Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar s finskim zunanjim ministrom Haavistom o podobnih pogledih na evropske teme

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Cerar se je v okviru 14. Blejskega strateškega foruma danes srečal z ministrom za zunanje zadeve Finske Pekko Haavistom, ki trenutno predseduje Svetu za zunanje zadeve EU. Ministra sta osrednjo pozornost namenila dvostranskim odnosom, Zahodnemu Balkanu, migracijam in Arktiki.

dr. Miro Cerar in finski minister za zunanje zadeve Pekko Haavista | Avtor: STA

1 / 2

Sogovornika sta v pogovorih potrdila odlične odnose med državama ter se zavzela za nadaljevanje rednega političnega dialoga in krepitev vsestranskega sodelovanja. Strinjala sta se, da Slovenijo in Finsko povezujejo sorodna stališča, ki jih državi zastopata tako v okviru Evropske unije kot v širšem mednarodnem prostoru.

Minister dr. Cerar se je v pogovorih o Zahodnem Balkanu zavzel za dogovor o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo oktobra, pri čemer je posebej izpostavil pomen ohranjanja evropske perspektive za regijo. Glede migracij je potrdil, da Slovenija podpira evropske rešitve ter se zavzema, da schengensko območje ponovno postane in tudi v prihodnje ostane območje brez nadzora na notranjih mejah. Minister Haavisto je predstavil prednostne naloge finskega predsedovanja EU, pri čemer je posebej izpostavil finsko podporo politiki EU, ki upošteva potrebo po zaščiti gospodarskega potenciala in stabilnosti arktične regije, zlasti njenega krhkega naravnega okolja.

Finski minister za zunanje zadeve Haavista bo danes nastopil kot osrednji govornik tudi na panelu 14. Blejskega strateškega foruma z naslovom "Zahodni Balkan - pot v Evropo in demokracijo ter skupna odgovornost".