Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik ob obisku v občini Domžale: Občine so se v času epidemije zelo dobro odzvale, Domžale so dober pokazatelj tega.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je obiskal občino Domžale, kjer se je sestal z županom Tonijem Dragarjem, načelnico upravne enote mag. Ivico Vozelj in poveljnikom občinskega štaba Civilne zaščite Markom Žagarjem. Namen obiska je bil pridobiti informacije in iz prve roke izvedeti, kako so v času epidemije COVID-19 organizirane občine, kako poteka delo na upravnih enotah in kako je pri tem poskrbljeno za varnost občank in občanov ter uslužbencev.

Občina Domžale je druga najmanj ogrožena občina v Sloveniji glede na število okužb, kar potrjuje izjemno dobro delo občinske uprave in štaba Civilne zaščite, upravna enota Domžale pa je v povprečju vodilna v Sloveniji pri izdaji vlog na dan. Delo na upravni enoti je tudi v času epidemije zelo dobro organiziramo.

Minister Koritnik je zbrane seznanil s smernicami, ki jih je pretekli teden za dopolnitev PKP1 zakonskega paketa in PKP 2 predlog pripravila vladna delovna skupina »Samoupravne lokalne skupnosti«, na kateri so sodelovali tudi županje in župani, predstavniki stanovskih združenj občin (SOS, ZOS, ZMOS). Minister je ocenil, da je vlada zelo blizu uresničitvi glavnega podanega predloga s strani občin, to je dvig povprečnin, za kar si je sam iskreno prizadeval.

Županje in župani so se z epidemijo virusa Covid19 spopadli najbolj frontalno. Tudi v Domžalah so  praktično takoj po izbruhu epidemije stvari vzeli v svoje roke, organizirali občinske štabe Civilne zaščite in začeli z uveljavljanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. »Županu, gospodu Dragarju, načelnici mag. Vozelj, poveljniku štaba Civilne zaščite Žagarju in sodelavcem na občini ter upravni enoti se zahvaljujem za njihov delo in izredno kvalitetne podane informacije ter konstruktivnost,« je ob tem dejal minister Boštjan Koritnik.

Upravne enote ves čas epidemije ostajajo odprte in izvajajo vse nujne postopke, ki omogočajo, da se nekatere dejavnosti nemoteno izvajajo. V prejšnjem tednu je bilo tako npr. izdanih in hkrati odpremljenih 243 odločb iz področja graditve objektov. »Ker pa moramo zagotoviti ustrezne varnostne pogoje za vse, delo poteka v omejenem kadrovskem in časovnem obsegu, zato prosimo za razumevanje in potrpljenje,« je opozoril minister.

Ob koncu je minister Koritnik napovedal še, da bo že v naslednjem tednu nadaljeval z obiski občin po Sloveniji ter izrazil upanje in željo, da bo s sproščanjem ukrepov moč nadaljevati v relativno kratkem času.