Skoči do osrednje vsebine

Evropski projekt SUNRISE bo okrepil ključne storitve po vsej Evropi

Medtem ko Evropa še naprej okreva po pandemiji COVID-19, njeni državljani in vlade iščejo družbene strukture, ki bodo varne za prihodnost.

Namen novega projekta SUNRISE, ki ga financira Evropska Unija, je zagotoviti večjo razpoložljivost, zanesljivost in kontinuiteto kritičnih infrastruktur v Evropi, vključno s prometom, energijo, vodo in zdravstvenim varstvom. V naslednjih treh letih bo 41 partnerskih organizacij sodelovalo pri razvoju nabora novih tehnologij in rešitev, ki bodo izboljšale odpornost teh kritičnih infrastruktur na vpliv pandemije in drugih večjih tveganj. Projekt SUNRISE, ki ga usklajuje španska veja globalnega podjetja za storitve v oblaku in digitalnih storitev (angleško ATOS IT Solutions and Services Iberia SL), je prejel 10 milijonov evrov sredstev iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (angleško Horizon Europe).

Projektni konzorcij SUNRISE financira program Evropske unije za raziskave in inovacije Horizon Europe in ga sestavlja 41 evropskih voditeljev in strokovnjakov s področij zdravja, prometa, energije, varnosti, družboslovja, humanistike, informacijske tehnologije, epidemiologije, komunikacij in obvladovanja izrednih razmer, ki zagotavljajo, da najsodobnejša znanost in raziskave služijo resničnim potrebam zdravstva, vlade in družbe. Med partnerji je tudi slovensko Ministrstvo za infrastrukturo.

Obzorje Evropa (Horizon Europe)  je ključni program EU za financiranje raziskav in inovacij. Spopada se s podnebnimi spremembami, pomaga pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ZN ter spodbuja konkurenčnost in rast EU. Program olajšuje sodelovanje in krepi vpliv raziskav in inovacij pri razvoju, podpori in izvajanju politik EU ob soočanju z globalnimi izzivi. Podpira ustvarjanje in boljše razširjanje odličnega znanja in tehnologij.