Skoči do osrednje vsebine

Izteka se rok za prijavo pridelka grozdja in vina

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse vinogradnike in vinarje, da so dolžni prijaviti letni pridelek grozdja, mošta in vina.

Vinograd z grozdjem

Pridelek so v skladu z Zakonom o vinu dolžni prijaviti vsi, ki obdelujejo vsaj 0,1 ha vinogradov in tudi tisti, ki obdelujejo manjšo površino, če pridelke tržijo. Prijavo pridelka se izvede na upravni enoti najpozneje do 20. novembra po trgatvi.

Pridelovalcem, ki celoten pridelek grozdja oddajo kleti (zadrugi), ni potrebno prijaviti pridelka grozdja na upravni enoti, če to obvezo v njihovem imenu opravi klet oz. zadruga. Če oddajo le del pridelka, so sami dolžni prijaviti preostali del pridelka.

Vsi vinarji, ki prijavljate pridelek in še niste prijavili zalog vina za letošnje leto, hkrati s prijavo pridelka prijavite zaloge vina, ki ste jih imeli v kleti na 31. julij 2019. Rok za prijavo zalog je bil 7. septembra.

Pridelane, prodane, porabljene in skladiščene količine vina ter izvedeni enološki postopki morajo biti razvidni iz kletarske evidence, ki so jo dolžni voditi vsi zavezanci za vpis v register.