji v lokalnih okoljih, saj ugotavljamo, da si lokalne skupnosti želijo rednega dialoga z nacionalno in evropsko ravnjo.

Tokratni posvet z državljani so organizirali Občina Ljutomer, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Vlada Republike Slovenije. Na posvetu bodo imeli občani in občanke ter dijaki in dijakinje priložnost povedati, kaj pričakujejo od Evropske unije.