Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Veleposlanik Matjaž Longar predal poverilna pisma predsedniku Italijanske republike Sergiu Mattarelli

  Veleposlanik Matjaž Longar je 22. septembra 2022 predal poverilna pisma predsedniku Italijanske republike Sergiu Mattarelli. V pogovoru po predaji poverilnih pisem sta sogovornika pregledala bilateralne odnose, ki so na visokem in prijateljskem nivoju, k čemer je pomembno prispeval odličen dialog med italijanskim in slovenskim predsednikom. Strinjala sta se, da je sodelovanje razvejano na mnogih področjih ter pri tem posebej izpostavila kulturno in gospodarsko sodelovanje ter skrb za manjšini.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Veleposlaništvo Slovenije v Rimu bo 15. avgusta 2022 zaprto

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu bo v ponedeljek, 15. avgusta 2022, zaprto.

 • Veleposlaništvo Slovenije v Rimu bo 2. junija 2022 zaprto

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu bo v četrtek, 2. junija 2022, zaprto.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Slovenijo bo na 59. beneškem bienalu zastopal slikar Marko Jakše

  Marko Jakše bo zastopal Slovenijo na 59. beneškem bienalu, mednarodni razstavi likovnih umetnosti, ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra 2022. Umetniška vodja bienala, italijanska kuratorica Cecilia Alemani, je v svoji izjavi poudarila pomen domišljijskih transformacij, snovnih in nesnovnih, za današnji trenutek. V naslovu tokratnega bienala se je vsebinsko navezala na knjigo Mleko iz sanj britansko-mehiške slikarke in pisateljice Leonore Carrington (1917–2011), ki je svojo ustvarjalno pot začela v nadrealizmu.

 • Uspešno bilateralno srečanje ministrice Kustec z italijanskim ministrom Bianchijem

  Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je danes v Bologni srečala z italijanskim ministrom za izobraževanje Patriziem Bianchijem.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • 30. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Italijo

  17. januarja 1992 sta Italija in Slovenija podpisali »Skupno izjavo o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko«, s katero sta se - dva dni po priznanju neodvisnosti, suverenosti in mednarodno-pravne entitete Republike Slovenije s strani večine držav Evropske skupnosti, predhodnice današnje Evropske unije - dogovorili za odprtje veleposlaništev. Takratni italijanski predsednik Francesco Cossiga je kot prvi tuji predsednik obiskal našo državo.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije podpisali skupno izjavo o trajnem sodelovanju v severnem Jadranu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na tristranskem srečanju na Brdu pri Kranju gostil ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Gordana Grlića-Radvana in ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigija Di Maia. Na srečanju so ministri ocenili dosedanji potek tristranskega sodelovanja in se seznanili s konkretnimi predlogi za okrepljeno sodelovanje v severnem Jadranu.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na odprtju Feiglove knjižnice v Gorici

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila odprtja novega sedeža Feiglove knjižnice v Gorici, enote Narodne in študijske knjižnice, osrednje knjižnice Slovencev v Italiji. Odprtja so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, župana Nove Gorice in Gorice, deželni odbornik za javne dobrine Furlanije Julijska krajine in drugi predstavniki italijanske države.

 • Minister Hojs z italijansko kolegico Lamorgese prek videokonference o pripravah na predsedovanje

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije svetu EU prek videokonferenčne povezave sestal z italijansko ministrico za notranje zadeve Luciano Lamorgese. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev tradicionalno dobro. Pogovor sta nato namenila pripravam Slovenije na predsedovanje v drugi polovici 2021 in aktualnim temam, kot so nezakonite migracije. 

 • 20 let od sprejema zaščitnega zakona za Slovence v Italiji

  Včeraj je minilo 20 let od sprejema »zaščitnega zakona za Slovence v Italiji« (Zakonska določila za zaščito slovenske jezikovne manjšine v deželi Furlaniji Julijski krajini, tako imenovani zakon številka 38). Zakon je bil sprejet po desetletjih odlašanj in obljub, zato ga lahko označimo za pravi zgodovinski dogodek za Slovence v Italiji.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na tradicionalnem novoletnem sprejemu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v petek, 12. februarja, zbrane nagovorila na tradicionalnem novoletnem sprejemu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji.

 • Minister dr. Logar na obisku na Malti o sodelovanju v EU in sredozemskem prostoru

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na delovnem obisku na Malti, kjer se je srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje in evropske zadeve Malte Evaristom Bartolom. Slovenija in Malta sta članici EU, ki delita podobne poglede na številne evropske teme. Prav tako sta obe sredozemski državi, zato je pomembno, da razvijata tesnejše sodelovanje in sodelujeta tudi pri reševanju ključnih vprašanj v sredozemskem prostoru.

 • Čestitke ministrice dr. Jaklitsch ob izvolitvi Marka Jarca za novega predsednika paritetnega odbora v Italiji

  Na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravljamo novico, da je prišlo do izvolitve novega predsednika institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji. Novi predsednik, ki je bil skupni kandidat obeh krovnih organizacij Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, je postal odvetnik Marko Jarc, deželni podtajnik zbirne stranke Slovencev v Italiji Slovenska skupnost, ki ga je v odbor imenovala rimska vlada.

 • Prvo tristransko srečanje Slovenije, Italije in Hrvaške na delovni ravni za sodelovanje v severnem Jadranskem morju

  Danes je na delovni ravni potekalo srečanje visokih uradnikov zunanjih ministrstev Republike Slovenije, Republike Hrvaške in Italijanske republike. Namenjeno je bilo skupnemu sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite severnega Jadranskega morja pred razglasitvijo izključne ekonomske cone obeh držav Hrvaške in Italije.

 • Video

  Dan slovenske diplomacije

  22. maj je Dan slovenske diplomacije, dan, ko se spominjamo včlanitve Slovenije v Organizacijo združenih narodov. Slovenija je s tem korakom stopila na svetovni diplomatski parket in ga v relativno kratkem času nadgradila s članstvom v EU in NATO, nekaj let kasneje pa tudi v OECD. V drugi polovici 2021 bo že drugič predsedovala Svetu EU.