Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved kljub preloženemu sestanku pogajalcev glede volilne zakonodaje ostaja optimističen

Na Ministrstvu za javno upravo smo s presenečenjem sprejeli odločitev predsednika republike o prestavitvi za jutri napovedanega sestanka s predstavniki parlamentarnih strank o možnih spremembah volilne zakonodaje. Predvsem nas čudi utemeljitev preložitve, da zaradi pisma ene od političnih strank in odgovora ministra za javno upravo nanj, rešitve na za jutri napovedanem sestanku ne bi bilo mogoče doseči.
volilna skrinjica

volilna skrinjica | Avtor: MJU

Minister Rudi Medved je v pismu namreč zgolj ponovno pojasnil, zakaj oblikovanje meja volilnih okrajev z bistvenim odstopanjem od povprečnega volilnega okraja ni v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Nekatere dosedanje rešitve niso bile po godu tudi kakšni drugi stranki, pa to v procesu pogajanj ni bilo nikoli ocenjeno kot razhajanje, ali kot vzrok za prelaganje pogajanj. Gre za normalen proces, v katerem se iščejo rešitve.

Ministrstvo za javno upravo je doslej pripravilo 3 zakonske predloge rešitev, ki implementirajo odločbo Ustavnega sodišča RS. Predlog sprememb Zakona o volitvah v Državni zbor z obveznim prednostnim glasom pri političnih strankah ni naletel na podporo, zato je ministrstvo pripravilo predlog sprememb tega zakona z relativnim prednostnim glasom, ki imajo zelo široko podporo političnih strank. Poleg tega je ministrstvo pripravilo osnutek sprememb Zakona o določitvi volilnih enot, ki meje volilnih okrajev usklajujejo z odločbo Ustavnega sodišča, ki pa pri političnih strankah niso naletele na navdušenje, saj bistveno posegajo v sedanje volilne okraje, kar je razumljivo, saj sedanji volilni okraji niso v skladu z Zakonom o volitvah v Državni zbor, katerega dikcija je, da morajo biti volilni okraji približno enako veliki glede na število prebivalcev. Ministrstvo za javno upravo je tako odločevalcem, poslancem Državnega zbora predsedniku republike, ki koordinira proces implementacije odločbe ustavnega sodišča, zagotovilo ustrezno podlago za odločanje. Kljub temu, da je ministrstvo jasno opozorilo, da bi spreminjanje meja volilnih okrajev, ki bi bistveno odstopali od velikosti povprečnega okraja, ne pomenilo implementacije odločbe Ustavnega sodišča in bi bili resno tveganje za neustavnost, je na vztrajanje predsednika republike ob vztrajanju ene ali dveh političnih strank, ministrstvo pripravilo tudi takšen predlog meja volilnih okrajev. Ob tem je jasno in odločno poudarilo, da v zakonski predlog tega ne bo pretopilo, ker sodi, da takšne meje volilnih okrajev niso v skladu z dikcijo odločbe Ustavnega sodišča. Dosedanje delovanje Ministrstva za javno upravo Rudija Medveda zato ne more biti razlog za prelaganje odločitve v prihodnost. Določanje meja volilnih okrajev, ki bi zajemalo le kozmetične popravke in ohranjalo zelo velike razlike v številu volivcev med njimi po trdnem prepričanju Ministrstva za javno upravo ni ustrezno, zato takšne rešitve ministrstvo ne more podpirati in je ne more ponuditi kot zakonski predlog v odločanje političnim strankam. Proces iskanja rešitev za implementacijo odločbe Ustavnega sodišča se bo tako zavlekel in upamo le lahko, da ne bo privedel do časovne stiske, saj je Državni zbor dolžan uresničiti odločbo Ustavnega sodišča še pred koncem prihodnjega leta.

Ministrstvo za javno upravo kljub preloženemu sestanku pogajalcev glede volilne zakonodaje ostaja optimistično glede tega, da bi poslanske skupine lahko v relativno kratkem času sprejele dogovor o zakonu, ki bi odpravil neustavnost volilne zakonodaje.