Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo se je udeležil okrogle mize na srečanju ravnateljic in ravnateljev srednjih šol v Portorožu

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je v torek, 19. novembra, udeležil srečanja ravnateljic in ravnateljev srednjih šol v Portorožu. Minister je sodeloval na okrogli mizi, kjer je bilo govora o aktualnih vprašanjih na področju srednjega šolstva.

Na okrogli mizi je minister med drugim spregovoril o delovnem času učiteljev, o kariernem razvoju učiteljev, o vlogi ravnateljev kot pedagoških vodij ter o aktivnem državljanstvu.

Glede kariernega razvoja učiteljev je minister dr. Pikalo dejal, da se ta ne more končati po dvajsetih letih. Po 22ih letih učitelji osnovnih in srednjih šol namreč v povprečju dosežejo navišjo stopnjo naziva, v srednjih šolah le 7 do 8 odstotkov učiteljev pride v najvišji naziv. Poudaril je, da si želimo, da bi učitelji hitreje prišli do 3. naziva, z uvedbo 4. naziva pa želimo podaljšati obdobje kariernega razvoja učiteljev.

Minister je spregovoril tudi o pomenu aktivnega državljanstva. Poudaril je, da kot družba potrebujemo temeljne vrednote, ki so zapisane v Ustavi RS. In kot ugotavlja, gremo v izrazite podrobnosti pri določenih predmetih, pri osnovnih stvareh, kot so vrednote družbe in pravice državljanov, pa nam znanja primanjkuje. "Resne primerjalne raziskave nam kažejo, da nam manjka ljubezen do države in občutek pripadnosti."