Skoči do osrednje vsebine

Minister Cerar: Slovenija zagovarja vladavino prava in podpira delovanje Mednarodnega kazenskega sodišča

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se je v znak podpore Slovenije vladavini prava, preventivni diplomaciji in multilateralizmu v četrtek v New Yorku udeležil treh pomembnih dogodkov, kjer Slovenija igra aktivno in prepoznavno vlogo: dogodka v podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču, srečanja Skupine za mediacijo in dogodka v podporo multilateralizmu.

Ob robu zasedanja Generalne skupščine je tudi letos potekalo srečanje v podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (MKS),  ki ga je organizirala Švica z namenom krepitve vloge in pomena Mednarodnega kazenskega sodišča.  Srečanja sta se v četrtek zjutraj udeležila tako tožilka MKS Bensouda kot predsednik sodišča g. Chile Eboe-Osuji, ki bo prihodnji mesec obiskal tudi Ljubljano.

“Mednarodno kazensko sodišče potrebujemo in sodišče potrebuje nas. Slovenija v zunanji politiki zagovarja vladavino prava in se zavzema za pregon odgovornih za najhujša kazniva dejanja. Slovenija je za delovanje Fonda za pomoč žrtvam tudi letos prispevala sredstva”, je na srečanju dejal minister dr. Cerar.

Slovenija je aktivno vključena v priprave konvencije MLA, ki jo podpira 69 držav. Gre za iniciativo za sprejem konvencije, ki bo omogočala mednarodno-pravno pomoč in izročitev v primeru največjih zločinov, kot so genocid, zločini proti človečnosti ter vojni zločini. Osnutek konvencije MLA je v fazi končne priprave za pogajanja. Ta bodo junija 2020 v Sloveniji.

Slovenija je Rimski statut ratificirala 22.11.2001 in listino o ratifikaciji deponirala 31.12.2001. Bila je ena prvih pogodbenih strank Rimskega statuta – v skupini 60. ratifikacij, ki so bile potrebne za uveljavitev Rimskega statuta.