Skoči do osrednje vsebine

Evropski raziskovalni svet za drznost raziskovalcev

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Na povabilo ministra dr. Jerneja Pikala je bil 28. novembra na obisku v Ljubljani predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Jean-Pierre Bourguignon. Dopoldne se je v prostorih Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani srečal s slovenskimi raziskovalkami in raziskovalci ter s prejemniki sredstev na razpisih Evropskega raziskovalnega sveta.

Udeležence je nagovoril tudi minister, ki je imel nato s predsednikom ERC in s prodekanom Fakultete za strojništvo UL dr. Andrejem Kitanovskim, še novinarsko konferenco.

Tam je minister izpostavil napredek slovenskih raziskovalcev na razpisih ERC v zadnjih letih. Če so v 7. okvirnem programu slovenski raziskovalci prejeli le dva ERC projekta, so jih v Obzorju 2020 pridobili že osem. To gre pripisati vsem slovenskim deležnikom: MIZŠ, ARRS, zainteresiranim raziskovalnim inštitutom in univerzam, sta se strinjala minister in predsednik ERC.

Minister je poudaril, da MIZŠ in ARRS zelo aktivno spodbujata slovenske prijave na razpise ERC. Tako bo tudi v prihodnje, ko bosta ministrstvo in ARRS poskrbela še za dodatne spodbude, o katerih se že pogovarjata.

Ti projekti so zelo pomembni, saj krepijo mednarodno prepoznavnost raziskovalcev in jim tudi finančno omogočijo do 5 let samostojnega raziskovalnega dela na najvišjem zahtevnostnem nivoju, vključno s potrebno opremo. Pridobitev projekta je pomembna tudi za mlade, ki sodelujejo na projektu, saj se iz projekta ERC financira tudi vzpostavitev raziskovalne skupine, s katero vodja ERC projekta izvaja odobrene raziskave. Na ta način se vzgajajo bodoči vrhunski raziskovalci.

Predsednik ERC Bourguignon pa je izpostavil, da bo Evropski raziskovalni svet v prihodnje dajal prednost znanstveni odličnosti in t.i. mejnim raziskavam. Nočejo ločnice med temeljnimi in aplikativnimi raziskavami, pač pa želijo drznost raziskovalcev. Obenem je potrebno na najvišji ravni ohraniti evropski evalvacijski sistem, saj so najboljši ambasadorji evropskih raziskav ravno evalvavatorji.