Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč opozoril na strpnost

Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije združenih narodov (OZN), Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) že od leta 2007 ob svetovnem dnevu obeležuje in organizira številne aktivnosti. Slogan letošnjih aktivnosti je »Življenje ni rezervni del«.
Na predvečer svetovnega dne, 16. novembra 2019, je Zavod Varna pot tudi letos skupaj s podporniki pripravil osrednjo prireditev, ki je potekala v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani. Osrednji govornik na prireditvi je bil minister za javno upravo Rudi Medved.

Minister je uvodoma izrazil sočutje do svojcev prometnih nesreč: »Poskušam razumeti to bolečino… Najbrž res nisem prvi poklicani minister za to področje, ampak vsi mi smo poklicani. Skoraj naključno je danes tudi mednarodni dan strpnosti. To je povezano. Tisti, ki je veliko na cesti razume, kaj se dogaja na slovenskih cestah; neverjetne stvari... Tega ne more preprečiti nihče, to je enostavno v nas. Vsi tisti, ki smo dobri po srcu, smo deležni, da se z volanom v rokah ljudje očitno počutijo močne in se zelo hitro prelevijo v brezobzirne sebičneže s prednostjo. In potem se sprašujemo, zakaj je toliko prometnih nesreč. Ko iščemo vzroke, jih najdemo v alkoholu, slabih cestah, vremenu…, ampak vzrok je človek, vzrok je v nas samih. Ko bomo to doumeli… Izredno sočustvujem z vsemi, ki trpite zaradi izgube. Vsako vzeto življenje v prometu je kruto in grobo opozorilo, da se to ne bi smelo zgoditi.«

Minister se je na prireditvi zahvalil Zavodu varna pot in vsem ostalim glasnikom za vse aktivnosti, opozorila ter projekte, s katerimi opozarjajo udeležence v cestnem prometu na pametno, varno in odgovorno vožnjo ter prispevajo k zmanjševanju števila prometnih nesreč. Še posebej se mu zdi pomembno, da ta opozorila širimo tudi med najmlajše - v vrtce in šole ter jih opozarjamo, na kaj morajo biti pozorni, ko so udeleženci v prometu.

Udeležencem dogodka je predstavil tudi aktivnosti, ki jih na Ministrstvu za javno upravo izvajamo za spodbujanje varnosti v cestnem prometu. Med njimi gre omeniti, da Ministrstvo za javno upravo (Služba za nevladne organizacije) preko javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva spodbuja organizacijski razvoj in profesionalizacijo kadrov za izvajanje preventivnih programov na tem področju. Konzorciju, ki ga sestavljata Zavod Varna pot (ZVP) in Zveza združenj šoferje in avtomehanikov Slovenije (ZŠAM) tako pomagamo pri sofinanciranju in profesionalizaciji kadrov za zagotavljanje trajnega izvajanja varne mobilnosti skozi program »Živimo Vizijo NIČ«. Program omogoča kontinuirano, aktivno, celovito in koordinirano delovanje na področju varne mobilnosti na celotnem ozemlju Slovenije.

Minister Medved je izpostavil, da zaposlene v javnem sektorju spodbujamo k uporabi službenih koles v delovnem času, električnih vozil in javnega prometa, sodelujemo tudi z občinami in upravnimi enotami, ki jim prisluhnemo, če naletijo na kakšno oviro pri urejanju lokalnih cest in skušamo v sodelovanju z drugimi pristojnimi ministrstvi rešiti težavo. Državljanom skušamo preko portala e-Uprava olajšati pot do pridobitve dokumentov, potrdil in ostalih informacij, ki jih potrebujejo vozniki. Prek spleta lahko lastniki vozil med drugim podaljšajo veljavnost prometnega dovoljenja, oddajo vlogo za zaporo javne ceste ali izredni prevoz po javnih cestah, pridobijo potrdilo iz skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu. Kljub številnim aktivnostim, ki jih izvajamo, seveda prometnih nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa jih omilimo in pomagamo pomoči potrebnim, zato smo lansko leto na portalu e-Uprava v sodelovanju s Slovenia Transplant in Zavodom za zdravstveno zavarovanje RS omogočili, da se lahko Slovenci in Slovenke za darovalce svojih organov opredelijo tudi elektronsko (elektronska storitev za opredelitev darovanja organov).

Ob koncu je minister Medved izrekel posebno zahvalo svojcem umrlih v prometnih nesrečah, ki kljub globoki žalosti zberejo moč in so pripravljeni sodelovati pri mnogih dogodkih, ki nas opozarjajo in opominjajo na tragične posledice prometa.

Udeležence so poleg ministra Medveda nagovorili Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje in mag. Andreja Knez, generalna direktorica Direktorata za kopenski promet ter ostali gostje. Slovesnost je popestril tudi bogat kulturni program ter podelitev zahval in priznanj Zavoda Varna pot.

Celotni nagovor ministra.