Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na delovnem obisku v Turčiji

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je na povabilo turškega ministra za nacionalno obrambo generala Hulusija Akarja udeležil odprtja 15. mednarodnega sejma obrambne industrije IDEF 2021 v Carigradu. Ob robu dogodka je opravil še dvostranski srečanji s turškim ministrom za nacionalno obrambo Hulusijem Akarjem in kosovskim ministrom za obrambo Armendom Mehajem.

Minister Tonin je na delovnem pogovoru kolegu Akarju uvodoma izrazil sožalje ob izgubi premnogih življenj v zadnjih uničujočih požarih, ki so prizadeli Turčijo. Osrednja nit pogovora obeh ministrov je bila namenjena aktualnemu dogajanju v Afganistanu. Minister Tonin je sogovornika prosil za informacije o razmerah na širšem območju mednarodnega letališča v Kabulu in turške ocene prihodnjega razvoja dogodkov v državi. Ob tem je poudaril, da je zagotavljanje nemotenega delovanja letališča ključnega pomena tako v danih razmerah, kakor tudi v prihodnje. Minister Akar je s tem soglašal in poudaril, da je Turčija pripravljena pri tem sodelovati, dokler bo takšen interes z afganistanske strani. Minister Tonin je pozdravil izraženo pripravljenost Turčije, zlasti v luči evakuacij mednarodnega osebja in njihovih lokalnih sodelavcev, med katerimi so tudi takšni, ki so pomagali slovenskim vojakom v Afganistanu. Ministra sta se dotaknila tudi problematike migracij, ki jih nedavni dogodki v Afganistanu utegnejo sprožiti.

Sodelovanje med državama na obrambnem področju je sicer skromno, a si oba ministra želita, da se razširi. V tej luči sta se ministra zavzela za čim prejšnje dokončanje postopkov za podpis tehničnega dogovora o sodelovanju obrambne industrije obeh držav, ki bi ga lahko podpisala ob obisku turškega kolega v Ljubljani.

Ob tem je minister Tonin ministru Akarju predstavil načrtovana vlaganja Slovenije v obrambni sistem. Sogovornika sta kot možnost nadgradnje dvostranskega sodelovanja identificirala tudi področje gorskega bojevanja, kjer ima Slovenija, ki gosti Natov center odličnosti, veliko znanja.

IDEF je največji regionalni sejem oborožitve in bi bil v prihodnje lahko tudi velika priložnost za slovensko obrambno industrijo. Slednja se letos sejma ni udeležila, bo pa Ministrstvo za obrambo tudi v prihodnje odpiralo vrata le-tej pri prodiranju na tuje trge.

Pogovor na dvostranskem srečanju ministra Tonina in njegovega kosovskega kolega Mehaja je potekal v luči možnosti sodelovanja Slovenske vojske s kosovskimi varnostnimi silami. Minister Mehaj je izpostavil tudi željo po približevanju Kosova zvezi Nato in ministra Tonina povabil na obisk na Kosovo.