Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Miro Cerar v Beogradu: S skupno sejo vlad Srbije in Slovenije bomo zaokrožili leto živahnega dialoga med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar se mudi na uradnem obisku v Beogradu, kjer se je popoldne sestal z gostiteljem, srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Minister dr. Cerar se bo jutri o dvostranskem sodelovanju in razmerah v regiji pogovarjal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem in s predsednico Narodne skupščine Majo Gojković.
Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem

Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem

1 / 3

“Z mojim obiskom in srečanjem vlad Slovenije in Srbije, ki bo 17. decembra potekalo v Novem sadu, zaokrožujemo leto živahnega političnega dialoga med najvišjimi predstavniki obeh držav", je uvodoma dejal dr. Cerar in spomnil na januarski obisk predsednika republike in avgustovski obisk predsednika slovenske vlade v Beogradu.

“Moj tokratni obisk zaznamujejo priprave na peto skupno srečanje vlad Slovenije in Srbije, ki bo 17. decembra v Srbiji, ter pregledu dvostranskega sodelovanja in utrjevanju podpore Slovenije državam Zahodnega Balkana pri približevanju Evropski uniji“, je dejal minister dr. Cerar.

“Slovenija je v EU med glasnejšimi podpornicami širitve EU na države Zahodnega Balkana. Slovenija regijo razume in je z regijo tesno prepletena tako na medčloveški ravni kot gospodarsko", je dejal minister dr.Cerar. V Srbiji uspešno deluje 1500 slovenskih podjetij, blagovna menjava med državama vsako leto raste in je lani znašala 1,5 milijarde evrov.

“Prav danes je vajeti Evropske komisije prevzela nova ekipa in Slovenija si bo prizadevala, da bo z novo komisarsko ekipo in novim skupnim predstavnikom za evropsko zunanjo politiko Borrellom zavel nov veter tudi pri ohranjanju politike širitve na države regije. Kot je potrebno nadaljevati s širitvijo in omogočiti začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, je potrebno nadaljevati tudi z dialogom med Srbijo in Kosovom. Status quo nikomur ne koristi”, je poudaril slovenski minister.

“V naših pozivih pa smo prvenstveno glasni pri opozorilih o pomenu spoštovanja vladavine prava, na katerem stoji Evropska unija. Vladavino prava in evropske vrednote, kamor sodijo tudi svobodni mediji, morajo spoštovati tako države članice kot kandidatke za članstvo v EU."

Slovenija ostaja tudi predana pomoči Srbiji in je v zadnjih 8 letih za različne razvojne projekte namenila že 14 milijonov evrov. Preko 40 projektov, ki jih v Srbiji izvajajo s slovensko razvojno pomočjo, vodi k izboljšanju upravljanja z naravnimi viri, energetske učinkovitosti, opolnomočenju žensk in harmonizaciji zakonodaje s pravnim redom EU. Slovenija je denimo finančno podprla izgradnjo projekta za čiščenje vode na Zlatiboru in posodobitev razsvetljave v Kraljevu.

Ministra sta govorila tudi o regionalnem sodelovanju na Zahodnem Balkanu. “Slovenija podpira konstruktivne pobude, ki prihajajo iz regije in vodijo k tesnejšemu gospodarskemu sodelovanju in povezovanju držav regije. Pobude, ki vodijo k večji stabilnosti regije, lahko samo podpremo“, je še izpostavil minister dr. Cerar. Cenimo tudi dobro sodelovanje organov za notranje zadeve v boju proti tihotapcem migrantov in pri preprečevanju trgovine z ljudmi.

Slovenski in srbski minister sta govorila tudi o problematiki nasledstva po nekdanji skupni državi. Slovenska stran je izrazila pričakovanje, da bo razreševanje te problematike potekalo v konstruktivnem duhu.