Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Opravljanje trgovinske dejavnosti v času ponovnega »zaprtja»

  Vlada z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 1. 4. 2021 do 11. 4. 2021, ponovno uvaja strožje ukrepe in krajša seznam izjem, ki lahko ponujajo in prodajajo blago neposredno potrošnikom.

 • Prihajajo nove energijske nalepke

  Od 1. marca 2021 dalje je na prodajnem mestu obvezno označevanje z novo energijsko nalepko za naslednje proizvode: hladilniki (vključno z vinskimi vitrinami), pomivalni stroji, pralni in pralno sušilni stroji in zasloni (televizorji in računalniški monitorji).

 • Odpira se vsa trgovinska dejavnost

  Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki se začne uporabljati v ponedeljek, 15. 2. 2021, med izjeme uvršča opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja Zakon o trgovini.

 • Nove izjeme pri prodaji blaga in storitev le v rdečih statističnih regijah

  Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začne veljati v soboto 23. 1. 2021.

 • Tržnice in trafike spet odprte

  Z odlokom o dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je vlada sprejela 26. 12. 2020, so med izjemami, ki lahko zopet poslujejo:

 • Omejitve pri prodaji blaga in storitev v času božično novoletnih praznikov

  Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati v četrtek, 24. 12. 2020, uvaja strožje ukrepe in krajša seznam izjem, ki lahko ponujajo in prodajajo blago in storitve neposredno .

 • Poziv trgovcem glede upoštevanja Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

  Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki postavlja številne omejitve vsem, ki ponujajo in prodajajo blago in storitve neposredno potrošnikom.

 • Previdno pri nakupu parfumov preko spleta

  Pri nakupu blaga preko spleta je potrebno biti zelo previden. Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega ponudnika, tako da je treba vedno najprej poiskati in tudi preveriti podatke o ponudniku.

 • Obvestilo obiskovalcem Tržnega inšpektorata

  Zaradi priporočil, ocene nacionalnih zdravstvenih institucij in razglašene epidemije smo na Tržnem inšpektoratu sprejeli začasne smernice pri poslovanju s potrošniki in zavezanci v poslovnih prostorih inšpektorata.

 • Poziv trgovcem glede upoštevanja Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

  Z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil dne 21. 10. 2020 objavljen v Uradnem listu, številka 150/2020, med drugim omejuje število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

 • Nadzor zaščitnih mask v času epidemije Covid-19

  Različne vrste zaščitnih mask se lahko uvrščajo med osebno varovalno opremo ali med medicinske pripomočke, ter med tako imenovane higienske maske, kot smo jih poimenovali.

 • Vrednostni boni za pospeševanje potrošnje turizma – podatki o do sedaj opravljenih nadzorih

  Na Tržnem inšpektoratu smo na področju turističnih bonov pristojni za nadzor nad ponudniki storitev, in sicer preverjamo, ali je storitev, ki je navedena na računu in za katero se bo opravilo nakazilo s strani FURS, dejansko izvedena, ter ali je ponudnik storitve za istovrstno storitev potrošniku, ki želi plačati z bonom, zaračunal isto ceno kot bi jo, če bi potrošnik plačal z drugimi plačilnimi sredstvi. Pristojni smo tudi za nadzor nad upravičencem do bona, in sicer z vidika, ali je bil ta prenesen na drugega upravičenca skladno z zakonom.

 • Imenovanje vršilke dolžnosti glavnega tržnega inšpektorja

  Vlada je na 29. redni seji dne 27. 8. 2020 sprejela sklep o imenovanju Martine Gašperlin za vršilko dolžnosti glavne tržne inšpektorice.

 • Nova lokacija Pisarne Koper

  Nuova sede della sede di Capodistria

 • Odhod glavne tržne inšpektorice

  Seznanjam Vas, da z dne 20. 7. odhajam z mesta glavne tržne inšpektorice Tržnega inšpektorata. Po več kot 24 letih dela na tržnem inšpektoratu, od tega od januarja 2006 na mestu glavne tržne inšpektorice, vodenje inšpektorata predajam svojemu nasledniku.

 • Spletno mesto originalen.si

  V počastitev svetovnega dneva boja proti ponaredkom, ki ga letos obeležujemo 10. junija, je pod
  okriljem Urada RS za intelektualno lastnino začelo delovati novo informacijsko spletno mesto o
  ponarejanju in piratstvu originalen.si

 • Vrednostni boni za pospeševanje potrošnje turizma

  V Uradnem listu RS, št. 80, z dne 30. 5. 2020, je bil objavljen Zakon za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni COVID-19 (v nadaljevanju: ZIUOOPE), ki prinaša turistične bone za unovčitev nastanitve oz. nastanitve z zajtrkom v Republiki Sloveniji.

 • Odpoved turističnih aranžmajev zaradi epidemije COVID-19 - vrednotnice

  Državni zbor je dne 28. 4. 2020 sprejel zakon, ki turističnim agencijam za potovalne aranžmaje, ki so bili odpovedani zaradi epidemije COVID-19, omogoča izdajo vrednotnic.

 • Oglaševanje podjetja Kovanec Unlimited d.o.o. glede maske Shield

  Slovenska akreditacija je umaknila objavo v zvezi z neupravičenim sklicevanjem podjetja Kovanec Unlimited d.o.o. na akreditacijo v povezavi s preskušanjem obraznih mask Shield.

 • Zavajanje preko aplikacije Viber - podelitev brezplačnih čevljev in majic Adidas

  V času, ko smo omejeni v prostem gibanju in ko tudi druženje ni dovoljeno, se za medsebojno komunikacijo in povezovanje uporabljajo različne aplikacije in družbena omrežja, to pa je tudi odlična priložnost za različne prevare, ki se jih poslužujejo posamezna podjetja.