Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Po desetletju prizadevanj in trdega dela je bila v Haagu podpisana Ljubljansko-haaška konvencija

    Ministrica Tanja Fajon je kot predstavnica ene od 34 držav podpisala Ljubljansko-haaško konvencijo o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Konvencija je bila sprejeta maja 2023 v Ljubljani po desetletju prizadevanj in trdega dela slovenske diplomacije in naših mednarodnopravnih strokovnjakov.

  • Slovenija na dnevu Evrope v Ulan Batorju

    Veleposlaništvo Republike Slovenije je 14. maja 2023 skupaj s častno konzulko Republike Slovenije v Ulaan Batorju dr. Bolormo Batbayar na glavnem trgu Ulan Batorja Sukhbaatar postavilo slovensko stojnico v obliki šotora ob dnevu Evrope.

  • Video

    Začela se je največja mednarodnopravna diplomatska konferenca v zgodovini Slovenije

    Po več kot desetletju prizadevanj Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala se je v Ljubljani začela mednarodnopravna diplomatska konferenca za sprejem besedila konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov, ki bo trajala do 26. maja 2023. Če bo konvencija sprejeta, se bo imenovala Ljubljansko – Haaška konvencija.

  • Dvostranske politične konzultacije z Mongolijo

    V Ljubljani so potekale politične konzultacije med Republiko Slovenijo in Mongolijo, ki sta jih vodila državni sekretar Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Samuel Žbogar in državni sekretar zunanjega ministrstva Mongolije Ankhbayar Nyamdorj.

  • Predaja poverilnih pisem novoimenovanih veleposlanikov

    V predsedniški palači so potekale slovesne predaje poverilnih pisem novoimenovanih veleposlanikov predsedniku republike.

  • Poslovilno srečanje državnega sekretarja dr. Raščana z mongolsko veleposlanico Gankhuurai

    Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na poslovilni obisk sprejel veleposlanico Mongolije Battungalag Gankhuurai ob zaključku njenega mandata na Veleposlaništvu na Dunaju, ki je pristojno tudi za Slovenijo.

  • Podpis Sporazuma o odpravi vizumov za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov med Republiko Slovenijo in Mongolijo

    Državni sekretar Gašper Dovžan in veleposlanica Mongolije Gankhuurai Battungalag sta danes, 15. oktobra 2020, podpisala Sporazum o odpravi vizumske obveznosti za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov. Gre za prvi sporazum med državama od sklenitve diplomatskih odnosov.

  • Slovenija soorganizirala dogodek za promocijo pobude MLA

    Ob robu 74. zasedanja Šestega odbora Generalne skupščine OZN je Slovenija sinoči v New Yorku skupaj z ostalimi pobudnicami MLA pobude - Argentino, Belgijo, Mongolijo, Nizozemsko in Senegalom - organizirala dogodek za promocijo sprejema nove mednarodne pogodbe za medsebojno pravno pomoč in izročitev v primeru pregona genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev. Veleposlanik Mihael Zupančič je v panelu nagovoril udeležence dogodka v imenu Slovenije in najavil diplomatsko pogajalsko konferenco, ki bo potekala v Sloveniji junija 2020.