Skoči do osrednje vsebine

Minister Simon Zajc na otvoritvi letošnje Podnebne konference za povečanje ambicij držav in s tem reševanje podnebne krize

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se udeležuje odprtja 25. Zasedanja pogodbenic (COP25), ki se je udeležujejo pogodbenice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in bo potekala do 13. decembra. Današnji dan je posvečen voditeljem držav in vlad z namenom dviga ambicije za doseganje ciljev Pariškega sporazuma skladno z zadnjimi znanstvenimi dognanji, ki jih je v svojih poročilih predstavil Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC) za ustavitev globalnega segrevanja na manj kot 1,5 stopinje Celzija.

Minister je sodeloval na uradni otvoritvi na visokem segmentu, ki so ga z nagovorom odprli generalni sekretar OZN António Guterres, predsednik vlade Kraljevine Španije Pedro Sánchez in ostali visoki govorci. Poudaril je, da od COP 25 v Madridu pričakuje predvsem to, da bo »pogajalcem do konca konference končno uspelo sprejeti tako imenovano knjigo pravil in navodil (Rulebook) za začetek izvajanja Pariškega sporazuma v letu 2021. Po tem pa, da bodo vse države pogodbenice opravile svoje domače naloge in zaveze Pariškega sporazuma začele uresničevati. Do 2050 moramo postati podnebno nevtralni.«

V nadaljevanju sledijo okrogle mize voditeljev vlad in držav ter dialog s civilno družbo, kjer bo dodatno poudarjena potreba po intenzivnem vključevanju vseh deležnikov za uspešno naslavljanje izzivov blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe.  

Temeljni namen konference je dokončno sprejetje knjige pravil in navodil (Rulebook) za začetek izvajanja Pariškega podnebnega sporazuma v letu 2021. Gre za zaključna pogajanja glede priprave knjige za člen 6 Pariškega sporazuma (mednarodni tržni mehanizem), ki je še zadnje odprto vprašanje pred finalizacijo knjige za izvajanje sporazuma.

Pogodbenice Pariškega sporazuma pri prostovoljnem sodelovanju, ki vključuje uporabo mednarodno prenesenih rezultatov blaženja za uresničevanje nacionalno določenega prispevka (NDC), spodbujajo trajnostni razvoj ter zagotavljajo okoljsko celovitost in preglednost, tudi pri upravljanju ter uporabljajo zanesljiv sistem obračunavanja, da se med drugim prepreči dvojno obračunavanje, skladno z usmeritvami Konference pogodbenic v vlogi skupščine pogodbenic sporazuma.

Slovenija podpira stališče EU, da se na COP25 dokončno sprejemajo učinkovita pravila in navodila (Rulebook), vključno za člen 6 za izvajanje Pariškega sporazuma, hkrati pa se ohrani politični trenutek za povečanje svetovne podnebne ambicije in podnebnih ciljev za prvo obdobje izvajanja Pariškega sporazuma do leta 2030, in sicer predvsem z nadgrajenimi podnebnimi cilji, ki jih morajo vse pogodbenice posredovati naslednje leto za začetek izvajanja Pariškega sporazuma 1. 1. 2021.

Spletna stran COP25