Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

 • Veleposlanik Jurij Rifelj predal poverilna pisma japonskemu cesarju Naruhitu

  Veleposlanik Jurij Rifelj je 12. oktobra 2023 v Tokijski cesarski palači predal poverilna pisma japonskemu cesarju Naruhitu. S tem je prevzel naloge izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije na Japonskem. V pogovoru med veleposlanikom in Njegovo Cesarsko Visokostjo so bili potrjeni odlični odnosi med Slovenijo in Japonsko z možnostjo njihove krepitve.

 • Obisk ministra dr Papiča na Japonskem

  Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije, dr Igor Papič, se je na delovnem obisku Japonske ob spremljavi veleposlanika Jurija Riflja sestal s predstavniki različnih japonskih institucij in se udeležil Foruma znanosti in tehnologije (Science and Technology in Society forum – STS), ki v Kyotu poteka vsako leto v mesecu oktobru.

 • Zelena luč za slovensko-japonsko sodelovanje na področju vodikovih tehnologij

  Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je na Japonskem udeležil 20. Foruma o znanosti in tehnologiji v družbi (angleško Science and Technology in Society forum – STS forum). Gre za eno največjih tovrstnih srečanj na svetu, ki se ukvarja z aktualnimi vprašanji glede razvoja znanosti in tehnologije.

 • Festival ob Svetovnem dnevu čebel, 20. maj 2023

  V soboto, 20. maja smo ob 6. svetovnem dnevu čebel v sodelovanju z mestno občino Minato in Minato International Association v lokalnem središču tokijskega predela Takanawa priredili celodnevni festival "World Bee Day Festival 2023".

 • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

 • Ministrica Šinko z japonskim ministrom o krepitvi sodelovanja

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je sestala z japonskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Tetsurom Nomurom. V okviru obiska na Japonskem je imela več srečanj s predstavniki različnih institucij, na terenu pa si je ogledala tudi nekatere primere dobrih praks v kmetijstvu in ribištvu.

 • Slovenija se na Japonskem predstavlja z vrhunskimi živilskimi proizvodi

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je skupaj z gospodarsko delegacijo udeležila slovesne otvoritve 48. mednarodne razstave hrane in pijač FOODEX. Na sejmu, ki velja za vodilnega na področju hrane in pijač v Aziji, se predstavlja 11 slovenskih podjetij oziroma njihovih zastopnikov.

 • Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v Tokiu

  Veleposlaništvo RS v Tokiu je 8. februarja 2023 v prostorih veleposlaništva organiziralo praznovanje slovenskega kulturnega praznika.

 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

 • Veleposlaništvo Slovenije v Tokiu sodeluje na dobrodelnem mednarodnem bazarju v Tokiu

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu je v ponedeljek, 12. decembra 2022, sodelovalo na dobrodelnem mednarodnem bazarju z naslovom Ikebana International Fair.

 • Recital poezije v spomin na življenje in opus patra dr. Vladimirja Kosa

  V okviru 30. obletnice odnosov med Slovenijo in Japonsko, je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu za Slovence in prijatelje Slovenije 15. decembra 2022 organiziralo recital poezije v spomin na življenje in opus patra dr. Vladimirja Kosa.

 • Medeni zajtrk v Tokiu z naslovom "Bee x Education"

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu je v torek, 13. decembra 2022, organiziralo medeni zajtrk z naslovom "Bee x Education", na katerem smo govorci iz Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu, uvoznik slovenskega medu na Japonskem in podjetje Guerlain Japan razpravljali o pomenu izobraževanja čebelarjev, izobraževanja splošne javnosti o čebelah ter o apiturizmu.

 • Začetek izvajanja projekta Naše pravice na Japonskem

  Na mednarodni dan človekovih pravic, 10. decembra 2022, je Slovenija začela z izvajanjem projekta Naše pravice na Japonskem.

 • Ministrica v Osaki o sporazumu o sodelovanju univerz, robotiki in strategiji pametnih mest

  Osrednje teme obiska ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenova Duh v Osaki na Japonskem so bile napoved poglobljenega sodelovanja slovenskih in japonskih univerz in raziskovalnih središč, vprašanje uporabe robotov pri oblikovanju bolj vključujoče družbe in vloga strategije pametnega mesta pri zagotavljanju digitalnega in zelenega prehoda.

 • Ministrica v Tokiu poudarila pomembnost odgovorne ureditve področja umetne inteligence

  Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila ministrskega zasedanja Sveta Globalnega partnerstva za umetno inteligenco, ki je potekal v Tokiu na Japonskem. Na zasedanju so sprejeli deklaracijo, s katero so se strinjali, da je za reševanje kompleksnih izzivov družbe nujen razvoj ekosistema umetne inteligence, ki pa mora biti varna in usmerjena v dobrobit človeka.

 • Ministrica v Tokiu o izzivih umetne inteligence

  Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je v uvodu uradnega obiska Japonske v Tokiu srečala z vidnejšimi predstavniki japonske vlade, gospodarstva in akademskega sveta, ki delujejo na področju digitalne preobrazbe. Sodelovala je tudi na okrogli mizi o praksah držav in izzivih globalnega sodelovanja pri razvoju in uporabi umetne inteligence.

 • Uradni obisk predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Aljoza Kovšce na Japonskem

  Na povabilo predsednika Zgornjega doma japonskega parlamenta, Doma svetnikov, Hidehisa Otsujija, se je predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca od 6. do 11. novembra 2022 mudil na uradnem obisku na Japonskem. Spremljala sta ga državna svetnika Bojan Kekec in Mitja Gorenšček.

 • Minister za finance Klemen Boštjančič na obisku na Japonskem

  Finančni minister Klemen Boštjančič se je v okviru obiska na Japonskem med 26. in 31. oktobrom 2022 med drugim srečal z državnim sekretarjem Takahirom Inouejem, s katerim sta ob 30-letnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko govorila predvsem o nadaljnjem, še tesnejšem, sodelovanju med državama.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.