Skoči do osrednje vsebine

Gospodarska ministra Počivalšek in Palkovics krepita sodelovanje na področju digitalizacije in avtomobilske tehnologije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Lendava, 19. 11. 2019 – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes z madžarskim ministrom za inovacije in tehnologijo dr. Lászlóm Palkovicsem mudil na delovnem obisku v Mariboru in Lendavi. Ministra sta odprla Slovensko-madžarsko tehnološko razvojno poslovno srečanje o avtomobilski tehnologiji. Ob tej priložnosti sta Madžarsko združenje proizvajalcev avtomobilskih delov in Slovenski avtomobilski grozd podpisala dogovor o sodelovanju. Ministra sta se dogovorila za sodelovanje na področjih nadaljnje internacionalizacije s posebnim poudarkom na spodbujanju investicij na obmejnih območjih. Hkrati sta se zavzela za povezovanje podjetij in univerz na področju digitalizacije ter zelenih tehnologij.

Minister Počivalšek nagovarja zbrane.

1 / 2

Delovni obisk in B2B dogodek za podjetja s področja avtomobilskih tehnologij je prvi konkretni korak k realizaciji majskega dogovora med ministroma, da se bosta zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Minister Počivalšek je poudaril: Za Slovenijo je avtomobilska industrija pomembna, saj prispeva 10 % k bruto domačemu proizvodu ter  predstavlja 20 % slovenskega izvoza. Avtonomna in brezogljična vozila bodo v središču prihodnjega sistema mobilnosti.” Ob tem je spomnil, da je Slovenija atraktiven partner, saj sodi med najbolj inovativne države na svetu, zelo je močna v digitalizaciji, obenem pa država podpira raziskave in razvoj podjetij tako z 100 % oprostitvijo davkov kot finančnimi spodbudami. »Le s sodelovanjem na obeh straneh meje, nam bo na eni in na drugi strani meje vsem skupaj bolje,« je izpostavil minister Počivalšek.

Minister Počivalšek je izrazil tudi zadovoljstvo, da se je v projekt sodelovanja vključila tudi Univerza v Mariboru, in sicer pri izgradnji testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu.

Minister Poćivalšek je ob poudaril, da z ministrom Palkovicsem vidita veliko priložnosti za sodelovanje podjetij in raziskovalnih institucij, in sicer na področjih digitalizacije, avtomobilske industrije, zelene ekonomije z vidika novih zelenih tehnologij in učinkovitejše rabe naravnih virov ter razvoja obmejnih območij. Slovenija in Madžarska pa že konkretno sodelujeta pri projektu v Keniji.

Oba ministra sta izpostavila posebno skrb za obmejna območja na obeh straneh meje. Ta območja so čedalje bolj neatraktivna za delo in življenje ljudi, zaradi česar postajajo čedalje bolj neposeljena. Zato sta se zavzela za ukrepe, s katerimi bi spodbudili čezmejne investicije na teh območjih.

Konkretno delo bo sedaj nadaljevala posebna strokovna skupina obeh gospodarskih ministrstev, ki se bo prvič srečala januarja prihodnje leto. Ta bo podrobneje določila področja in možne načine sodelovanja ter ukrepe spodbud.

Popoldne sta se ministra srečala še z županom občine Lendava, Janezom Magyarjem. Med drugim so se sogovorniki dogovorili o podpori revitalizacije industrijskega kompleksa v Lendavi ter pomoči pri iskanju potencialnih investitorjev za proizvodnjo dejavnost. Minister Počivalšek je ob tem spomnil na možnost podpore tovrstnih investicij po zakonu o spodbujanju tako domačih kot tujih investicij. Poleg tega pa so izmenjali mnenja tudi o možnostih izkoriščanja lokalnih geotermalnih virov in inovativni brezogljični proizvodnji energije.

Trenutno gospodarsko sodelovanje med državama raste na vseh področij. Lani je trgovinska menjava znašala 2,4 mrd EUR, kar je 8,5 % več kot leto pred tem. Izvozili smo 1,1 mrd EUR (+12,8 %) proizvodov in storitev ter uvozili 1,2 mrd EUR (+5,4 %). Slovenska podjetja so imela na Madžarskem za 28 mio EUR (+30,2 %) investicij, madžarska v Sloveniji pa 59,3 mio EUR (+82,5 %). Pozitiven trend je tudi na področju turizma, kjer je lani Slovenijo obiskalo 180.802 (+24,1 %) madžarskih turistov, ki so ustvarili 484.913 (+29,5 %) prenočitev. To Madžarsko uvršča na šesto mesto po pomembnosti za slovenski turizem.