Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Pozor, možne prevare pri nakupu na več spletnih straneh!

  S spletnim nakupom na lažni spletni strani ste lahko premoženjsko oškodovani, izpostavljeni pa ste tudi morebitni kraji osebnih podatkov, ki so lahko uporabljeni za druge prevare.

 • Črni petek: cenejši nakup ni vedno najbolj varen in varčen nakup

  V petek bodo trgovine ponovno ponujale popuste za svoje blago. Vendar se za mnoge nakup na ta dan ne obrestuje, bodisi ker nakupijo stvari, ki jih ne potrebujejo, niso ustrezne ali ker cena v resnici ni bila tako ugodna. Tržni inšpektorat RS (TIRS), Evropski potrošniški center Slovenija (EPC) in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT zato potrošnike opozarjajo k premišljenim nakupom.

 • Pojasnila v zvezi s sklepanjem pogodb o dobavi električne energije in zemeljskega plina

  Na področju sklepanja pogodb o dobavi energije (elektrike in plina) s končnimi odjemalci Agencija za energijo in Tržni inšpektorat v zadnjem času prejemata veliko vprašanj v zvezi z obveznostjo dobaviteljev, da se odzovejo na povpraševanje končnih odjemalcev.

 • Previdnost pri odločitvi za nakup podjetju SECOM d.o.o.

  Na podlagi prejema večjega števila prijav na Tržni inšpektorat in izvedenih inšpekcijskih postopkov, obveščamo javnost o načinu poslovanja podjetja SECOM proizvodnja in marketing Krško d.o.o. iz Krškega.

 • Tržni inšpektorat v poostrenem nadzoru zaloge lesnih goriv ni ugotovil kršitev

  Tržni inšpektorji so zaradi motenj na trgu pri dobavi lesnih goriv (drva, sekanci, peleti) in informacij, da se lesna goriva nahajajo v skladiščih in jih trgovci zaradi špekulativnih namenov ne sprostijo v promet, opravili nadzore razpoložljivosti lesnih goriv v logističnih centrih, pri trgovcih na drobno, proizvajalcih, skladiščih in veleprodajalcih.

 • Nova lokacija Območne enote Celje

  Območna enota Celje od 1. 9. 2022 dalje posluje na novi lokaciji: Kidričeva 24B, Celje.

 • Tržni inšpektorat s poostrenim nadzorom prodaje tobaka in alkohola mladoletnim osebam

  Tržni inšpektorji v teh dneh že izvajajo nadzore prepovedi prodaje tobačnih in alkoholnih izdelkov mladoletnim osebam. Poleg opravljanja nalog inšpekcijskega nadzora, imajo tržni inšpektorji možnost, da pri nadzoru prepovedi prodaje tovrstnih izdelkov mladoletnim osebam, sodelujejo z osebo mlajšo od 18 let.

 • Oglaševanje čudežnih zdravil

  V zadnjem času ponovno opažamo povečano oglaševanje različnih izdelkov, ki naj bi čudežno pozdravili različne bolezni. V teh oglasih nastopajo tudi različni zdravniki, ki naj bi močno priporočali uporabo tega zdravila, dejansko pa ti zdravniki sploh ne obstajajo.

 • Tržni inšpektorat sodeluje v projektu “Label Compliance”

  Tržni inšpektorat skupaj z nadzornimi organi iz Avstrije, Nemčije in Bolgarije izvaja projekt nadzora energijskega označevanja hladilnikov in pomivalnih strojev. Projekt je v višini 90% financiran s strani Evropskega sveta za inovacije.

 • Odsvetujemo nakup preko spletne strani https://marketshop-si.com/

  Na Tržnem inšpektoratu smo v zadnjem mesecu prejeli več prijav potrošnikov, ki so preko spletne strani https://marketshop-si.com/ opravili nakup »akumulatorske kosilnice za travo«. Potrošniki so izdelek plačali ob prevzemu pošiljke, vendar pa so po odprtju pošiljke ugotovili, da se izdelek zelo razlikuje od izdelka, predstavljenega na spletni strani, je precej slabše kakovosti oziroma je bolj igrača kot naprava za košnjo trave. Na reklamacije potrošnikov se ponudnik ne odziva.

 • Digitalni bon ´22 – nakup in (pre)prodaja opreme

  Od dne 15. 6. 2022 je možen nakup določene računalniške opreme z digitalnim bonom ´22, ki je upravičencem na podlagi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti dodeljen v višini 150 evrov.

 • Nakup rabljenega vozila – nasveti potrošnikom

  Nakup rabljenega vozila je dandanes iz različnih razlogov privlačen za marsikaterega potrošnika. Eni iz principa ne kupijo novega vozila, druge privlači nizka cena, spet tretji želijo točno določen model, četrtim je to drugo, tretje vozilo. Nakup rabljenega vozila pa je zahtevnejši od nakupa novega, saj ima rabljeno vozilo že svojo zgodovino, katere pa kupci praviloma ne poznajo. Zato v nadaljevanju podajamo nekaj napotkov, kako opraviti nakup rabljenega vozila, da ne bo kasneje slabe volje zaradi napačne odločitve.

 • Sončne elektrarne za samooskrbo – gradnja na ključ

  V zadnjih letih se srečujemo z velikim porastom gradnje sončnih elektrarn za samooskrbo, tako imenovan »net metering«, ki omogoča uporabnikom, da lahko na svojih obstoječih objektih (strehah, terasah itd.) s proizvodnjo električne energije iz fotovoltaičnih modulov pokrivajo ali delno pokrivajo porabo električne energije v gospodinjstvih.

 • Prodaja tobačnih izdelkov mladoletnim osebam

  Tržni inšpektorat je v skladu z določili Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) pristojen tudi za nadzor nad prodajo tobačnih in povezanih izdelkov mladoletnim osebam. Po dveh koronskih letih, se je v mesecu maju in juniju 2022 izvajal napovedani nadzor nad prodajo tobačnih izdelkov mladoletnim osebam v prodajalnah pri različnih trgovcih v 11 krajih po Sloveniji.

 • Obdobje unovčevanja turističnih bonov in bonov 21 je zaključeno

  Končuje se obdobje, v katerem so lahko upravičenci določene storitve plačevali s turističnimi boni in boni 21. S temi boni se je na eni strani pomagalo slovenskemu turizmu, ki je bil močno prizadet v času epidemije covida-19, na drugi strani pa je bilo upravičencem omogočeno, da na nekoliko bolj ugoden način spoznavajo lepote naše domovine.

 • Tržni inšpektorat večjih kršitev pri prodajalcih naftnih derivatov ni zaznal

  Zaradi motenj na trgu pri oskrbi z naftnimi derivati, do katerih je prišlo pretekli konec tedna, je Tržni inšpektorat dne 20. in 21. junija 2022 izvajal poostrene nadzore na bencinskih servisih upoštevajoč določila Zakona o kontroli cen in na njegovi podlagi sprejetih podzakonskih predpisih.

 • Previdnost pri odločitvi za nakup izdelkov preko podjetja FRAMA TRGOVINA d.o.o. iz Lenarta

  Na Tržnem inšpektoratu na podlagi prejema večjega števila prijav in izvedenih inšpekcijskih ter prekrškovnih postopkov obveščamo javnost o načinu poslovanja podjetja FRAMA TRGOVINA d.o.o. iz Lenarta v Slovenskih Goricah.

 • Svetovni dan boja proti ponaredkom

  Danes obeležujemo svetovni dan boja proti ponarejanju in piratstvu. Najnovejša raziskava Urada Evropske unije za intelektualno lastnino kaže, da je v zadnjem času v Sloveniji 37 % mladih, starih med 15 in 24 let, namenoma kupilo ponaredek, 20 % pa jih je zavestno dostopalo do piratskih vsebin.

 • Zvišanja cen blaga in storitev

  Pojasnilo Tržnega inšpektorata RS v zvezi z naknadnim povišanjem cen nekaterega blaga in storitev po sklenitvi pogodbe (npr. naknadna povišanja cen turističnih paketov, različnih storitev obrtnikov itd.).

 • Poziv trgovcem glede prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim osebam

  Tržni inšpektorat RS bo v mesecu maju izvajal poostren nadzor nad prodajo tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.