Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Poziv trgovcem glede prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim osebam

  Tržni inšpektorat RS bo v mesecu maju izvajal poostren nadzor nad prodajo tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.

 • Previdno pri nakupih pri podjetju XYZ 2020 d.o.o.

  Na Tržnem inšpektoratu smo v zadnjem času prejeli več prijav potrošnikov v zvezi s težavami, ki jih imajo ob nakupu v spletnih trgovinah www.razprodajavzmetnic.si, www.irpaneli.shop in www.vzmetnice.shop.

 • Previdno pri nakupu izdelka TONERIN

  Na spletu se še vedno pojavljajo različni oglasi, ki želijo potrošnikom prodati različne izdelke za izboljšanje njihovega zdravja in počutja. V večini primerov gre za spletne strani, ki so sicer v slovenskem jeziku, vendar na njih ni nobenega podatka o podjetju, ki te izdelke ponuja.

 • Power Factor Saver ne prihrani, temveč dodatno porabi!

  Že pred leti se je na spletnih straneh kot tudi na Facebook-u na veliko oglaševal izdelek Energy Saver, s katerim bi naj prihranili tudi do 75% porabe električne energije v gospodinjstvih.

 • Poostreni nadzori spoštovanja ukrepov v medprazničnem času

  Tržni inšpektorat bo tudi v božično-novoletnem času nadaljeval s poostrenimi nadzori glede spoštovanja COVID ukrepov.

 • Previdno pri spletnih nakupih

  Izredne razmere, povezane s covid-19, so vplivale tudi na nakupovalne navade potrošnikov, saj vedno več potrošnikov nakupe opravlja preko spleta. Ker smo na Tržnem inšpektoratu v zadnjem obdobju ponovno zaznali povečano število prijav s področja spletne prodaje, kar je sicer zagotovo tudi posledica povečanega števila nakupov potrošnikov pred prihajajočimi prazniki, potrošnikom, tako kot že večkrat prej, ponovno svetujemo previdnost pri spletnih nakupih.

 • Poostreni nadzori preverjanja pogoja PCT

  Tržni inšpektorat nadaljuje s poostrenimi nadzori glede izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli cepljeni, testirani).

 • Nadzori PCT zaradi nespoštovanja pogoja PCT

  Tržni inšpektorji smo v prvem tednu novembra v okviru nadzora spoštovanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in drugih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa opravili 648 nadzorov in izrekli 9 ustnih odločb s prepovedjo opravljanja dejavnosti.

 • Tržni inšpektorat RS izrekel prve prepovedi opravljanja dejavnosti zaradi nespoštovanja pogoja PCT

  Kot je bilo že napovedano, smo na Tržnem inšpektoratu RS v trgovinski dejavnosti pričeli s poostrenim nadzorom spoštovanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in drugih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, pri čemer smo izrekli prve prepovedi zaradi nespoštovanja pogoja PCT.

 • Poziv javnosti k doslednemu upoštevanju pogoja PCT

  Številke glede okužb z virusom Sars-Cov-2 so vse bolj zaskrbljujoče, prav tako tudi število hospitaliziranih bolnikov, zato bo Tržni inšpektorat RS poostreno izvajal nadzor preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri trgovcih.

 • Prepoved dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in novosti pri označevanju nekaterih drugih plastičnih proizvodov

  Od 6. 9. 2021 je v veljavi Uredba o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki Sloveniji in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov

 • Nakup rabljenega vozila – nasveti potrošnikom

  Nakup rabljenega vozila je dandanes iz različnih razlogov privlačen za marsikaterega potrošnika. Eni iz principa ne kupijo novega vozila, druge privlači nizka cena, spet tretji želijo točno določen model, četrtim je to drugo, tretje vozilo. Nakup rabljenega vozila pa je zahtevnejši od nakupa novega, saj ima rabljeno vozilo že svojo zgodovino, katere pa kupci praviloma ne poznajo. Zato v nadaljevanju podajamo nekaj napotkov, kako opraviti nakup rabljenega vozila, da ne bo kasneje slabe volje zaradi napačne odločitve.

 • V veljavo stopili novi boni

  Od danes, 16. 7. 2021, pa vse do 31. 12. 2021 bo mogoče koristiti nove bone, in sicer na področju gostinstva, turizma, športa in kulture.

 • Spletna prodajalna klikponudba.com - opozorilo in nasvet potrošnikom

  Na Tržnem inšpektoratu smo prejeli več prijav potrošnikov, ki so kupili proizvode na spletni strani klikponudba.com. Iz njih izhaja, da proizvodi niso ustrezno označeni kot zahteva zakonodaja EU, torej niso namenjeni potrošnikom na evropskem trgu, da v roku 14 dni ne morejo odstopiti od pogodbe brez obrazložitve, čeprav prodajalec na spletni strani med pogoji poslovanja navaja tudi rok in način odstopa od pogodbe oziroma niso uspešni pri uveljavljanju reklamacije za izdelke, ki ne delujejo ali prenehajo delovati v času veljavnosti garancije, katere v večini primerov ne morejo uveljavljati v Sloveniji, temveč v tujini.

 • Oglasi, ki ponujajo odkup turističnih bonov

  V zadnjih dneh so se po različnih spletnih platformah začeli pojavljati oglasi fizičnih oseb, ki ponujajo odkup in prepis turističnih bonov v zameno za izplačilo določenega zneska. Potrošnike in ponudnike nastanitvenih obratov opozarjamo, da je takšen način delovanja neskladen z veljavno zakonodajo.

 • Različne oddaje z nagradnimi vprašanji na slovenskih televizijskih programih

  Na različnih slovenskih televizijskih programih se že nekaj časa predvajajo oddaje, v okviru katerih se gledalce spodbuja, da pokličejo na plačljivo telefonsko številko 090 in podajo odgovor na različna nagradna vprašanja (na primer ugani razliko, ugibanje besed in podobno).

 • Sproščanje dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom

  V ponedeljek, 21. 6. 2021, je začel veljati Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje vseh dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

 • Svetovni dan boja proti ponaredkom

  Svetovni dan boja proti ponaredkom letos obeležujemo 8. junija. Po podatkih študije Evropski državljani in intelektualna lastnina, ki jo je izvedel Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), imajo potrošniki še vedno težave pri razlikovanju med pristnim in ponarejenim blagom, pri čemer je bil že skoraj vsak deseti Evropejec (9 %) zaveden v nakup ponaredkov. V Evropsko unijo vsako leto prispe za 121 milijard EUR ponarejenega blaga.

 • Nova sproščanja na področju gostinske dejavnosti

  Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev v Republiki Sloveniji, ki začne veljati v ponedeljek 17. 5. 2021 spreminja pogoje za opravljanje gostinskih storitev.

 • Opravljanje trgovinske dejavnosti v času ponovnega »zaprtja»

  Vlada z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 1. 4. 2021 do 11. 4. 2021, ponovno uvaja strožje ukrepe in krajša seznam izjem, ki lahko ponujajo in prodajajo blago neposredno potrošnikom.