Skoči do osrednje vsebine

Letos v portorožu že 10. letni posvet o izobraževanju odraslih 2019

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Med 19. in 20. novembrom poteka v Portorožu Letni posvet o izobraževanju odraslih, ki ga organizira Andragoški center Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. V ponedeljek, 19. novembra, se je posveta udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

V svojem nagovoru je minister dr. Pikalo med drugim dejal, da smo na področju formalnega izobraževanja otrok med najboljšimi na svetu, pri izobraževanju odraslih pa nismo tako uspešni. Raziskava OECD Skills Strategy je med drugim pokazala, da imamo razdrobljen sistem izobraževanja odraslih in da se moramo bolje povezovati z deležniki na tem področju, saj gre za multidisciplinarno in multiresorsko zadevo.

"Kot družba bi morali vlagati v razvoj, tako v formalno izobraževanje kot v veščine ljudi, saj nizko izobraženi ljudje ne dosegajo svojega mesta v družbi, kot bi ga lahko," je dejal minister in napovedal ustanovitev delovne skupine. Prihodnje leto Slovenija gosti tudi večji mednarodni dogodek na področju izobraževanja odraslih - OECD Skills Summit. Kot je dejal minister, bo takrat tudi priložnost, da si izmenjamo poglede in pridobimo nove ideje, kako sistem izboljšati. "Če se želimo razvojno obnašati, moramo z odraslimi delati mnogo več in drugače kot sedaj."

Minister je v svojem nagovoru še dejal, da se bodo sredstva za izobraževanje, znanost in šport z evropskimi sredstvi povečala na 2,1 milijardi eur, kar je največ v zadnjih letih. Največji del teh sredstev sicer gre za že vnaprej dogovorjene zakonske obveznosti, kljub temu pa je potrebno razpoložljiva sredstva uporabiti optimalno.

Letni posvet o izobraževanju odraslih je nacionalni dogodek, ki zaokroža dejavnosti in rezultate v politiki, razvojno-raziskovalni stroki in praksi izobraževanja odraslih, obenem pa opozarja na izzive, ki so skupni našemu področju dela.