Skoči do osrednje vsebine

Krepitev prepoznavnosti Slovenije na ameriškem trgu

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Danes v ameriškem Dallasu poteka poslovno-investicijska konferenca »Texas Feels Slovenia«. Na njej Slovenija predstavlja svoje investicijske, poslovne in turistične priložnosti ter krepi prepoznavnost države in nacionalne znamke »I feel Slovenia« na ameriškem trgu.
Državni sekretar pri govoru na investicijski konferenci v Dallasu

Investicijska konferenca v Dallasu | Avtor: MGRT

Državni sekretar Simon Zajc je v govoru na poslovno-investicijski konferenci poudaril gospodarske uspehe Slovenije in prednosti njenega poslovnega okolja. Pri tem je še posebej izpostavil, da je »Slovenija ena najbolj trajnostnih držav na svetu, z enim od najhitreje rastočih gospodarstev v centralni in vzhodni Evropi ter stabilnim makroekonomskim okoljem. Poleg odlične geografske pozicije v osrčju Evrope in dostopom do glavnih proizvodnih središč v regiji, je Slovenija tudi ena izmed najvarnejših držav ter se ponaša z zanesljivim in varnim energetskim sistemom.«

Ob tem je v Slovenijo povabil tudi ameriške turiste: »Slovenija je odlična destinacija za aktivna doživetja in športni turizem skozi vse leto ter posamezniku prilagojena 5-zvezdnične butična doživetja. Globalni potovalni vodič Condé Nast Traveller je zato Slovenijo uvrstil med top 10 trajnostnih destinacij za obisk v 2021.«

V sklopu dogodka Texas Feels Slovenia danes potekata poslovno-investicijska konferenca in turistična delavnica. V dopoldanskem delu programa se poslovno-investicijske konference poleg slovenskih udeležencev udeležujejo potencialni ameriški poslovni partnerji in investitorji, predstavniki NBA ekipe Dallas Mavericks in člani slovenske poslovno-razvojne delegacije.

Na dogodku, ki ga je pripravila javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji, imajo slovenska podjetja prostor za poslovne pogovore z ameriškimi podjetji in investitorji s področij zelenih tehnologij, energetike, visokih tehnologij. Dogodka se udeležujejo tudi lokalni turistični agenti in organizatorji potovanj ter predstavniki slovenskih turističnih ponudnikov.

ZDA so pomembna gospodarska partnerica Slovenije, odnosi so dobri in razvejani. ZDA se v letu 2021 uvrščajo na 13. mesto med državami, s katerimi je Slovenija realizirala največ trgovinske menjave, ki je lani znašala dobrih 1,3 milijarde evrov. Poleg tega se uvršča na 3. mesto med državami, največjimi investitoricami v Slovenijo po izvorni državi lastnika. Te so leta 2020 znašale dobrih 1,55 milijarde evrov, v Sloveniji pa je prisotnih 174 gospodarskih družb s kapitalom iz ZDA.

Kljub temu obstaja veliko potenciala za poglobitev medsebojnega sodelovanja na področju gospodarstva, saj ZDA sodijo med največje države investitorice v svetovnem merilu. Poslovne priložnosti na ameriškem trgu so na področjih avtomobilske industrije, opreme za zdravstveno/medicinsko nego, opreme za varstvo okolja, računalniške strojne opreme in programov, informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), kemične in farmacevtske industrije in biotehnologije, proizvodnje in obdelave kovin, živilsko predelovalne industrije ter sektorja zelenih tehnologij (hidroenergija, solarna energija, vetrna energija, električna mobilnost).

Več o poslovno-investicijski konferenci »Texas Feels Slovenia«...