Skoči do osrednje vsebine

DS Strojin na zasedanju CEPEJ v Strasbourgu

CEPEJ (Evropska komisija za učinkovitost pravosodja pri Svetu Evrope) se je v okviru 32. plenarnega zasedanja v Strasbourgu sestal in izmenjal stališča s predsednikom Evropskega sodišča za človekove pravice Linosom-Alexandreom Sicilianosom ter drugimi sodniki, zlasti glede morebitnega sodelovanja na področju ocenjevanja učinkovitosti in kakovosti pravosodja.

Člani CEPEJ-a so na zasedanju obravnavali nedavne aktivnosti v posameznih državah članicah. Državni sekretar Strojin je pri tem v zvezi s Slovenijo med drugim izpostavil nedavni sprejem nove postopkovne zakonodaje na nepravdnem in kazenskem področju ter predstavil pripravljalne aktivnosti za spremembo organizacijske zakonodaje ter ustavnih določb glede načina imenovanja sodnikov.

Na zasedanju je bil sprejet priročnik za implementacijo smernice glede kibernetike v pravosodju, predstavljena pa so bila tudi prizadevanja za implementacijo Evropske etične listine za uporabo umetne inteligence v pravosodnih sistemih. Državni sekretar Strojin je v razpravi opozoril na trenutne aktivnosti slovenskega Ministrstva za pravosodje in Sveta Evrope pri oblikovanju iniciative za razvoj mednarodno pravnih podlag za prostovoljno verificiranje in certificiranje AI sistemov, ki pridobiva vedno večjo podporo.

 CEPEJ je med drugim obravnaval tudi aktivnosti na področju delovne skupine za evalvacijo, ki jo vodi slovenski predstavnik mag. Jaša Vrabec (VSRS), in katere delo ter statistična poročila so osnova za razvoj pravosodnih politik, kot ključni vir podatkov pa jih uporablja tudi Justice Scoreboard Evropske komisije.