Skoči do osrednje vsebine

Minister za zunanje zadeve RS dr. Miro Cerar se v Bruslju udeležuje rednega zasedanja ministrov za zunanje zadeve Severnoatlantskega zavezništva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zasedanje zunanjih ministrov je namenjeno pripravam na slavnostno srečanje voditeljev držav in vlad Nata, ki bo potekalo 3. in 4. decembra 2019 v Londonu ob 70. obletnici Zavezništva. Ministri so pripravili okvir za zasedanje voditeljev.

Na delovnem zasedanju sta bili osrednji temi razprave pravična delitev bremen zaveznic ter ključni trenutni izzivi Zavezništva, med katerimi so boj proti terorizmu, hibridne grožnje in energetska varnost. Ministri so sprejeli odločitev o razglasitvi vesolja kot nove Natove operativne domene in potrdili Natovo politiko glede preprečevanja spolnega izkoriščanja in zlorab.

Minister dr. Cerar je ob tem poudaril pomen enotnega Severnoatlantskega zavezništva za učinkovito soočanje z izzivi vse bolj kompleksnega mednarodnega okolja. Takšno zavezništvo mora temeljiti na transatlantski vezi, ki je skupaj s solidarnostjo med zaveznicami temelj ustreznih in trajnih rešitev.

V zvezi z izzivi, ki jih predstavlja dinamično okolje na jugu Zavezništva, je minister dr. Cerar izpostavil zlasti pomen sodelovanja z Natovimi partnerskimi državami ter strateško partnerico Evropsko unijo, saj le tako lahko učinkovito naslovimo izzive v tem delu sveta. Ob tem pa se je zavzel za nadaljnjo aktivno vlogo Nata v naporih mednarodne skupnosti v boju zoper Daesh.

Spomnil je tudi na pomen evroatlantskih integracij za perspektivo Zahodnega Balkana. Skorajšnje polnopravno članstvo Severne Makedonije je zadnja v nizu potrditev Natove politike odprtih vrat. Slovenija, po besedah ministra, ocenjuje, da bi tovrstne napore Zavezništva veljalo dopolniti tudi z verodostojno EU perspektivo celotne regije, saj bi le ta prinesla njeno dolgoročno stabilizacijo.

Slovenski zunanji minister je močno pozdravil sprejem Natove politike glede preprečevanje spolnega izkoriščanja in zlorab, s katero Nato potrjuje ničelno toleranco in nadgrajuje svoje visoke standarde na področju preprečevanja spolnih zlorab.

Minister dr. Miro Cerar se je ob robu zasedanja tudi srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Severne Makedonije Nikolo Dimitrovim. Slovenija bo Severno Makedonijo še naprej podpirala na EU poti, saj je začetek pogajanj za polnopravno članstvo v EU ključnega pomena za njeno prihodnost. Obenem upravičeno pričakujemo, da bo Severna Makedonija zgodaj spomladi 2020 postala 30. članica Nata.

Na delovni večerji bodo ministri izmenjali poglede o prihodnosti evroatlantske varnosti, vključno z vprašanjem učinkovitega nadzora nad oborožitvijo, novih tehnologijah, ki vplivajo na vse družbene sfere, ter naraščajočemu pomenu novih akterjev. Slovenija se zavzema za krepitev obrambne in odvračalne drže Nata ter k njej tudi aktivno prispeva, obenem pa podpira nadaljnji vsebinski dialog z Rusko federacijo. Slovenija ostaja trdno zavezana k ohranitvi učinkovitega nadzora nad orožjem, razorožitve in neproliferacije, katerega mednarodnopravni ustroj je v zadnjem času na preizkušnji, saj je le ta ključnega pomena za varnost evroatlantskega prostora.