Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Začetek zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

  V Ženevi se začenja 47. redno zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo od 21. junija do 13. julija 2021. Med tematikami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk, človekove pravice in okolje, vpliv novih tehnologij na uživanje človekovih pravic in stanje človekovih pravic v posameznih državah.

 • 11. zasedanje Odprte delovne skupine za staranje

  Danes se začenja 11. zasedanje Odprte delovne skupine Organizacije združenih narodov (OZN) za staranje, ki bo trajalo do 1. aprila 2021. Letošnje zasedanje se bo, poleg Visokega panela o vplivu pandemije covid-19 na starejše, osredotočilo še na Pravico do dela in dostop do trga dela ter Dostop do pravosodja za starejše.

 • Izteka se 46. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, prvič v celoti virtualno

  V Ženevi se je danes zaključilo 46. zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice, ki je med drugim sprejel resolucije o stanju človekovih pravic v Belorusiji, Siriji, Iranu, Mjanmaru in Šrilanki. Slovenija je v okviru skupine držav predstavila resolucijo o človekovih pravicah in okolju, ki nadaljuje prizadevanja za obravnavo povezave med človekovimi pravicami in okoljem ter v ta namen še naprej podpira delovanje posebnega poročevalca OZN. Resolucija, ki je bila v Svetu soglasno sprejeta, tokrat daje poseben poudarek ohranjanju biotske raznovrstnosti.

 • Letošnji svetovni dan vode pod sloganom "Kako cenimo vodo"

  Na zunanjem ministrstvu obeležujemo letošnji svetovni dan vode, ki poteka pod sloganom "Kako cenimo vodo", s serijo video-izjav različnih deležnikov na temo, kaj jim pomeni voda. Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v "EurActiv" objavil članek na temo vode. Članice Zelene skupine, ki je nastala na pobudo Slovenije, so objavile skupno izjavo. V organizaciji predsednika generalne skupščine Združenih narodov je 18. marca potekalo srečanje na visoki ravni "Uresničitev z vodo povezanih ciljev Agende 2030", ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

 • Minister dr. Logar z nagovorom na 46. zasedanju Sveta ZN za človekove pravice

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes z video nagovorom udeležil visokega dela 46. zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki poteka v virtualni obliki. V svojem nastopu je izrazil zaskrbljenost zaradi posledic pandemije covida-19. Okrevanje po pandemiji mora vključevati ukrepe za doseganje večje enakosti, solidarnosti in socialne zaščite, je poudaril minister.

 • Državni sekretar dr. Raščan nastopil na visokem segmentu Konference za razorožitev

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes z video nagovorom nastopil na visokem segmentu Konference za razorožitev. Izpostavil je vprašanje razširitve njenega članstva, saj predolgo ostaja nerazrešeno, ter pozval k napredku z namenom okrepitve univerzalnosti, transparentnosti in multilateralizma.

 • Slovenska donacija Svetovni zdravstveni organizaciji

  Veleposlanica Sabina R. Stadler, slovenska stalna predstavnica pri Organizaciji združenih narodov v Ženevi, je danes Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) predala napravo za razkuževanje prostorov. Napravo bo WHO uporabljal za dodatno zaščito zaposlenih in obiskovalcev na sedežu v Ženevi.

 • Državni sekretar Raščan na primopredaji predsedovanja Svetu EU Portugalski na področju razvojnega sodelovanja

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil primopredajne delavnice tria predsedujočih Svetu EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Delavnica je potekala preko avdio-video konference skupaj s portugalskim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve in sodelovanje Franciscom Andréjem in nemškim državnim sekretarjem na Zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Martinom Jägrom.

 • Dogodek o kibernetski varnosti vodne infrastrukture

  Slovenija, Izrael in Svetovna meteorološka organizacija (WMO) smo 18. novembra 2020 organizirali dogodek o kibernetski varnosti vodne infrastrukture, na katerem je sodelovalo 22 panelistov in 150 udeležencev. Tematika povezave vode in kibernetske varnosti je bila v mednarodni skupnosti obravnavana prvič.

 • Mednarodni dan človekovih pravic – Za boljše okrevanje – V bran človekovim pravicam

  Danes obeležujemo Mednarodni dan človekovih pravic, ki se zelo razlikuje od vseh prejšnjih. Pandemija covida-19 je na naša življenja vplivala bolj kot karkoli pred njo. V igri je bistveno več kot le javno zdravje. Gre za gospodarsko in družbeno krizo, a tudi krizo na področju človekovih pravic.

 • Pobuda za pridružitev k Odboru mladih vizionarjev Generation Connect

  V okviru priprav na Svetovno konferenco za razvoj telekomunikacij 2021 (WTDC-21), ki bo v novembru 2021 v Adis Abebi v Etiopiji, je bila lansirana pobuda Generation Connect.

 • Izšla je knjiga o mednarodnem humanitarnem pravu

  V Zbirki Mednarodno pravo, ki jo skupaj s Fakulteto za družbene vede izdaja Ministrstvo za zunanje zadeve, je izšla knjiga Mednarodno humanitarno pravo. V knjigi enaindvajset avtorjev razpravlja o vojni, z njo povezanimi etičnimi, moralnimi in pravnimi vprašanji, o mednarodnem humanitarnem pravu in temah, ki se nanašajo nanj, ter o Sloveniji in mednarodnem humanitarnem pravu. Knjiga obudi tudi spomin na starejšo slovensko literaturo o vojnem pravu in profesorja Ivana Tomšiča, avtorja prve slovenske knjige o vojnem pravu.

 • Slovenija nominirana v Izvršni odbor Svetovne zdravstvene organizacije

  Danes je Urad Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo objavil rezultate tajnih volitev novih članov Izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za obdobje 2021–2024. Na volitvah, ki so spričo epidemioloških razmer potekale po pošti, je bila z veliko večino glasov nominirana Slovenija s svojo kandidatko mag. Vesno Kerstin Petrič.

 • Zaključeno 45. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

  Danes se je zaključilo 45. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP) v okviru katerega je med drugim potekala tudi nujna razprava o situaciji o Belorusiji. SČP je poleg rednih pobud obravnaval tudi tri nove pobude, in sicer o pravicah deklic in žensk v humanitarnih situacijah, o obeležitvi obletnice sprejema resolucije Varnostnega sveta ZN o Ženskah, miru in varnosti (UNSCR 1325) ter naslavljanju neenakosti znotraj in med državami.

 • Zaključeno 44. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

  Danes se je zaključilo 44. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP). Na zasedanju, ki je bilo vsebinsko osredotočeno na pravice žensk, so bile predstavljene tri nove pobude in sicer ob 15. obletnici koncepta odgovornosti zaščititi, o prispevku človekovih pravic k doseganju ciljev in podpiranju načel Ustanovne listine OZN ter o osrednji vlogi vlad pri boju proti pandemijam in drugim zdravstvenim krizam.

 • Sklenjeno 43. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

  Z izboljšanjem epidemološke slike v Švici se je 15. junija 2020 nadaljevalo 43. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki je bilo zaradi epidemije suspendirano marca. Med odmevnejšimi aktivnostmi je Svet 17. junija opravil nujno razpravo na temo rasno spodbujenih kršitev človekovih pravic, sistemskega rasizma, policijske brutalnosti in nasilja proti mirnim protestom ter zaključil odločanje o resolucijah obravnavanih na zasedanju.

 • Državni sekretar Kajzer na donatorski konferenci za venezuelske begunce najavil humanitarni prispevek Slovenije

  Državni sekretar Tone Kajzer je danes na virtualni donatorski konferenci za solidarnost z venezuelskimi migranti in begunci v regiji ob soočanju s Covid-19 napovedal humanitarni prispevek Republike Slovenije v višini 10.000 evrov. Prispevek bo prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) namenjen venezuelskim beguncem v brazilskih mestih Boa Vista in Manaus.

 • Državni sekretar Marn na 43. zasedanju Sveta ZN za človekove pravice o pravici do zdravega okolja

  Državni sekretar Matej Marn se danes v Ženevi udeležuje visokega dela 43. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice (SČP). V svojem nastopu je naznanil, da skupina držav pod vodstvom Slovenije namerava začeti razpravo o razglasitvi pravice do zdravega okolja na globalni ravni. V okviru obiska je nagovoril tudi Konferenco za razorožitev ter se srečal z namestnico visoke komisarke ZN za človekove pravice, predsednico SČP in generalno direktorico Urada ZN v Ženevi.

 • Slovenija namenila nujno humanitarno pomoč Jemnu

  Slovenija je Svetovnemu programu za hrano (WFP) namenila prispevek v višini 30.000 EUR za nujno humanitarno pomoč Jemnu. Prispevek predstavlja izpolnitev najave za leto 2020, ki jo je Slovenija podala na Visokem donatorskem dogodku za odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki je potekal februarja 2019 v Ženevi.

 • Sprejetje priporočil univerzalnega periodičnega pregleda stanja človekovih pravic

  Vlada Republike Slovenije je dne 30. januarja 2020 sprejela poročilo o ustnem zagovoru Republike Slovenije v 3. krogu Univerzalnega periodičnega pregleda stanja človekovih pravic, ki je potekal v Ženevi 12. novembra 2019. Hkrati je potrdila tudi poročilo Delovne skupine za univerzalni periodični pregled, s katerim se je Republika Slovenija opredelila do priporočil držav, ki so jih le-te podale Sloveniji v 3. krogu Univerzalnega periodičnega pregleda. Opredelitev do priporočil bo objavljena na spletnih straneh MZZ.