Skoči do osrednje vsebine

Kreativni forum Ljubljana: Spodbujamo sodelovanje med Zahodnim Balkanom in obalami južnega Sredozemlja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Kreativni forum Ljubljana, ki ga organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Unija za Sredozemlje, je edinstvena platforma za povezovanje južnega Sredozemlja in Zahodnega Balkana prek ustvarjalnosti. Kreativne industrije imajo za evro-sredozemske države, ki želijo povečati raznolikost svojega gospodarstva in sodelovati v enem najbolj dinamičnih sektorjev svetovni trgovini, velik potencial. Priporočila in spoznanja s tega prelomnega foruma bodo prenesena neposredno v načrt dejavnosti Unije za Sredozemlje in slovensko Pozitivno agendo za mlade.

Kreativni forum Ljubljana, ki ga organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Unija za Sredozemlje, poteka v Ljubljani med 12. in 15. novembrom. Odpira prostor za krepitev zmogljivosti, mreženje, razprave in pregled obstoječih politik. Spodbuja spreminjanje politik, ki omogočajo vzpostavitev ugodnega okolja za kulturni in kreativni sektor na regionalni ravni.

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je v današnjem uvodnem nagovoru poudaril, da se mu zdi »še posebej pomembno, da smo uspeli na istem mestu zbrati odločevalce iz gospodarstva, zunanje politike in kulture. To je Združeni ustvarjalni kapital v pravem pomenu: z roko v roki sodelujejo ne le mesta, pokrajine in države, pač pa tudi sektorji odkrivajo skupno podlago za preboj v industriji, izobraževanju, mednarodni politiki, turizmu, informacijski tehnologiji in na drugih področjih.« Minister Cerar je spomnil tudi na »edinstveni potencial ustvarjalnosti, da nas vodi skozi razburkane vode v evro-sredozemski regiji« in na »nujnost, da kultura ne postane dodatek, pač pa steber regionalne razvojne strategije.«

Generalni sekretar Unije za Sredozemlje Naser Kamel je v zvezi s tem opozoril: »Ustrezno prepoznavanje glavnih akterjev, omogočanje dostopa do financiranja, razvoj platform za mreženje in širjenje dobrih praks ter večdeležniški pristop – vse to so dejavniki ugodnega okolja za kulturni in kreativni sektor, ki bi jih vsi želeli videti v naši regiji.«

Na forumu se je zbralo več kot 200 predstavnikov ustvarjalnih vozlišč, podjetnikov, predstavnikov civilne družbe in visokih predstavnikov iz ustanov EU, ministrstev iz obeh regij ter mednarodnih in lokalnih organizacij. Poleg slovenskih ministrov dr. Mira Cerarja in Zorana Pozniča ter generalnega sekretarja Unije za Sredozemlje Naserja Kamela so se foruma udeležili še črnogorski minister za kulturo Aleksandar Bogdanović, kosovski minister za gospodarski razvoj Valdrin Lluka in palestinski minister za gospodarstvo Kaled Al Osaili.

Potem ko je bilo prvo srečanje v aprilu 2018 namenjeno pregledu regionalnega stanja v kulturnem in kreativnem sektorju, je letošnji forum vzpostavil podlago za skupno delovanje. Namen foruma pod naslovom »Združeni ustvarjalni kapital« je bil spodbuditi združevanje sil na regionalni in sektorski ravni – od izobraževanja do gospodarstva in oblikovanja politik.

Navdih za forum je bila slovenska pobuda Pozitivna agenda za mlade, ki je bila najprej predstavljena na Zahodnem Balkanu, leta 2017 pa je bila vključena v časovni načrt Unije za Sredozemlje. V regiji je najbolj zaskrbljujoče pomanjkanje možnosti za mlade, kulturni in kreativni sektor pa lahko z novimi delovnimi mesti in priložnostmi za ranljive družbene skupine prineseta želeno preobrazbo. Cilj foruma je prikazati možnosti grozdov in kreativnih industrij kot gonilnih sil gospodarske rasti in socialne vzdržljivosti v južnosredozemski regiji.

Prenos dopoldanskega dela konference na visoki politični ravni v živo je dostopen na povezavi: https://livestream.com/zivo/CreativeForumLjubljana2019.

Govor ministra dr. Mira Cerarja (v angleščini)