Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

  • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

    Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

  • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

    V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

  • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

    V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

  • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

    Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

  • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

    Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

  • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

    Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

  • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

    Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

  • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

    Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

  • Minister dr. Logar na videozasedanju Sveta za zunanje zadeve o pomenu multilateralizma in razmerah v Palestini

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videozasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili dvema osrednjima temama, multilateralizmu in razmeram v Palestini. Glede prve so se strinjali, da ima Unija politično, ekonomsko in finančno moč, da sooblikuje učinkoviti multilateralni red, ki je najboljši okvir za soočanje z globalnimi izzivi sodobnega časa.

  • Izjava MZZ glede izraelskih načrtov za širitev naselbin na Zahodnem bregu

    Slovenija izraža globoko zaskrbljenost zaradi izraelskih načrtov za širitev naselbin na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom in na območju E1. Če bi bila izvedena, bi ta odločitev resno ogrozila možnosti reševanja spora s pogajanji in vzpostavitev palestinske države ter Jeruzalema kot prihodnje prestolnice dveh držav.

  • Izjava MZZ o bližnjevzhodnem mirovnem procesu

    Slovenija ostaja zavezana aktivnostim, usmerjenim k doseganju celovitega, pravičnega in dolgoročnega miru na Bližnjem vzhodu, vključujoč vzpostavitev države Palestine in naslavljanje varnostnih skrbi Izraela. Slovenija ob tem ponovno izpostavlja potrebo po neposrednih, enakopravnih in celovitih pogajanjih med Izraelom in Palestino.

  • S slovensko pomočjo je v Betlehemu odprt nov rehabilitacijski center

    Včeraj je bil svečano odprt novi rehabilitacijski center, kjer bodo žrtve oboroženih spopadov iz Zahodnega brega in Gaze deležne oskrbe. Vzpostavitev rehabilitacijskega centra v Betlehemu je vodila ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, z namenom, da žrtvam spopadov z Zahodnega brega in pacientom iz Gaze zagotovi rehabilitacijsko zdravljenje v njihovem domačem okolju. Rehabilitacijski center se nahaja v bolnišnici v Betlehemu in je javne narave. Tamkajšnjemu prebivalstvu zagotavlja večjo dostopnost do rehabilitacije in s tem zmanjšuje potrebe po napotitvah v tujino.

  • Minister Cerar s palestinskim ministrom dr. Malkijem o razmerah v Gazi

    Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes sešel s palestinskim ministrom za zunanje zadeve in razseljene osebe dr. Riadom Malkijem, ki se v Ljubljani mudi na delovnem obisku. Reden dialog s palestinskimi sogovorniki je za Slovenijo dragocen za celovito razumevanje dogajanja v bližnjevzhodni regiji in razmer v Palestini.