Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na prireditvi Oljka županov

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil tradicionalne prireditve »Oljka županov – oljka povezovanja«, ki jo organizirata Društvo oljkarjev Slovenske Istre ter Občina Izola pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Minister je obiskal tudi Občino Izola ter si z vodstvom občine ogledal napredek pri obnovi ribiškega pristanišča.
Minister in župan obirata oljke.

Minister dr. Jože Podgoršek in župan Občine Izola Danilo Markočič | Avtor: MKGP

1 / 3

V svojem uvodnem nagovoru na tradicionalni prireditvi Oljka Županov je minister dr. Jože Podgoršek izpostavil, da je ponosen na slovenske oljkarje. Slovenija v količini proizvedenega oljčnega olja ne bo nikoli primerljiva z večjimi proizvajalkami, v kakovosti pa slovensko oljčno olje velja za odlično, kar dokazujejo slovenski oljkarji na mednarodnih tekmovanjih in pa proizvodnja ekstra deviškega oljčnega olja s zaščiteno označbo porekla (ZOP). Zadnja leta številni vremenski pojavi niso prizanesli slovenskim oljkarjem.

Tak trend se je nadaljeval tudi v letošnjem letu. »Oljkarji ste poleti naznanili katastrofalno letino oljk. Neobičajno množično odpadanje plodov naj bi bila posledica neugodnih vremenskih razmer, med drugim tudi zmrzal v aprilu, ki je prizadela tako oljke, kot večino sadnih rastlin. Predhodna ocena poškodb na oljkah, ki jo je opravila Uprava RS za zaščito in reševanje, znaša od 50 do 100% izpad pridelka. Pripravljen je tudi interventni zakon za pomoč oljkarjem«. Ministrstvo se po besedah ministra zaveda vloge javne službe delu oljkarstva. »Zato je v letošnjem letu namenilo največ sredstev za to javno službo. Posledično bi to lahko prineslo boljše končne izdelke, ki jih dobimo v obliki olja«. Skupaj z župani se je  minister nato udeležil tudi tradicionalnega obiranja oljk, kjer je lahko iz prve roke preveril stanje v oljčnikih.

Dopoldne je minister obiskal Občino Izola, kjer se je sestal z županom in vodstvom občine. Tema pogovora je bila obnova ribiškega pristanišča. Občina Izola je namreč obnovo ribiškega pristanišča Izola izvedla že v okviru  Evropskega sklada za ribištvo (ESR) v programskem obdobju 2007-2013, trenutno pa izvaja II. fazo naložbe v okviru Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR) v programskem obdobju 2014-2020. Izvedle se bodo naložbe v izboljšanje varnostnih pogojev za ribiče, ribogojce in školjkarje. Mednje spadajo plavajoči pomoči, povišanje skalometa, statična sanacija, dodatne električne omarice in ureditev novega podzemnega ekološkega otoka. Vrednost investicije bo 2.400.000 evrov. Minister si je tudi ogledal napredek obnove pristanišča.