Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije tria predsedujočih Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V.d. generalne direktorice za zadeve EU Barbara Sušnik je danes v Ljubljani gostila generalnega direktorja za zadeve EU na MZZ Portugalske Ruija Vinhasa ter direktorja za Institucionalne zadeve EU, Brexit in EU koordinacijo na MZZ Nemčije Axela Dittmana.

V.d. generalne direktorice za zadeve EU Barbara Sušnik z generalnim direktorjem za zadeve EU na MZZ Portugalske Ruijem Vinhasom ter direktorjem za Institucionalne zadeve EU, Brexit in EU koordinacijo na MZZ Nemčije Axelom Dittmanom

Sogovorniki so nadaljevali usklajevanje vsebinskih elementov, ki bodo podlaga za pripravo 18-mesečnega programa predsedovanja Tria predsedstev EU. Nemčija, Portugalska in Slovenija bodo v tem vrstnem redu predsedovale Svetu EU med drugo polovico leta 2020 in koncem 2021. Pogovori so bili namenjeni tudi izmenjavi informacij o nacionalnih pripravah na predsedovanje ter izmenjavi idej glede možnih vsebin okrepljenega sodelovanja med državami v času predsedovanja.

Ob robu srečanja Tria je v.d. generalne direktorice Sušnik opravila še bilateralne pogovore z generalnim direktorjem Portugalske Vinhasom, v katerih sta izmenjala poglede glede možne krepitve sicer zelo tesnega dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Portugalsko ter stališča do aktualnih vprašanj EU.