Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin s predstavniki Evropske komisije: Za svoje delo smo deležni pohval mednarodnih elitnih klubov

Od 13. do 15. novembra 2019 v Sloveniji poteka dialog med posameznimi resorji in predstavniki Evropske komisije. Gre za redno tehnično misijo, s poudarkom na pregledu izpolnjevanja specifičnih priporočil (Country Specific Recommendations – CSR), prav tako bodo vključene teme, ki so predvidene v poglavjih dokumenta Poročilo o državi (Country Report).

S predstavniki misije se je danes srečal tudi državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Leon Behin. Kot je uvodoma poudaril, smo na Ministrstvu za javno upravo sprejeli vrsto ukrepov, ki povečujejo učinkovitost javne uprave in izboljšujejo poslovno okolje. Povedal je še, da ta teden poteka v odborih OECD obravnava poročila Government at a Glance, v katerem je navedeno, da je postopek javnega naročanja v Sloveniji zelo pregleden.

»Lahko se pohvalimo s številnimi dosežki,« je predstavnikom misije povedal Behin, in nadaljeval, da »pomeni uvrstitev v sam vrh pri zagotavljanju transparentnosti v javnem naročanju za nas veliko priznanje tega zelo elitnega kluba.« Na področju javnega naročanja je državni sekretar izpostavil tudi novelo Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Novela, ki je trenutno v zakonodajnem postopku, bo povečala pravno varstvo posameznika. Z zakonodajno rešitvijo se namreč veča neodvisnost Državne revizijske komisije (DKOM), dopustno pa bo tudi sodno varstvo zoper odločitve DKOM pred upravnim sodiščem.

Državni sekretar Behin je govoril tudi o dosežkih na področju eUprave. V svojem nastopu je posebej izpostavil uvajanje elektronskega bolniškega lista e-Bol, ki pomeni novost in veliko olajšanje ter poenostavitev tako za delodajalce kot tudi zaposlene. Zaposleni z rešitvijo e-Bol delodajalcem ne bodo več primorani izročati papirnate bolniške odsotnosti, ampak bo to potekalo v elektronski obliki.

Zelo visoko se uvrščamo tudi na področju zagotavljanja odprtih podatkov, je še povedal Behin. Odprti podatki so javne evidence ali informatizirane zbirke podatkov, ki jih na podlagi izvajanja javnih nalog zbirajo zavezanci za dostop in uporabo v javnem sektorju, na voljo pa so tudi za ponovno uporabo brez omejitev zainteresiranim uporabnikom.