Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

 • Veleposlaništvo bo zaprto ob dnevu reformacije 31. oktobra

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu bo zaradi obeležitve dneva reformacije zaprto 31. oktobra.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Protesti v Iranu in varnost potovanj

  Zaradi nestabilnih razmer v povezavi s protesti in omejitvami interneta veleposlaništvo v tem trenutku odsvetuje vsa nenujna potovanja v Iran.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Na 17. Blejskem strateškem forumu o Ukrajini in krizi multilateralnega sveta

  Poudarek na letošnjem Blejskem strateškem forumu (BSF), ki bo potekal med 29. in 30. avgustom pod naslovom ‘Vladavina moči ali moč pravil', bodo razprave o posledicah ruske agresije na Ukrajino in krizi multilateralizma. Vzporedno z glavnim dogodkom bo od 26. do 29. avgusta v Ljubljani in na Bledu potekal tudi Blejski strateški forum mladih (angleško Young BSF).

 • Sprememba pogojev za vstop v Iran

  Iran je 23. maja spremenil pogoje za vstop v državo. Ob vstopu morajo vsi potniki, starejši od 12 let, predložiti potrdilo v angleščini, da so prejeli dva odmerka cepiva proti COVID-19, pri čemer je od drugega odmerka preteklo najmanj dva tedna, ali potrdilo o negativnem PCR-testu v angleščini, ki je bil opravljen največ 72 ur pred odhodom.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Zaključek mandata veleposlanice Kristine Radej

  Veleposlanica Kristina Radej je 3. maja zaključila svoj mandat izredne in pooblaščene veleposlanice Republike Slovenije v Islamski republiki Iran ter Islamski republiki Pakistan s sedežem v Teheranu.

 • Spremenjeni pogoji za vstop v Slovenijo

  Za vstop v Slovenijo od 19. februarja 2022 ni več omejitev zaradi Covida-19. Pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost, testiranje) ni več potreben in na meji tudi ni več napotitve v karanteno na domu.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Slavnostni sprejem pri predsedniku Raisiju ob 43. obletnici revolucije IRI

  Veleposlanica Kristina Radej se je udeležila slovesnosti ob obeležitvi 43. obletnice islamske revolucije, ki jo je za vodje diplomatskih misij in mednarodnih organizacij v Iranu pripravil iranski predsednik Ebrahim Raisi, s katerim je veleposlanica opravila krajši pogovor.

 • Obvestilo o delovnem času veleposlaništva v Teheranu v letu 2022

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu bo v letu 2022 zaprto med naslednjimi dela prostimi dnevi oziroma prazniki: 20., 21. in 22. marec, 17. in 18. april, 31. oktober, 25. in 26. december.

 • Veleposlaništvo predalo čebelnjake in čebelarsko opremo šoli za afganistanske begunke v Iranu

  Veleposlaništvo Slovenije v Teheranu je šoli za afganistanske deklice, otroke beguncev v Iranu v Karaju, predalo v uporabo šest urbanih čebelnjakov, ki jih bodo gojenke uporabljale v izobraževalne namene in praktično usposabljanje. Namen projekta, pričetega leta 2019, je seznanitev najranljivejših delov iranske družbe, predvsem otrok z ulice in otrok afganistanskih beguncev s priložnostmi, ki jih nudi čebelarstvo ter pridobivanje medu in medenih izdelkov.

 • Slavnostna otvoritev razstave »Alamut« in knjižnice veleposlaništva

  Na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Teheranu je bila 20. septembra 2021 svečana otvoritev stalne razstave o avtorju Vladimirju Bartolu in njegovem romanu Alamut, predstavljen je bil tudi izvirni rokopis in opera skladatelja Matjaža Jarca.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.