Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Štipendije za tečaje slovenščine za odrasle Slovence, ki živijo po svetu

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bosta v jesenskem delu študijskega leta omogočila štipendije za tečaje slovenščine, namenjene odraslim Slovencem, ki živijo v zamejstvu in po svetu. Tečaji bodo potekali v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 • Slovenski paviljon ob začetku Dirke po Franciji v danski prestolnici

  V danski prestolnici se je 1. julija začela 109. dirka po Franciji. Slovenija se je ob robu tega velikega kolesarskega dogodka obiskovalcem predstavila kot država izjemnih kolesarskih tekmovalcev in zelena, trajnostna turistična destinacija ter gostiteljica "L'Etape Slovenia" – uradnega dogodka Tour de France – ki bo septembra potekal v Sloveniji.

 • Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici diplomatskih odnosov z Dansko

  Ob prihajajočem dnevu državnosti Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko, ki smo jih obeležili 20 januarja 2022, smo pripravili sprejem, ki je bil tudi priložnost, da se veleposlanik Edvin Skrt po štiriletnem bivanju v Københavnu poslovi od Danske.

 • Osveščanje o pomenu čebel in drugih opraševalcev »Bee Engaged«

  Veleposlaništvo v Kopenhagnu je v sodelovanju z Evropsko agencijo za okolje ob letošnjem Svetovnem dnevu čebel organiziralo dogodek osveščanja "Bee Engaged". Razprava je potekala na sedežu Evropske agencije za okolje, ogled je bil omogočen tudi preko spleta.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Častni konzul v Helsingborgu na Švedskem po več kot 26 letih zaključil svoje delovanje

  Folke Straube je v Helsingborgu na Švedskem več kot 26 let opravljal funkcijo častnega konzula Republike Slovenije. Na njegovo prošnjo je bil razrešen marca 2022.

 • Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič na delovnem obisku na Finskem

  Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je bil 4. in 5. maja 2022 na delovnem obisku na Finskem. Osrednji namen obiska je bil podpis Memoranduma o soglasju o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe med Slovenijo in Finsko.

 • 50 let delovanja slovenskega društva Simon Gregorčič na Švedskem

  Slovensko društvo Simon Gregorčič iz Köpinga na Švedskem je konec aprila 2022 obeležilo 50-letnico svojega delovanja. Köping je industrijsko mesto z okrog 18.000 prebivalci 150 km zahodno od Stockholma, kamor je večina Slovencev prišla v 60ih letih prejšnjega stoletja.

 • Film Divja Slovenija na Finskem

  V imenu Društva prijateljstva s Slovenijo “Slovenia-seura” in Veleposlaništva Slovenije na Finskem sta dogodek v Europpasaliju gostila predsednica društva Andreja Valtanen in veleposlanik Skrt. Prikazan je bil dokumentarni film Mateja Vraniča, v katerem režiser predstavi zelo raznoliko floro in favno Slovenije.

 • Srečanje veleposlanika Skrta s predsednikom finskega parlamenta Vanhanenom

  Helsinki, 8. aprila 2022 - ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Finsko je veleposlanik Edvin Skrt obiskal predsednika parlamenta Finske Mattija Vanhanena.

 • Drago Jančar v Oslu ob izidu prvega prevoda svoje knjige v norveščino

  Drago Jančar je 31. marca 2022 v knjižnici Norli v Oslu norveškemu občinstvu predstavil svoj roman "To noč sem jo videl", ki v norveščini nosi naslov "Jeg så henne den natten".

 • Udeležba veleposlanika na Občnem zboru Slovenske zveze na Švedskem

  V soboto, 26. marca 2022, je v Jönköpingu potekal redni letni Občni zbor Slovenske zveze na Švedskem, ki letos obeležuje 30. obletnico samostojnega delovanja. Člani občnega zbora so pregledali opravljeno delo v letu 2021 in sprejeli načrt aktivnosti za leto 2022.

 • Slovenski notranji minister Aleš Hojs obiskal Dansko

  Na povabilo ministra za priseljevanje in integracijo Mattiasa Tesfayeja je bil slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs 24. marca 2022 na obisku na Danskem. Poleg srečanja z gostiteljem je obiskal Dansko agencijo za vračanje in sprejemni center za ukrajinske državljane, ki bežijo pred vojno zaradi ruskega neizzvanega napada na Ukrajino.

 • Konzularni dan v Reykjaviku, 29. april 2022

  Veleposlaništvo bo v petek, 29. aprila 2022 v Reykjaviku organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Islandiji. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

 • Konzularni dan v Helsinkih, 6. maj 2022

  Veleposlaništvo bo v petek, 6. maja 2022 v Helsinkih organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Finskem. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

 • Konzularni dan v Oslu, 1. april 2022

  Veleposlaništvo bo v petek, 1. aprila 2022 v Oslu organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Norveškem. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti švedsko ministrico za zunanje zadeve Linde

  Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar na uradnem obisku gosti Ann Linde, ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Švedske in trenutno predsedujočo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Ministra sta pregledala dvostranske odnose in sodelovanje, ključne prioritete prihajajočega slovenskega predsedovanja Evropski uniji in glavne izzive švedskega predsedovanja OVSE.

 • Ministrica dr. Jaklitsch pozdravila Slovence na Švedskem

  V soboto, 10. aprila, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch z uvodnim nagovorom pozdravila udeležence občnega zbora Slovenske zveze na Švedskem. Srečanje, ki je letos potekalo virtualno, je bilo tudi tokrat namenjeno pregledu dogajanja v preteklem letu, prav tako pa tudi pogledu v načrte letošnjega leta.