Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk državne sekretarke Simone Leskovar v Parizu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državna sekretarka Leskovar je v okviru udeležbe na Generalni konferenci UNESCO v Parizu, kjer se je srečala s pomočnikom generalne direktorice UNESCO za komunikacije in informacije Moezom Chakchoukom, opravila še pogovore na Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve, v Uradu predsednika republike in v Senatu.

Državna sekretarka Leskovar se je srečala z Amélie de Montchalin, državno sekretarko na Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francije, s katero sta se strinjali, da pri naslavljanju številnih izzivov v mednarodni skupnosti potrebujemo močno in enotno EU. V tej luči sta spregovorili tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu ter pomenu izpolnjevanja zavez in ciljev na strani držav regije in EU.

Državna sekretarka Leskovar je potrdila slovensko podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v evroatlantske integracije in dejala, da ostaja za Slovenijo proces širitve EU geostrateška odločitve in zaveza članic unije, ki jo je potrebno izpolniti.

Širitev EU na države Zahodnega Balkana je bila tema pogovorov tudi z drugimi sogovorniki, vključno s predsednikom komisije za EU zadeve Jean Bizetom ter predsednico skupine francosko-slovenskega prijateljstva v francoskem Senatu Collete Melot.

Na Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve se je državna sekretarka Leskovar srečala še s Françoisom Delattrom, generalnim sekretarjem, in v pogovoru naslovila ključna strateška in zunanjepolitična vprašanja globalne skupnosti, od Irana in Sirije, Kitajske, Rusije in Ukrajine, do sodelovanja v EU in NATO. Posebno pozornost sta namenila vprašanjem delovanja učinkovitega multilateralnega sistema ter se strinjala, da sta Slovenija in Francija tesni zaveznici in partnerki, ki morata krepiti svoje sodelovanje in aktivnosti na tem področju v prihodnje.  

Državna sekretarka Leskovar je izpostavila strateško partnerstvo med državama in pomen izmenjave obiskov na najvišji politični ravni. Sogovornika sta potrdila, da je posebej v luči priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021 in francosko, ki bo temu sledilo, potrebno krepiti medsebojni dialog na vseh ravneh, vključno s politično.

Na pogovorih v Uradu predsednika republike, kjer se je državna sekretarka Leskovar srečala z zunanjepolitičnim svetovalcem predsednika Etiennom de Gonnevillom, sta se sogovornika zavzela za močno in enotno EU pri partnerstvih s tretjimi državami in zagotavljanju miru v soseščini in širše. Strateško avtonomna EU bo laže varovala svoje interese ter delovala znotraj multilateralnega sistema.

Državna sekretarka Leskovar se je udeležila plenarne razprave 40. Generalne konference UNESCO, ki poteka med 12. in 27. novembrom, in v pogovorih s sogovorniki potrdila močno zavezanost Slovenije organizaciji ter številna področja skupnega delovanja. Ob zaključku generalne konference bo predvidoma potrjena tudi ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) Sloveniji. Slovenija z UNESCO sodeluje na številnih področjih, od izobraževanja, znanosti, mladih, človekovih pravic, podnebnih sprememb do umetne inteligence, zaključuje pa se tudi naše dvoletno članstvo v Izvršnem odboru organizacije.