Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Kamničanom priznanje za blokado vojašnice JNA v Šentvidu pri Ljubljani

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil slavnostni govornik na slovesnosti, ki je ob 30. obletnici osamosvojitvene vojne v organizaciji Občine Kamnik in območne Zveze veteranov vojne za Slovenijo potekala ob domačiji Zalaznik na Veliki Lašni.

 • V Kranju uradno namenu predali novo avtolestev

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin si je danes v Kranju ogledal gasilsko vajo Gasilsko reševalne službe Kranj in okoliških gasilskih društev. V vaji so za gašenje Prešernovega gledališča Kranj uporabili tudi novo avtolestev, ki so jo kranjski gasilci dobili lani jeseni. Danes so novo pridobitev še uradno predali namenu.

 • Minister Tonin v Sveti Trojici v Slovenskih goricah o moči samozavesti in poguma

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je udeležil občinske slovesnosti občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah in otvoritve tradicionalne prireditve Trojicafest. V svojem nagovoru je ob 30-letnici osamosvojitve poudaril pomen samozavesti in neomajnega poguma, ki sta tlakovala pot samostojni Sloveniji. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 • Javni posvet o Resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035

  Javni posvet o predlogu nove Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 bo v ponedeljek, 21. junija 2021, ob 10. uri, bo v avditoriju nekdanje vojaške gimnazije (Vojkova cesta 55a, Ljubljana). Gostitelj javnega posveta bo državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret.

 • Obnova črpališča Stara vas ena ključnih faz prenove cerkljanskega letališča

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin in direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj sta danes podpisala sporazum o sodelovanju pri obnovi črpališča letalskega goriva Stara vas pri Krškem. Obnova črpališča bo potekala v okviru prenove in modernizacije vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Na podlagi danes podpisanega sporazuma bo Ministrstvo za obrambo začelo s pripravo ustrezne projektne dokumentacije za obnovo črpališča.

 • Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske k miru na Kosovu prispevajo od leta 2000

  Na današnji redni tedenski novinarski konferenci Ministrstva za obrambo je podpolkovnik Simon Lindič predstavil delovanje Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu. Slovenska vojska je prve pripadnike na misijo Nata napotila januarja 2000, do danes so bili na to nalogo napoteni 9400-krat.

 • Minister Tonin v Gornjem Gradu: Gasilci in gasilke ste za slovensko skupnost nepogrešljivi

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes v Gornjem Gradu na zahvalni maši v čast in počastitev zavetniku svetemu Florjanu in mednarodnemu dnevu gasilcev nagovoril gasilke in gasilce Zgornjesavinjske doline.

 • V Vipavi slovesna prisega ob koncu temeljnega vojaškostrokovnega usposabljanja kandidatov za vojake Slovenske vojske

  V petek, 11. junija, je bila v Veščinskem centru v Vipavi slovesna prisega kandidatk in kandidatov za poklicne vojake Slovenske vojske.

 • 3. skupščina Združenja slovenskih poklicnih gasilcev

  Minister Matej Tonin se je v Studencu pri Krtini udeležil 3. skupščine Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

 • Nova Uprava za vojaško dediščino pomeni tudi učinkovitejše delo

  Pod okriljem Ministrstva za obrambo RS je s 1. junijem začela z delom nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino (URSVD). Na današnji redni tedenski novinarski konferenci je organizacijsko strukturo, področja dela in pristojnosti nove uprave predstavil vršilec dolžnosti generalnega direktorja URSVD Rok Janez Šteblaj.

 • Ministrstvo za obrambo bo logistično in tehnično podprlo gasilsko olimpijado

  Minister mag. Matej Tonin in predsednik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Janko Cerkvenik sta v Celju podpisala pogodbo o sodelovanju pri organizaciji gasilske olimpijade, ki jo bo prihodnje leto gostila Slovenija.

 • Pri grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je bila danes spravna in kulturna slovesnost

  Udeležila sta se je tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj.

 • Predstavitev lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4x4

  Sredi maja so v Slovenijo prispela nova lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4 (JLTV - Joint Light Tactical Vehicle). Dogovor za nakup omenjenih vozil je bil sklenjen 12. 11. 2018 in zajema 38 lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg.

 • Minister Tonin: Na podlagi novih zakonov se bomo dostojno poklonili žrtvam in invalidom vojne za Slovenijo

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil včeraj osrednji govornik na slavnostnem koncertu Orkestra Slovenske vojske v počastitev 30. obletnice samostojne Slovenije in v spomin na vse umrle v osamosvojitveni vojni. Koncert je organiziralo Združenje vojnih invalidov in svojcev padlih 1991.

 • Državni sekretar Uroš Lampret gostil češkega veleposlanika v Sloveniji

  Danes je državni sekretar Uroš Lampret gostil veleposlanika Češke republike v Sloveniji g. Juraja Chmiela. Obisk je bil vljudnostne narave in na pobudo češkega veleposlanika, v luči poslovnega srečanja slovenskih in čeških podjetij s področja obrambne industrije, ki bo potekalo 24. junija 2021, na Gospodarski zbornici Slovenije.

 • Pred 30 leti je v 710. učnem centru v Pekrah prisegla prva generacija slovenskih vojakov domovini Sloveniji

  V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Pekrah je bila danes zvečer slovesna počastitev 30. obletnice prve prisege slovenskih vojakov domovini Sloveniji. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo Matej Tonin. Slovesnosti v Pekrah so se udeležili tudi načelnik Generalštaba SV generalmajor Robert Glavaš, poveljnik sil generalmajor Miha Škerbinc, člani Društva veteranov vojne za Slovenijo “Pekre -Ig 1991”, pripadniki prve generacije slovenskih nabornikov, pripadniki stalne sestave 710. Učnega centra in veterani vojne za Slovenijo.

 • Redno zasedanje obrambnih ministrov Nata

  Danes sta potekali ločeni zasedanji zunanjih in obrambnih ministrov Nata, ki sta bili tudi tokrat izvedeni preko varne avdio-video povezave. Glavni namen obeh zasedanj so bile priprave na Vrh Nata, ki bo v Bruslju potekal 14. junija 2021. Osredotočeni sta bili na oblikovanje usmeritev glede ambiciozne pobude Nato 2030, s katero je predvidena prilagoditev Zavezništva za uspešno spopadanje s skupnimi izzivi prihodnosti.

 • Uprava za vojaško dediščino za celosten pogled na vojaško zgodovino

  Kot del Ministrstva za obrambo danes z delom začenja nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki bo pod svojim okriljem združila tri sektorje – Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja; Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske.

 • Z delom začenja nova Uprava za vojaško dediščino

  Kot del Ministrstva za obrambo danes z delom začenja nova Uprava za vojaško dediščino, ki bo pod svojim okriljem združila tri sektorje – Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja; Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojska.

 • Slovenija z visoko stopnjo transparentnosti obrambnih naročil v okviru EU

  Konec novembra 2020 je bil sprejet Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, ki do leta 2026 predvideva za 780 milijonov evrov investicij. Ker bo investicijski zagon na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije v naslednjih letih obsežen, smo na današnji novinarski konferenci predstavili sistem naročanja blaga in storitev na področju obrambe in varnosti.