Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo mag. Petra Culetto se je v Bruslju udeležila zasedanja Sveta Evropske unije za izobraževanje, mladino, kulturo in šport

Državna sekretarka je v razpravi v okviru dela za kulturo in avdiovizualne zadeve izpostavila, da je pri prizadevanjih za spodbujanje globalne konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih del in tudi drugih ustvarjalnih vsebin pomembno razumeti nova pravila delovanja digitalnega trga in premisliti o tem, ali je obstoječa zakonodaja še ustrezna za spodbujanje razvoja teh industrij. Zaradi specifičnosti (digitalnega) enotnega trga je potreben tudi horizontalni in ne le sektorski pristop.

V času, ko se že intenzivno pripravljamo na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, se je državna sekretarka Culetto ob robu zasedanja srečala z nemško ministrico Moniko Grütters in portugalsko ministrico Graço Fonseca. Nemčijo, Portugalsko in Slovenijo, ki sestavljajo t. i. predsedujoči trio, povezuje tema enakost spolov oz. opolnomočenje žensk na področju kulture. Slovenija bo opolnomočenje žensk tematizirala v okviru svoje osrednje politične prioritete – spodbujanje mednarodnega sodelovanja EU na področju kulture – in v okviru nekaterih projektov kulturne promocije.

V zvezi s slednjimi je državna sekretarka obiskala osrednji bruseljski kulturni center Bozar, kjer je predstavila okvirni program kulturne promocije Slovenije v času predsedovanja, v drugi polovici leta 2021.