Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Pouk slovenščine na Danskem in Švedskem (2023/2024)

  Tudi letos bo potekal dopolnilni pouk slovenščine na Danskem in Švedskem. Program je namenjen otrokom, najstnikom ter odraslim s slovenskimi koreninami, ki živijo v nordijskih državah.

 • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Københavnu

  Državni sekretar Marko Štucin je v Københavnu opravil dvostranske konzultacije z državnim sekretarjem za evropske zadeve in Arktiko na danskem Ministrstvu za zunanje zadeve Carstenom Grønbech-Jensenom. Opravil je tudi pogovore z direktorico za evropske zadeve v kabinetu predsednice vlade Ido Hannibal in s predsedujočim Odboru za evropske zadeve v danskem parlamentu Nielsom Flemming Hansenom.

 • Sprejem ob dnevu državnosti

  Ob prihajajočem dnevu državnosti Slovenije je veleposlaništvo v Københavnu pripravilo sprejem za slovensko skupnost in prijatelje.

 • Svetovni dan čebel 2023 – "Bee Green"

  Veleposlaništvo je letošnji Svetovni dan čebel obeležilo v petek, 2. junija s promocijsko kampanjo "Bee Green" ter z obiskom veleposlanika Mihaela Zupančiča pri danskem ekološkem čebelarju Petru Sjøgrenu v Hillerødu, 40 kilometrov izven Kopenhagna. Peter je edini danski ekološki čebelar na Zelandiji in eden redkih na Danskem.

 • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

 • Tudi danske izkušnje nam lahko pomagajo pri zdravstveni reformi

  Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo je v sredo, 1. marca 2023, obiskal dansko prestolnico Kobenhaven, kjer se je udeležil uvodnega dela Evropskega foruma Svetovne zdravstvene organizacije o iskanju rešitev zdravja v ekonomiji blaginje.

 • Praznovanje slovenskega kulturnega praznika na Švedskem

  V soboto, 11. februarja 2023 sta slovensko veleposlaništvo in slovensko društvo Orfeum pripravila koncert slovenske kulture v Malmöju na Švedskem.

 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

 • 50 let delovanja slovenskega društva Stockholm na Švedskem

  Slovensko društvo Stockholm na Švedskem je novembra 2022 obeležilo 50-letnico svojega delovanja. Na njihovo povabilo se je prireditve ob okroglem jubileju udeležil tudi veleposlanik Mihael Zupančič.

 • Praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti Slovenije na Danskem

  Veleposlaništvo je skupaj s slovensko skupnostjo in njenimi prijatelji praznovalo dan samostojnosti in enotnosti Slovenije ter priredilo že tradicionalni božično-novoletni sprejem.

 • Državni sekretar Štucin v Stockholmu opravil dvostranske pogovore

  Državni sekretar Marko Štucin je v Stockholmu opravil dvostranske konzultacije z ministrico za evropske zadeve Kraljevine Švedske Jessiko Roswall. Sogovornika sta razpravljala o prioritetah švedskega predsedovanja Svetu EU, aktualnih evropskih in mednarodnih temah ter širitvi EU na Zahodni Balkan.

 • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Helsinkih o aktualnih zunanjepolitičnih temah

  Državni sekretar Marko Štucin je v Helsinkih opravil dvostranske konzultacije z ministrico za evropske zadeve Finske Tytti Tuppurainen, stalnim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Jukko Saalovaro in direktorjem za zunanjo in varnostno politiko v Uradu predsednika Petrijem Hakkarainenom.

 • Predbožično srečanje Slovencev na Finskem

  Tudi letos je v Helsinkih potekalo predbožično srečanje Slovencev na Finskem v organizaciji naše častne konzulke Andreje Valtanen, ki se ga je udeležil tudi veleposlanik Mihael Zupančič.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na delovnem obisku na Finskem

  Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je bil 29. in 30. avgusta 2022 na delovnem obisku na Finskem. Seznanil se je s finsko reformo zdravstva, zakonodajo in sistemskimi rešitvami v zdravstvu ter tudi z digitalizacijo finskega zdravstvenega sistema. Minister Bešič Loredan se je ob tej priložnosti srečal z gostiteljem, ministrom za družino in socialne zadeve Akijem Lindénom.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Štipendije za tečaje slovenščine za odrasle Slovence, ki živijo po svetu

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bosta v jesenskem delu študijskega leta omogočila štipendije za tečaje slovenščine, namenjene odraslim Slovencem, ki živijo v zamejstvu in po svetu. Tečaji bodo potekali v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 • Slovenski paviljon ob začetku Dirke po Franciji v danski prestolnici

  V danski prestolnici se je 1. julija začela 109. dirka po Franciji. Slovenija se je ob robu tega velikega kolesarskega dogodka obiskovalcem predstavila kot država izjemnih kolesarskih tekmovalcev in zelena, trajnostna turistična destinacija ter gostiteljica "L'Etape Slovenia" – uradnega dogodka Tour de France – ki bo septembra potekal v Sloveniji.

 • Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici diplomatskih odnosov z Dansko

  Ob prihajajočem dnevu državnosti Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko, ki smo jih obeležili 20 januarja 2022, smo pripravili sprejem, ki je bil tudi priložnost, da se veleposlanik Edvin Skrt po štiriletnem bivanju v Københavnu poslovi od Danske.