Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Obeležitev slovenskega kulturnega praznika na Danskem in Norveškem

    V Københavnu smo 2. februarja na veleposlaništvu obeležili slovenski kulturni praznik skupaj s slovensko skupnostjo.

  • Slovenija na največjem turističnem sejmu v nordijskih državah

    V obdobju od 18. do 21. januarja 2024 je Veleposlaništvo Republike Slovenije v sodelovanju z Društvom finsko-slovenskega prijateljstva in častno konzulko Andrejo Valtanen sodelovalo na turističnem sejmu Matka Nordic Travel Fair v Helsinkih na Finskem.

  • Praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti Slovenije na Danskem in Švedskem

    Na Danskem smo 6. decembra praznovali Dan samostojnosti in enotnosti Slovenije s slovensko skupnostjo in njenimi prijatelji ter priredili že tradicionalni božično-novoletni sprejem v novih prostorih veleposlaništva.

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Konferenca LINA 2023 - Mesto kot bivalni kompleks v Københavnu

    9. in 10. oktobra 2023 je v Københavnu potekala mednarodna konferenca LINA 2023, ki je bila izvedena pod okriljem platforme LINA, ki jo finančno podpira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa. Nosilka projekta je Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, saj gre za slovenski projekt na evropski ravni.

  • Politične konzultacije državnega sekretarja Štucina v Reykjaviku

    Državni sekretar Marko Štucin je v Reykjaviku opravil politične konzultacije s stalnim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Islandije Martinom Eyjólfssonom. V pogovorih sta pregledala dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Islandijo ter poudarila interes za krepitev multilateralnega sodelovanja, predvsem na področju človekovih pravic in enakosti spolov.

  • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Oslu

    Državni sekretar Marko Štucin je v Oslu opravil konzultacije z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Norveške Eivindom Vad Peterssonom. Poleg dvostranskih odnosov so bile v ospredju pogovorov aktualne evropske in mednarodne teme.

  • "Plečnikova Ljubljana" na Tednu arhitekture in dizajna na Finskem

    V okviru Tedna arhitekture in dizajna (TAD Week), ki poteka od 29. septembra do 6. oktobra 2023 v mestu Tampere na Finskem, je skozi razstavo "Plečnikova Ljubljana" predstavljen tudi del življenjskega opusa velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Na povabilo organizatorjev dogodka, Združenja arhitektov in oblikovalcev Tampere, je TAD Week svečano odprl veleposlanik Mihael Zupančič.

  • Pouk slovenščine na Danskem in Švedskem (2023/2024)

    Tudi letos bo potekal dopolnilni pouk slovenščine na Danskem in Švedskem. Program je namenjen otrokom, najstnikom ter odraslim s slovenskimi koreninami, ki živijo v nordijskih državah.

  • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Københavnu

    Državni sekretar Marko Štucin je v Københavnu opravil dvostranske konzultacije z državnim sekretarjem za evropske zadeve in Arktiko na danskem Ministrstvu za zunanje zadeve Carstenom Grønbech-Jensenom. Opravil je tudi pogovore z direktorico za evropske zadeve v kabinetu predsednice vlade Ido Hannibal in s predsedujočim Odboru za evropske zadeve v danskem parlamentu Nielsom Flemming Hansenom.

  • Sprejem ob dnevu državnosti

    Ob prihajajočem dnevu državnosti Slovenije je veleposlaništvo v Københavnu pripravilo sprejem za slovensko skupnost in prijatelje.

  • Svetovni dan čebel 2023 – "Bee Green"

    Veleposlaništvo je letošnji Svetovni dan čebel obeležilo v petek, 2. junija s promocijsko kampanjo "Bee Green" ter z obiskom veleposlanika Mihaela Zupančiča pri danskem ekološkem čebelarju Petru Sjøgrenu v Hillerødu, 40 kilometrov izven Kopenhagna. Peter je edini danski ekološki čebelar na Zelandiji in eden redkih na Danskem.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • Tudi danske izkušnje nam lahko pomagajo pri zdravstveni reformi

    Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo je v sredo, 1. marca 2023, obiskal dansko prestolnico Kobenhaven, kjer se je udeležil uvodnega dela Evropskega foruma Svetovne zdravstvene organizacije o iskanju rešitev zdravja v ekonomiji blaginje.

  • Praznovanje slovenskega kulturnega praznika na Švedskem

    V soboto, 11. februarja 2023 sta slovensko veleposlaništvo in slovensko društvo Orfeum pripravila koncert slovenske kulture v Malmöju na Švedskem.

  • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

  • 50 let delovanja slovenskega društva Stockholm na Švedskem

    Slovensko društvo Stockholm na Švedskem je novembra 2022 obeležilo 50-letnico svojega delovanja. Na njihovo povabilo se je prireditve ob okroglem jubileju udeležil tudi veleposlanik Mihael Zupančič.

  • Praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti Slovenije na Danskem

    Veleposlaništvo je skupaj s slovensko skupnostjo in njenimi prijatelji praznovalo dan samostojnosti in enotnosti Slovenije ter priredilo že tradicionalni božično-novoletni sprejem.

  • Državni sekretar Štucin v Stockholmu opravil dvostranske pogovore

    Državni sekretar Marko Štucin je v Stockholmu opravil dvostranske konzultacije z ministrico za evropske zadeve Kraljevine Švedske Jessiko Roswall. Sogovornika sta razpravljala o prioritetah švedskega predsedovanja Svetu EU, aktualnih evropskih in mednarodnih temah ter širitvi EU na Zahodni Balkan.