Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jernej Pikalo je sprejel ministra za izobraževanje LR Kitajske Chen Baoshenga

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V ponedeljek, 18. novembra, je minister dr. Jernej Pikalo sprejel ministra za izobraževanje LR Kitajske Chen Baoshenga z delegacijo visokih predstavnikov ministrstva za izobraževanje LR Kitajske.

Ministra sta se strinjala, da je bilateralno sodelovanje med državama na področju izobraževanja v zadnjih letih zelo dobro, ostaja pa še dovolj prostora za krepitev obsega sodelovanja na različnih področjih izobraževanja.

Minister dr. Pikalo se je ministru Baoshengu zahvalil za umestitev štirih slovenskih univerz na seznam priporočljivih mednarodnih visokošolskih institucij pri ministrstvu za izobraževanje LR Kitajske. Minister Baosheng je sporočil, da je naša prošnja za uvrstitev na seznam vseh akreditiranih samostojnih visokošolskih zavodov, ki so dostopni na agenciji za kakovost (NAKVIS), v postopku. Pojasnil je, da ni vprašanje, ali bodo tudi samostojni visokošolski zavodi umeščeni na omenjeni seznam, temveč zgolj, kdaj bo postopek zaključen. Osebno si bo prizadeval za pospešitev omenjenega postopka.

Glede sporazuma o vzajemnem priznavanju na področju visokega šolstva,  ki ga je predlagala kitajska stran, je minister Pikalo dejal, da priznavanje tudi sedaj poteka brez zapletov, vendar bi se lahko v prihodnje pogovarjali o navedenem sporazumu. Pomembno je, da se državi sproti obveščata o vseh novostih svojih izobraževalnih sistemov, saj navedene informacije predstavljajo temelj, na katerem se gradi vzajemno priznavanje izobraževalnih listin.

Ministra sta si izmenjala tudi informacije o prihajajočih izzivih, povezanih z digitalizacijo družbe, izobraževanja in umetno inteligenco. Minister Pikalo je poudaril pomen sodelovanja in izmenjave informacij glede ustreznih rešitev na strokovni ravni, saj gre za vrsto izzivov, ki so skupni vsem državam.  Ministra sta se strinjala, da si brez digitalizacije izobraževanja danes ne moremo predstavljati digitalne družbe.

Po sestanku na ministrstvu je kitajska delegacija obiskala Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, kjer je direktorica centra predstavila vse šole v okviru centra in njihove aktivnosti.