Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Božič sprejel ministra za EU zadeve Švedske Dahlgrena

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič se je danes, 20. novembra 2019, sestal z ministrom za EU zadeve v Kabinetu predsednika vlade Kraljevine Švedske Hansom Dahlgrenom.
Državni sekretar Dobran Božič in minister za EU zadeve v kabinetu predsednika vlade Švedske Hans Dahlgren

Državni sekretar Dobran Božič in minister za EU zadeve v kabinetu predsednika vlade Švedske Hans Dahlgren

1 / 3

Med glavnimi temami pogovora je bila krepitev dvostranskih odnosov med državama ter aktualne teme na agendi EU, od prihodnosti Evrope, vladavine prava, širitve, podnebnih sprememb, do migracij.

Sogovornika sta ocenila, da so dvostranski odnosi med Slovenijo in Švedsko odlični in da državi dobro sodelujeta tudi v okviru Evropske unije in drugih mednarodnih forumov. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev dvostranskega sodelovanja, pri čemer je državni sekretar Božič izpostavil priložnosti za krepitev sodelovanja na področju umetne inteligence in zelenih tehnologij, ki sta tudi predvideni prioritetni področji v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021. Povabil je Švedsko k sodelovanju pri razvojnih projektih na Zahodnem Balkanu in predstavil projekt usposabljanja šolarjev za mediacijo v Bosni in Hercegovini.

V pogovorih sta sogovornika poudarila, da sta Slovenija in Švedska podobno misleči državi, zagovornici demokracije, vladavina prava, učinkovitega multilateralizma in človekovih pravic. Sta med podnebno ambicioznimi državami in menita, da bi morala EU prevzeti vodilno vlogo na področju znanja in tehnologij prihodnosti.