Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Predbožično srečanje Slovencev na Finskem

  Tudi letos je v Helsinkih potekalo predbožično srečanje Slovencev na Finskem v organizaciji naše častne konzulke Andreje Valtanen, ki se ga je udeležil tudi veleposlanik Mihael Zupančič.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na delovnem obisku na Finskem

  Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je bil 29. in 30. avgusta 2022 na delovnem obisku na Finskem. Seznanil se je s finsko reformo zdravstva, zakonodajo in sistemskimi rešitvami v zdravstvu ter tudi z digitalizacijo finskega zdravstvenega sistema. Minister Bešič Loredan se je ob tej priložnosti srečal z gostiteljem, ministrom za družino in socialne zadeve Akijem Lindénom.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Štipendije za tečaje slovenščine za odrasle Slovence, ki živijo po svetu

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bosta v jesenskem delu študijskega leta omogočila štipendije za tečaje slovenščine, namenjene odraslim Slovencem, ki živijo v zamejstvu in po svetu. Tečaji bodo potekali v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 • Slovenski paviljon ob začetku Dirke po Franciji v danski prestolnici

  V danski prestolnici se je 1. julija začela 109. dirka po Franciji. Slovenija se je ob robu tega velikega kolesarskega dogodka obiskovalcem predstavila kot država izjemnih kolesarskih tekmovalcev in zelena, trajnostna turistična destinacija ter gostiteljica "L'Etape Slovenia" – uradnega dogodka Tour de France – ki bo septembra potekal v Sloveniji.

 • Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici diplomatskih odnosov z Dansko

  Ob prihajajočem dnevu državnosti Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko, ki smo jih obeležili 20 januarja 2022, smo pripravili sprejem, ki je bil tudi priložnost, da se veleposlanik Edvin Skrt po štiriletnem bivanju v Københavnu poslovi od Danske.

 • Osveščanje o pomenu čebel in drugih opraševalcev »Bee Engaged«

  Veleposlaništvo v Kopenhagnu je v sodelovanju z Evropsko agencijo za okolje ob letošnjem Svetovnem dnevu čebel organiziralo dogodek osveščanja "Bee Engaged". Razprava je potekala na sedežu Evropske agencije za okolje, ogled je bil omogočen tudi preko spleta.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Častni konzul v Helsingborgu na Švedskem po več kot 26 letih zaključil svoje delovanje

  Folke Straube je v Helsingborgu na Švedskem več kot 26 let opravljal funkcijo častnega konzula Republike Slovenije. Na njegovo prošnjo je bil razrešen marca 2022.

 • Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič na delovnem obisku na Finskem

  Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je bil 4. in 5. maja 2022 na delovnem obisku na Finskem. Osrednji namen obiska je bil podpis Memoranduma o soglasju o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe med Slovenijo in Finsko.

 • 50 let delovanja slovenskega društva Simon Gregorčič na Švedskem

  Slovensko društvo Simon Gregorčič iz Köpinga na Švedskem je konec aprila 2022 obeležilo 50-letnico svojega delovanja. Köping je industrijsko mesto z okrog 18.000 prebivalci 150 km zahodno od Stockholma, kamor je večina Slovencev prišla v 60ih letih prejšnjega stoletja.

 • Film Divja Slovenija na Finskem

  V imenu Društva prijateljstva s Slovenijo “Slovenia-seura” in Veleposlaništva Slovenije na Finskem sta dogodek v Europpasaliju gostila predsednica društva Andreja Valtanen in veleposlanik Skrt. Prikazan je bil dokumentarni film Mateja Vraniča, v katerem režiser predstavi zelo raznoliko floro in favno Slovenije.

 • Srečanje veleposlanika Skrta s predsednikom finskega parlamenta Vanhanenom

  Helsinki, 8. aprila 2022 - ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Finsko je veleposlanik Edvin Skrt obiskal predsednika parlamenta Finske Mattija Vanhanena.

 • Drago Jančar v Oslu ob izidu prvega prevoda svoje knjige v norveščino

  Drago Jančar je 31. marca 2022 v knjižnici Norli v Oslu norveškemu občinstvu predstavil svoj roman "To noč sem jo videl", ki v norveščini nosi naslov "Jeg så henne den natten".

 • Udeležba veleposlanika na Občnem zboru Slovenske zveze na Švedskem

  V soboto, 26. marca 2022, je v Jönköpingu potekal redni letni Občni zbor Slovenske zveze na Švedskem, ki letos obeležuje 30. obletnico samostojnega delovanja. Člani občnega zbora so pregledali opravljeno delo v letu 2021 in sprejeli načrt aktivnosti za leto 2022.

 • Slovenski notranji minister Aleš Hojs obiskal Dansko

  Na povabilo ministra za priseljevanje in integracijo Mattiasa Tesfayeja je bil slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs 24. marca 2022 na obisku na Danskem. Poleg srečanja z gostiteljem je obiskal Dansko agencijo za vračanje in sprejemni center za ukrajinske državljane, ki bežijo pred vojno zaradi ruskega neizzvanega napada na Ukrajino.

 • Konzularni dan v Reykjaviku, 29. april 2022

  Veleposlaništvo bo v petek, 29. aprila 2022 v Reykjaviku organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Islandiji. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

 • Konzularni dan v Helsinkih, 6. maj 2022

  Veleposlaništvo bo v petek, 6. maja 2022 v Helsinkih organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Finskem. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.