Skoči do osrednje vsebine

Evropski ministri za trgovino o Svetovni trgovinski organizaciji ter o odnosih z Afriko, ZDA in Kitajsko

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se včeraj in danes v Franciji udeležuje neformalnega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v formatu trgovinskih ministrov.

Na neformalnem zasedanju ministrov za gospodarstvo v francoskem Marseillu so ministri izmenjali mnenja o stanju in prioritetah Svetovne trgovinske organizacije (angleško World trade organization - WTO), posebej v luči že večkrat odložene 12. ministrske konference WTO. Nadaljuje se namreč razprava o prispevku mednarodnega trgovinskega sistema k reševanju sedanje pandemije covid-19 in k boljšemu odzivu na prihodnje pandemije prek olajševanja dostopa do osnovnih zdravstvenih proizvodov, predvsem cepiv. Poleg tega pa so na mizi tudi pogajanja o prihodnosti subvencij v ribištvu in kmetijstvu ter reformi WTO.

Gospodarski minister Počivalšek se je zavzel za pomen napredka v pogajanjih v okviru WTO, na vseh pogajalskih področjih. Pozval je k nadaljevanju iskanja večjega doprinosa WTO k reševanju svetovne zdravstvene krize, ter k napredku na področju reforme WTO s ciljem njene večje učinkovitosti. Po mnenju Slovenije je treba rešitve iskati celostno, pri čemer bi EU morala sodelovati s podobno mislečimi partnericami, med drugim tudi ZDA.

Danes so ministri na plenarnem zasedanju razpravljali o trgovinskih in naložbenih odnosih EU-Afrika, v luči prihajajočega Vrha EU-Afrika. Ključni cilj vrha in spremljajočega poslovnega foruma je povečanje naložb, promocija zelenega in digitalnega prehoda ter okrepitev infrastrukture in povezljivosti.

Slovenski minister Počivalšek je izpostavil pomen krepitve gospodarskega in trgovinskega sodelovanja EU z Afriko, pri čemer je poudaril, da »trgovine ne bi smeli obravnavati le kot gospodarski instrument, pač pa bi jo morali razumeti kot orodje za doseganje enakih možnosti za vse, izkoreninjanje lakote, ohranjanje okolja in blaženje podnebnih sprememb. Priložnosti imamo za zeleni in digitalni prehod, zelene naložbe, trajnostne in vrednostne verige, uporabo obnovljivih virov energije.« Slovenija že nudi pomoč Afriki na različnih področjih, kot npr. pri obdelavi vode, opremljanju bolnišnic in vrednostnih verigah oskrbe s hrano.

Afrika ostaja med prioritetnimi partnericami EU in četrti najpomembnejši trgovinski partner. S predvideno rastjo bo Afrika v nekaj letih imela izredno mlado populacijo, ki bo nudila izredno konkurenčno delovno silo in predstavljala aktualen trg za naložbe. Okrepitev odnosov je predvidena na podlagi obstoječih pridružitvenih sporazumov in EPA.

Ministri so razpravljali tudi o pripravah na ministrsko zasedanje Sveta za trgovino in tehnologijo EU-ZDA, ki bo potekalo maja letos v Franciji. Med temami so med drugim odprava birokratskih ovir, sodelovanje na področju polprevodnikov in skupna pravila investiranja, netržnih ekonomij, trgovinskih ovir ter sporazumov o vzajemnem priznavanju za proizvodnjo hrane. Pomembno je tudi sodelovanje na področju standardizacije, podnebja in zelenih tehnologij.

Minister Zdravko Počivalšek je izpostavil, da moramo tudi v teh pogajanjih nadaljevati s prizadevanji za zeleni in digitalni prehod. Forum pa bi bilo potrebno uporabiti tudi za večjo zavezanost ZDA reformi večstranskega trgovinskega sistema, kot ga predstavlja WTO. Ta predstavlja edino možno pot za zagotovitev stabilnega mednarodnega okolja, ki bo ugoden za podjetja in ustrezno zaščito dobavnih verig EU in ZDA.

Ministri so se seznanili tudi s stanjem trgovinskih omejitev Kitajske proti Litvi ter odzivnih ukrepih EU. Po odprtju predstavništva Litve v Tajvanu, je Kitajska začela oteževati izvoz blaga in storitev iz Litve. Zaradi tega imajo težave tudi druge države članice, ki bodisi izvažajo preko Litve, uporabljajo špediterje, tovornjake iz Litve ali pa v proizvodnem procesu uporabljajo elemente iz Litve. Evropska komisija je januarja na Kitajsko naslovila zahtevo za posvetovanje v okviru sistema reševanja sporov WTO.

Na delovnem kosilu so ministri izmenjali mnenja s predsedujočim Odboru Evropskega parlamenta za mednarodno trgovino (angleško The Committee on International Trade - INTA) Berndom Langejem.