Skoči do osrednje vsebine

Adrio Airways in vse nas čaka nekaj dni intenzivnega dela

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ljubljana, 25. septembra 2019 – Minister Zdravko Počivalšek je danes sprejel predstavnike Iniciativnega odbora zaposlenih za reševanje Adrie Airways, ki so mu predstavili svoj pogled možnih rešitev za Adrio Airways. V naslednjih dneh moramo pretehtati, kaj bi bila najboljša rešitev nastale situacije letalskega prevoznika Adria Airways.

Izjava Počivalška pred kamerami

»Adria Airways je nedvomno pomembno podjetje za slovensko gospodarstvo, saj imajo njene težave tudi določene posledice nanj. Nikakor nam ni vseeno, kaj se dogaja z Adrio Airways zaradi ohranitve povezav s svetom in ugleda Slovenije, blagovne znamke, ki je bila včasih sinonim kakovosti ter njenih zaposlenih,« je uvodoma dejal minister Počivalšek ter opozoril, da se je potrebno zavedati omejitev, ki jih ima država pri pomoči Adrii Airways. Med temi so najbolj očitna pravila EU o državnih pomočeh, ki onemogočajo, da bi bilo podjetje pred iztekom desetih let od obdobja od zadnje pomoči deležno nove pomoči države. »Po drugi strani ima podjetje neodgovornega lastnika, ki je Adrio Airways pripeljal do stopnje, ko ostaja brez letal in so pod vprašajem tudi licence za letenje, ki so srce letalskega posla,« poudarja minister in pravi, da je za reševanje tako resne situacije ostalo izredno malo časa.  Obžaluje, da vodstvo podjetja spomladi ni vzelo resno ponujene roke in zahtev države po vrzdžnem poslovnem načrtu.

Minister je novico, da je danes Agencija za letalstvo dala Adrii Airways oz. njenim lastnikom še nekaj dni časa, označil za pozitivno. »Pozitivna je tudi odločenost pilotov Adrie Airways, ki sem jih danes sprejel. Ti so mi predstavili svoj pogled možnih rešitev. Sedaj pa moramo oceniti, kako izvedljivi in trajni so vsi predlogi rešitev, ki jih imamo trenutno na mizi ter nemudoma ukrepati,« je bil odločen minister in izpostavil, da to ni le izziv gospodarskega ministrstva: »To je izziv celotne vlade, katerega jemljemo zelo resno.«

Konkretnih predlogov rešitev minister ni komentiral, je pa ocenil, da sedaj niti ni čas, da bi o njih javno razpravljali, ampak je treba narediti konkretna dejanja, da rešimo, kar se rešiti da. »Neprimerno se mi zdi tudi, da se na hrbtu Adrie Airways in zaposlenih nabira politične točke. – politika mora sedaj stopiti skupaj in podpreti najboljšo rešitev, ki bo omogočila normalno delovanje našega letalskega prevoznika.« Kot je že včeraj poudaril, je tudi danes ponovil,  da bi se moralo podjetje celovito lastniško, poslovno in finančno prestrukturirati.

»Poteze in drža vodstva podjetja so nesprejemljive, slišim tudi, da je bila komunikacija med vodstvom podjetja in zaposlenimi neustrezna, zato toliko bolj razumem njihovo prizadetost. Ne samo državo, tudi ljudi so postavili pred dejstvo. Sedaj se moramo predvsem posvetiti konstruktivnemu iskanju rešitev, Adrio Airways pa čaka nekaj dni intenzivnega dela na načrtu finančnega prestrukturiranja,« je zaključil.