Skoči do osrednje vsebine

8. zasedanje slovensko-turške skupne gospodarske komisije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo 8. zasedanje slovensko-turške skupne gospodarske komisije, ki sta ga vodila minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar in minister za mladino in šport Republike Turčije dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu.

Ministra sta na bilateralnem srečanju pred plenarnim zasedanjem pregledala aktualno stanje gospodarskega sodelovanja in se strinjala, da je zasedanje gospodarske komisije primerna priložnost za nadgradnjo sodelovanja na področjih, kjer le-to že vzpostavljeno in začrtanje aktivnosti na novih področjih.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Turčijo beleži pozitivne trende tako na področju blagovne menjave, storitev in investicij in ob nadaljevanju takega trenda obstaja možnost, da bo v letu 2019 blagovna menjava med državama presegla 1 milijardo EUR. Namen zasedanja gospodarske komisije je bil opredeliti področja in aktivnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Strani sta se strinjali, da so priložnosti na številnih področjih investicij, turizma, prometa, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, znanosti in tehnologije, športa, informacijske tehnologije, varstva potrošnikov. Predstavniki slovenskih in turških ministrstev ter institucij s posameznih področij so pregledali sodelovanje v preteklem obdobju in uskladili načrte za delo v prihodnje in oblikovali tekst Protokola, ki s tem predstavlja osnovo za prihodnje delo oz. aktivnosti.

V času zasedanja slovensko-turške gospodarske komisije je bil podpisan Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju športa, ki sta ga podpisala dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije ter dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, minister za mladino in šport Republike Turčije. Na športnem področju se s podpisom Memoranduma odpirajo številne možnosti sodelovanja in sicer predvsem na področju zimskih športov, šolskega športa in področju  t.im. športne industrije.

Ob robu zasedanja je bil podpisan tudi Akcijski načrt sodelovanja za kmetijstvo, razvoj podeželja in gozdarstvo za obdobje 2019 - 2021. Podpisala sta ga dr. Darja Majkovič, generalna direktorica za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Osman Nuri Beyhan, namestnik generalnega direktorja Direktorata za EU in mednarodne sporazume na Ministrstvu za trgovino Republike Turčije. Vsebuje načrtovano časovnico izvedbe dogovorjenih aktivnosti z navedenih področij.

Ob priložnosti obiska si je turška delegacija ogledala tudi Nordijski center Planica in opravila pogovor z vodstvom tega centra.