Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. september 2020

Visoko plimovanje morja

 

Ob 8.08 je zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra v Piranu, morje pričelo zalivati nižje predele obale. Zaradi nevarnosti je bila v Piranu prožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

 

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 7.08 je v Tolstojevi ulici v Mariboru meteorna voda poplavila kletne prostore osnovne šole. Gasilci JZ GB Maribor so vodo izčrpali.

 Izpostava Ptuj

 

Ob 10.53 so na Ormoški cesti na Ptuju gasilci PGD Ptuj izčrpali okoli 40 kubičnih metrov meteorne vode iz dovozne poti na parkirišče trgovskega podjetja.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.57 so na Ulici talcev v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto iz kletnih prostorov dveh večstanovanjskih stavb izčrpali približno tri kubične metre meteorne vode.

 

Plazovi

 Izpostava Brežice

 Ob 5.19 je na cesti Sevnica–Tržišče, občina Sevnica, zemeljski plaz zasul del cestišča. Plaz so odstranili dežurni pri podjetju CGP.

 

Močan veter

Izpostava Brežice

Ob 4.39 sta na relaciji Zgornja Pohanca–Pečice, občina Brežice, dve podrti drevesi onemogočali varen promet z vozili. Drevesi so odstranili dežurni pri podjetju KOP Brežice.

Ob 5.26 se je v bližini naselja Sremič, občina Krško na cesto podrlo drevo in onemogočilo promet. Drevo je razžagal in odstranil dežurni pri podjetju Kostak Krško.

Izpostava Celje

Ob 5.07 so v Lokovici, občina Šoštanj, gasilci PGD Šoštanj mesto razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 4.58 so v naselju Spodnji Boč v občini Selnica ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi razžagali in s ceste odstranili tri podrta drevesa, ki so onemogočala prehod vozil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.47 so gasilci PGD Gorje-Poče-Trebenče na cesti Cerkno–Poče, občina Cerkno, odstranili podrto drevo z vozišča, ker je zaprlo cesto za večja vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.26 se je v naselju Podkraj pri Mežici, občina Mežica, na vozišče podrlo drevo. Drevo so odstranili dežurni delavci Cestnega podjetja VOC Celje.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 14.04 si je območju Rogle v občini Zreče pohodnik poškodoval nogo. Gasilci PGD Zreče so reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe iz zahtevnega terena do reševalnega vozila.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.19 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v podjetju poškodoval delavec. Posredovala sta poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem, ki sta poškodovano osebo na kraju oskrbela. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so jo odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.52 sta na Cesti 4. julija v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev in pomoč reševalcem NMP Krško. Reševalci NMP Krško so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 6.58 je vozilo v Poljanah nad Škofjo Loko zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci PGD Škofja Loka in Poljane so ukleščenega voznika s tehničnim posegom rešili iz vozila, vozilo postavili nazaj na kolesa in na vozilu odklopili akumulator.

Ob 10.30 je na avtocesti v bližini počivališča Voklo v občini Šenčur osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na vozišče in iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, ki so jo na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 14.36 je v Preddvoru voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste. Gasilci GARS Kranj so vozilo s pomočjo avtodvigala dvignili in postavili nazaj na cesto.

Izpostava Maribor

Ob 13.26 je na avtocestnem razcepu Slivnica, občina Hoče-Slivnica, voznik z osebnim vozilom trčil v odbojno ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, na vozilu so odklopili akumulator in počistili cesto.

Ob 13.22 je v Račah, občina Rače-Fram, osebno vozilo zapeljalo iz ceste in se obrnilo na bok. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, posuli iz vozila iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa. Eno poškodovano osebo je ekipa NMP Maribor prepeljala v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.31 je na avtocesti smer Vučja vas–Grabonoš, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in podrsalo ob obcestno ograjo. Poškodovanih ni bilo. Posredovali so gasilci iz PGD Murska Sobota, Gornja Radgona in Ljutomer. Gasilci so požarno zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 je v bližini Budanj, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GRC Ajdovščina so opravili protipožarni pregled in odklopili akumulator.

Ob 14.33 je na cesti Godovič–Kalce avtomobil zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, avtomobil postavili na kolesa, usmerjali promet in nudili pomoč vlečni službi.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.52 se je na cesti Metlika–Novo mesto pri naselju Dole v občini Metlika prevrnila prikolica tovornega vozila. Po cestišču in v nasproti vozeče osebno vozilo se je razsula hlodovina. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika so poškodovanega voznika osebnega vozila oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in z absorbentom posuli razlite motorne tekočine. Ker je bila cesta zaprta za promet so dežurni delavci CGP Novo mesto s prometno signalizacijo preusmerili promet, zavarovali poškodovano obcestno ograjo ter počistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 10.59 je na lokalni cesti Kal–Divača, občina Divača, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili obe osebi iz avtomobila ter vozilo postavili na kolesa. Reševalci NMP Sežana so obe osebi preventivno pregledali.

Izpostava Ptuj

Ob 14.09 sta na Zagrebški cesti v naselju Draženci, občina Hajdina, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, počistili cestišče ter odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ptuj so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.20 se je iz kleti stanovanjske hiše v Praprečah, občina Vransko, valil gost dim. Posredovali so gasilci PGD Vransko, Tešova, Prekopa in Ločica pri Vranskem, ki so vstopili v objekt ter ugotovili, da se požar še ni razvil, je pa tlela elektro omarica nad zamrzovalno skrinjo, kar je imelo za posledico uničeno elektro napeljavo ter luči. Gasilci so objekt prezračili ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.13 je v naselju Zbilje, občina Medvode, gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Posredovali gasilci PGD Preska Medvode in Zbilje, ki so pogasili nekaj gorečih elementov kuhinje.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.02 je v Koloniji 1. maja v Trbovljah gorelo v kuhinji stanovanja v večstanovanjskem objektu. Stanovalci so sami odstranili zažgano hrano s štedilnika in z gasilnim aparatom pogasili požar. Gasilci PGD Trbovlje so objekt prezračili in pregledali s termo kamero ter nudili prvo pomoč opečenemu stanovalcu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.56 je v kraju Kavče, občina Velenje, med vožnjo zagorel osebni avto. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so zavarovali kraj, pogasili požar ter odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.09 je na Tržaški cesti v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje. Požar je vozilo uničil.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.44 so na Šišenski cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana,  pogasili odpadke v dveh zabojnikih. Oba zabojnika sta uničena.

Ob 22.56 so na Ledarski ulici  v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana,  pogasili vsebino plastičnega zabojnika, ki je uničen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

 Izpostava Koper

Ob 15.40 so v potoku v Svetem Antonu, občina Koper, opazili onesnaženo vodo. Kraj so si ogledali gasilci GB Koper in delavci Marjetice Koper in ugotovili, da je prišlo do onesnaženja zaradi močnega deževja. Delavci pristojnega komunalnega podjetja bodo nadaljevali s sanacijo v naslednjih dneh.

Izpostava Kranj

Ob 13.23 se je na Savski cesti v Kranju razlilo motorno olje po cestišču v dolžini približno 300 metrov. Dežurni delavci KP Kranj so razlito motorno olje posuli z vpojnim sredstvom. Zaradi velike onesnažene površine so za pomoč zaprosili gasilce GARS Kranj, ki so nudili pomoč pri sanaciji vozišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.14 je bil na Belokranjski cesti v Novem mestu na cestišču večji oljni madež. Gasilci GRC Novo mesto so nevtralizirali in oprali madež v dolžini okoli 200 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 11.25 so v naselju Sveto, občina Komen, našli ročno bombo avstrijske izdelave iz I. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta nevarno najdbo odpeljala na kraj, kjer sta jo varno uničila.

Ob 14.00 so v naselju Novokračine, občina Ilirska Bistrica, pod igriščem zadružnega doma našli dve minometni mini italijanske izdelave in protitankovsko mino nemške izdelave vse iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarne najdbe uničili na varnem kraju.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.03 je v Podvelki v istoimenski občini zaradi okvare na daljnovodu brez električne energije ostalo 460 odjemalcev. Okvaro so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 21.43 je na Okroglem, občina Naklo, drevo padlo pred vozilo. Gasilci GARS Kranj so ga s tehničnim posegom odstranili iz vozišča in vozniku omogočili nadaljevanje vožnje.

Izpostava Maribor

Ob 15.27 je v Ljubljanski ulici v Mariboru v stanovanju iz ventila radiatorja iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje in počistili vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.00 v Radovcih, občina Grad, niso mogli do osebe v hiši, ki se ne odziva. Aktivirani so bili gasilci PGD Murska Sobota in reševalci iz Murska Sobote ter policija. Gasilci PGD Murska Sobota so odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem vstop v stanovanjsko hišo.

Izpostava Postojna

Ob 12.03 je v večstanovanjskem bloku v Hrpeljah zamakala voda iz vodovodne napeljave v stanovanju. Posredovali so gasilci PGD Materija, zaprli glavni ventil ter sanirali okvaro.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.09 se oseba v Koloniji 1. maja v Trbovljah več dni ni odzivala na klice sosedov. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Trbovlje so jo oskrbeli in prepeljali v SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

V torek bo sončno, predvsem v severovzhodni Sloveniji občasno zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 C.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla . Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 16 do 21 C.

V četrtek bo sprva pretežno jasno in po nekaterih nižinah megleno. Čez dan se bo v zahodni in delu osrednje Slovenije oblačnost povečala. Popoldne bo na Primorskem in Notranjskem občasno rahlo deževalo. ponekod bo zapihal jugozahodnik. V petek bo oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo.