Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Minister Tonin sprejel veleposlanika Republike Poljske dr. Krzysztofa Jana Olendzkega

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v petek, 29. maja, na vljudnostnem srečanju sprejel novega veleposlanika Republike Poljske v Republiki Sloveniji dr. Krzysztofa Jana Olendzkega.

 • Minister Tonin sprejel veleposlanico Francoske republike Florence Ferrari

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v četrtek, 28. maja, na vljudnostnem srečanju sprejel veleposlanico Francoske republike v Republiki Sloveniji Florence Ferrari.

 • Minister Tonin in ministrica za obrambo ZRN Annegret Kramp-Karrenbauer o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja na obrambnem področju

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin in ministrica za obrambo Zvezne republike Nemčije Annegret Kramp-Karrenbauer sta v današnjem pogovoru prek videokonference izrazila zadovoljstvo nad obstoječim dvostranskim sodelovanjem med državama na obrambnem področju ter raziskala možnosti za okrepitev sodelovanja v prihodnje kot dopolnitev že obstoječega odličnega sodelovanja med državama na političnem in gospodarskem področju.

 • Pojasnilo k članku, objavljenem v Primorskem dnevniku 23. maja 2020

  V Slovenski vojski z vso resnostjo obravnavamo vse indice, ki kažejo na morebitne nepravilnosti pri izvajanju dodeljenih nalog. Takoj po objavi članka z naslovom »Stoj, sit down, nato z orožjem meril v glavo«, smo začeli ugotavljati dejstva in okoliščine domnevnega dogodka. V članku ni bil jasno naveden čas in kraj dogodka. Po preverjanju pri avtorju članka, nam je danes sredi dneva sporočil, da se je po navedbi njegovega vira dogodek zgodil 8. maja v bližini vasi Mihele med 10.00 in 11.00. Podatek o času in mikrolokaciji domnevnega incidenta smo pri avtorju dvakrat preverili. Po sedaj zbranih informacijah in poizvedbah, ki smo jih naredili v Slovenski vojski, lahko zagotovimo, da dne 8. 5. 2020, na omenjeni lokaciji domnevnega incidenta ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske.

 • Pred 29 leti se je v Pekrah pokazala odločenost slovenskega naroda za življenje v samostojni državi

  15. maja 1991 se je v 710. učnem centru v Pekrah in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani začelo usposabljanje prve generacije slovenskih nabornikov. V 710. učnem centru v Pekrah je obvezno služenje začelo 120 vojaških obveznikov, v 510. učnem centru na Igu pa 180. S tem je Republika Slovenija, takrat še v sestavi nekdanje SFRJ, začela samostojno izvajati obvezno služenje vojaškega roka.

 • Minister Tonin na seznanitveni pogovor sprejel veleposlanika Kraljevine Španije

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v petek, 22. maja, na vljudnostnem srečanju sprejel novega veleposlanika Kraljevine Španije v Republiki Sloveniji Juana Arísteguija Labordeja.

 • Minister Tonin na seznanitveni pogovor sprejel veleposlanika Kraljevine Nizozemske Marca Hennisa

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v četrtek, 21. maja, na predstavitvenem obisku na Ministrstvu za obrambo sprejel veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji Marca Hennisa. Spremljal ga je podpolkovnik Jan Willem de Wolf, akreditiran kot gostujoči obrambni ataše Kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji, s sedežem na Dunaju.

 • ZDA Sloveniji donirala 1.660 obraznih vizirjev za domove za starejše

  Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je danes, v četrtek, 21. maja, v Državnem logističnem centru URSZR Skupnosti socialnih zavodov Slovenije predalo 1.660 obraznih vizirjev, ki jih bodo razdelili domovom za starejše po Sloveniji.

 • V Kadetnici slovesno ob 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite

  V mariborski Kadetnici so danes, 18. maja, odprli razstavo ob 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite. Minister za obrambo mag. Matej Tonin je poudaril, da je zavedanje o pomenu delovanja Manevrske strukture narodne zaščite in takratnega zgodovinskega dogajanja ključno tudi za današnji trenutek, v katerem se nahaja slovenska družba, »saj pričuje o državljanski samozavesti, pogumu in tveganju za pravo stvar.« Slovesnosti se je udeležil tudi načelnik GŠSV brigadir Robert Glavaš.

 • Pripadnike Slovenske vojske nagovorila predsednik RS in obrambni minister

  Ob 15. maju – dnevu Slovenske vojske je predsednik RS in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor danes v Predsedniški palači skupaj z ministrom za obrambo Matejem Toninom in NGŠ Slovenske vojske brigadirjem Robertom Glavašem nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske. Na Ministrstvu za obrambo je potekala kratka slovesnost, na kateri je minister Tonin v čin brigadirja povišal Uroša Paternusa in Petra Zakrajška, v vojašnicah pa so s postroji slovesno, a povsem drugače kot doslej, obeležili praznik Slovenske vojske.

 • Ministrstvo za obrambo je uredništvu Tarče transparentno in pravočasno odgovorilo na vsa novinarska vprašanja

  V oddaji Tarča, ki je bila na 1. Programu Televizije Slovenija predvajana v četrtek, 14. maja, je bilo v novinarskem prispevku Nataše Markovič izpostavljeno, da Ministrstvo za obrambo ni odgovorilo na njihova novinarska vprašanja. To ne drži. Na vsa njihova vprašanja smo odgovorili v zakonsko določenem roku (Zakon o medijih), pripravili smo jim uro in pol dolg brifing, pokazali številne dokumente ter trikrat odgovorili na njihove zahteve po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (v nadaljevanju: ZDIJZ). Zaradi korektne obveščenosti javnosti želimo v nadaljevanju kronološko predstaviti našo korespondenco in sodelovanje z uredništvom Tarče.

 • Ob dnevu Slovenske vojske začenjamo celovito strategijo promoviranja in oglaševanje Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanje kadrov

  Ob dnevu Slovenske vojske, ki ga vsako leto 15. maja zaznamujemo v spomin na leto 1991, ko so slovenski naborniki začeli služenje vojaškega roka izključno v Sloveniji, začenjamo s sodobno strategijo promocije Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanja kadrov.

 • Minister za obrambo mag. Matej Tonin sodeloval na zasedanju obrambnih ministrov EU

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v torek, 12. maja, sodeloval na zasedanju ministrov za obrambo EU, ki je potekalo preko videokonference. Drugega dela zasedanja sta se udeležila tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in generalni podsekretar Združenih narodov za mirovne misije Jean-Pierre Lacroix.

 • Ob dnevu Evrope – države članice EU sodelujemo pri razvoju lastnih obrambnih sil ter pri zagotavljanju miru v naši bližnji in daljni soseščini

  Na današnji dan pred 70 leti, 9. maja 1950, je takratni francoski zunanji minister Robert Schuman v Parizu predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

 • NCIA Defence Innovation Challenge 2020

  Natova Agencija za komunikacije in informatiko (NCIA) v iskanju inovativnih rešitev organizira »Defence Innovation Challenge 2020«. Z uporabo nastajajočih in prebojnih tehnologij, kot sta recimo umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML), išče tehnologije, ki bi prispevale h krepitvi taktičnih, operativnih in strateških zmogljivosti Zavezništva. S tokratnim izzivom cilja predvsem na področje izboljšanje zmogljivosti radarjev.

 • Čestitka in zahvala ministra za obrambo slovenskim gasilcem in gasilkam ob dnevu sv. Florijana

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, 4. maja, ko goduje sveti Florijan, zavetnik gasilk in gasilcev, čestital in se zahvalil slovenskim gasilcem in gasilkam za požrtvovalno in solidarno opravljanje gasilskega poslanstva.

 • Minister in načelnik GŠSV predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil predstavila Poročilo o pripravljenosti SV za leto 2019

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš sta danes, v sredo, 29. aprila, predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila Poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2019.

 • Pojasnilo v zvezi z javnim naročilom za nakup osebne zaščitne opreme in opreme za obvladovanje množic

  V zvezi z zapisi na socialnih omrežjih, da Slovenska vojska kupuje opremo za obvladovanje množic, želimo pojasniti da z omenjenim javnim naročilom zanavljamo zaščitno opremo in opremo za obvladovanje množic za pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah.

 • Slovenska vojska pripravljenost vzdržuje z nizom vaj Preskok

  Danes, v petek, 24. aprila, se je začela prva v nizu vojaških vaj Preskok, s katero Slovenska vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sitemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Del vaje si je v Kočevju ogledal minister za obrambo Matej Tonin v spremstvu poveljnika sil Slovenske vojske brigadirja Miha Škerbinca in župana občine Kočevja Vladimirja Prebiliča.

 • Izmenjava izkušenj pri boju s COVID-19 s poljskimi vojaškimi zdravniki

  Od srede, 22., do danes, 24. aprila, je bila v Sloveniji pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Poljske na strokovnem obisku delegacija zdravnikov iz Vojaškega medicinskega inštituta (Wojskowy Instytut Medyczny - WIM) iz Varšave. Namen obiska je bila izmenjava strokovnih stališč ter izkušenj pri obvladovanju pandemije, povzročene s koronavirusom SARS-CoV-2. Delegacija poljskih vojaških zdravnikov obiskuje države, ki imajo različne strategije soočanja s preprečevanjem širjenja okužb s COVID-19.

Iskalnik